Fenomenalny krupnik z grzybami leśnymi

Krupnik z grzybami leśnymi to zupa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem warzyw, kaszy jęczmiennej oraz świeżych grzybów smażonych na maśle, doprawiona kwaśną śmietaną.

Krupnik z grzybami to moja propozycja dla amatorów zarówno krupniku, jak i zupy grzybowej ze świeżych grzybów. Za takim połączeniem przemawiają oczywiście ogromne walory smakowe obu zup, ale również sezonowość mojego dania. Zarówno krupnik, jak i grzybowa ze świeżych grzybów wspaniale smakują jesienią. To wtedy zimne dni coraz częściej dają nam się we znaki, a nasze organizmy domagają się bardziej kalorycznych dań. Mój krupnik z grzybami ewoluuje w sposób cudowny. Na początku smakuje i pachnie grzybami, by po ostatecznym doprawieniu zupy śmietaną zdecydowanie skierować się w stronę klasycznego krupniku. Nie ma co więcej owijać, tej zupy musisz spróbować.

Składniki

kilka kawałków kurczaka na wywar;
jarzyna do rosołu;
4 duże, świeże prawdziwki;
1 żółta marchewka;
pomarańczowa marchewka;
batat;
2 ziemniaki;
100 gramów kaszy jęczmiennej;
masło;
oliwa z oliwek;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
natka pietruszki;
suszony majeranek;
sól, pieprz;

Przepis na krupnik z grzybami leśnymi

Wywar na zupę oczywiście musi być domowy. Żadnych kostek, bulionetek i innych badziewi. Przygotowanie wywaru mięsnego lub jarzynowego to bułka z masłem nawet dla laika. W tym przypadku wykorzystałem kości pozostałe po filetowaniu udzików z kurczaka i trochę chrząstek. Do tego oczywiście spora ilość jarzyn, jak do rosołu. Będziesz go potrzebować około 1,5 litra. Nastaw zatem składniki i gotuj wywar.

Porada-> możesz użyć innych części kurczaka jednak lepiej, by były one raczej „kościste”, aniżeli mięsne. Wywar ma być lekki, z przewagą smakową jarzyn.

Podczas, gdy wywar z kurczaka się gotuje przygotuj pozostałe składniki. Marchewki obierz i zetrzyj na dużych oczach tarki, obierz batata i ziemniaki. Batata i ziemniaki pokrój w niedużą kostkę. Pozostaw je w wodzie do czasu ich gotowania.

Grzyby pokrój w duże kawałki lub w duże, grube plastry.

Na dużą patelnię wrzuć 2 łyżki masła i wlej nieco oliwy. Gdy tłuszcz się podgrzeje wrzuć na patelnię grzyby,  posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i posyp suszonym majerankiem. Tak właśnie majerankiem, nie tymiankiem. Tym razem niech będzie inaczej. Smaż grzyby kilka minut na mocnym ogniu mieszając od czasu do czasu, aż staną się lekko brązowe, pięknie przysmażone.

W tym czasie wywar z kurczaka powinien już być gotowy. Odcedź go i przełóż przesmażone grzyby do garnka z wywarem,  gotuj razem 5 minut. Następnie wrzuć do zupy startą marchewkę. Dodaj również przepłukaną kaszę jęczmienną. Zupę posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem i gotuj na wolnym ogniu 5 minut.

Wrzuć do zupy ziemniaki i gotuj zupę kolejne 5 minut. Następnie wrzuć bataty, dolej odrobinę wody, do uzyskania pożądanej gęstości zupy i gotuj ją następne 5 minut.

Zaraz po wrzuceniu batatów przygotuj „zaklepkę”. W tym celu do miski wsyp 1 łyżkę mąki i rozpuść ją w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodaj 2 łyżki śmietany i dokładnie wymieszaj całość, aby nie było żadnych grudek. Zahartuj „zaklepkę” 2 chochlami zupy, wymieszaj i wlej ją do garnka z zupą.

Krupnik z grzybami leśnymi genialny smak

Krupnik z grzybami leśnymi doprowadź do wrzenia, pogotuj 2 minuty, a następnie wyłącz gaz pod garnkiem. Zupę posól do smaku (jeżeli potrzeba), posyp dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem, dopraw suszonym majerankiem i posyp posiekaną natką pietruszki. Podałbym nawet największemu malkontentowi kulinarnemu.


Wypróbuj także krupnik na sercach drobiowych. To jest naprawdę pyszne!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *