Krupnik z grzybami to moja propozycja dla amatorów zarówno krupniku, jak i zupy grzybowej ze świeżych grzybów. Za takim połączeniem przemawiają oczywiście ogromne walory smakowe obu zup, ale również sezonowość mojego dania. Zarówno krupnik, jak i grzybowa ze świeżych grzybów wspaniale smakują jesienią, kiedy zimne dni coraz częściej dają nam się we znaki, a nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych dań. Mój krupnik z grzybami ewoluuje w sposób cudowny – na początku smakuje i pachnie grzybami, by po ostatecznym doprawieniu zupy śmietaną zdecydowanie skierować się w stronę klasycznego krupniku. Nie ma co więcej owijać – tej zupy musicie spróbować…

 

KRUPNIK Z GRZYBAMI

SKŁADNIKI:

  • kilka kawałków kurczaka na wywar;
  • jarzyna do rosołu;
  • 3-4 duże, świeże prawdziwki;
  • 1 żółta marchewka;
  • 1 pomarańczowa marchewka;
  • 1 batat;
  • 2 ziemniaki;
  • 100 gramów kaszy jęczmiennej;
  • masło;
  • oliwa z oliwek;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • natka pietruszki;
  • suszony majeranek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki na zupę.

 

2. Wywar na zupę bezwględnie musi być domowy – żadnych kostek, bulionetek i innych badziewi.  Przygotowanie wywaru mięsnego lub jarzynowego to bułka z masłem nawet dla laika. W tym przypadku wykorzystałem kości pozostałe po filetowaniu udzików z kurczaka i trochę chrząstek. Do tego oczywiście spora ilość jarzyn, jak do rosołu. Będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Nastaw zatem składniki i gotuj wywar.

UWAGA: Możesz użyć innych części kurczaka jednak lepiej, by były one raczej „kościste”, aniżeli mięsne. Wywar ma być lekki, z przewagą smakową jarzyn.

 

3. Podczas, gdy wywar z kurczaka się gotuje przygotuj pozostałe składniki. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczach tarki, obierz batata i ziemniaki.

 

4. Batata i ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Pozostaw je w wodzie do czasu ich gotowania.

 

5. Grzyby pokrój w duże kawałki lub w duże, grube plastry. Grzyby to nie kapusta, nie szatkuj ich, bo po obróbce cieplnej pozostanie z nich masa podobna do… no nie, powstrzymam się 😉

UWAGA: Pozostaw grzyby w takiej formie, aby na talerzu cieszyły oczy.

 

6. Na dużą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i wlej nieco oliwy. Podgrzej tłuszcz.

 

7. Wrzuć na patelnię grzyby; posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posyp suszonym majerankiem. Tak właśnie – majerankiem, nie tymiankiem. Tym razem niech będzie inaczej.

 

8. Smaż grzyby kilka minut na mocnym ogniu mieszając je nie za często, aż staną się lekko brązowe, pięknie przysmażone.

 

9. W tym czasie wywar z kurczaka powinien juz być gotowy – odcedź go. Kolor mojego wywary nie był piękny z uwagi na chrząstki, które dodałem (kolagen, kolagen…). Zapewniam Was jednak, że smakowo był, jak należy, a dzięki dodaniu chrząstek miał również nieco zagęszczoną konsystencję.

 

10. Przełóż przesmażone grzyby do garnka z wywarem – gotuj grzyby 5 minut.

 

11. Po tym czasie wrzuć do zupy startą marchewkę.

 

12. Dodaj również przepłukaną kaszę jęczmienną.

 

13. Zupę posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

 

14. Wrzuć do zupy ziemniaki i gotuj zupę kolejne 5 minut.

 

15. Wrzuć bataty, dolej odrobine wody do uzyskania pożądanej gęstości zupy i gotuj ją następne 5 minut.

 

16. Zaraz po wrzuceniu batatów przygotuj „zaklepkę”. W tym celu do miski wsyp 1 łyżkę mąki i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj całość, aby nie było żadnych grudek.

 

17. Zahartuj „zaklepkę” 2 chochlami zupy, wymieszaj i wlej ją do garnka z zupą.

 

18. Krupnik z grzybami leśnymi doprowadź do wrzenia, pogotuj 1-2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Zupę posól do smaku (jeżeli potrzeba), posyp dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dopraw suszonym majerankiem i posyp posiekaną natką pietruszki. Gotowe. Jest przepysznie.

 

19. Krupnik z grzybami leśnymi podałbym nawet największemu malkontentowi kulinarnemu i wszystkim swoim wrogom…

Wolisz tradycyjny KRUPNIK NA SKRZYDEŁKACH? Po przepis kliknij <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

2 thoughts on “KRUPNIK Z GRZYBAMI leśnymi”

  1. krupnik zawsze jest pyszny 😉 jesienią użyj świeżych grzybów – zobaczysz, jaka petarda wyjdzie 😉 pozdrawiam

  2. chciałam wykorzystać pieczarki więc u mnie ten krupniczek ciut inny jest ale i przepyszny 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *