Krupnik na skrzydełkach to ulubiona zupa wielu z nas – trudno o prostszy i bardziej klasyczny przepis od tego, który podaję. Nie sposób eksperymentować w tym przypadku, ponieważ klasyka zawsze się sprawdza. Oczywiście zamiast skrzydełek możesz użyć innych części kurczaka np. żołądków; ważne by nie zastępować rosołu gotowym bulionem, czy też takim z kostki. Czy dodasz kaszy jęczmiennej, pęczaku czy też innej kaszy zależy od Ciebie. Jak dla mnie jednak krupnik na skrzydełkach może być tylko z kaszą jęczmienną.

 

KRUPNIK NA SKRZYDEŁKACH

SKŁADNIKI:

  • 6 kurzych skrzydełek;
  • 1 duża pietruszka;
  • 1 marchewka;
  • 2 duże ziemniaki;
  • kawałek selera;
  • 100 gramów kaszy jęczmienne;
  • natka pietruszki;
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sześć kurzych skrzydełek dobrze opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej 1,5 litrami zimnej wody. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 30 minut.

 

2. Do przygotowania mojego krupniku potrzebować będziesz ponadto 1 dużą pietruszkę, 1 dużą marchewkę, 2 duże ziemniaki, kawałek selera, 100 gramów kaszy jęczmiennej.

 

3. Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na dużych oczkach tarki.

 

4. Do gotujących się skrzydełek wsyp przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę, zamieszaj i gotuj dalsze 5 minut.

 

5. Ziemniaki obierz i pokrój w dość drobną kostkę.

 

6. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka.

 

7. Dodaj sól do smaku i sporo świeżo zmielonego pieprzu.

 

8. Gotuj zupę 8-10 minut, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane!). Na koniec krupnik możesz podbić łyżką kwaśnej śmietany.

 

9. Krupnik na skrzydełkach podawaj posypany drobno posiekaną natką pietruszki. Wspaniała polska klasyka na Twoim stole. Rewelacja.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *