Drukuj przepis

Krupnik na sercach drobiowych to kolejna wersja jednej z najbardziej ulubionych zup Polaków. Sporo osób nie jest w stanie przełknąć drobiowych serc, zwłaszcza jeżeli najpierw się im przyjrzą. Dla tych osób mam jedną radę – zróbcie tak, jak ja – nie przyglądajcie się serduchom. Zamknijcie po prostu oczy i je jedzcie. Bo tak naprawdę o smak serduszek drobiowych chodzi, mniejsza o wygląd . Fanów krupniku namawiać pewnie nie muszę, bo oni wiedzą, że taki krupnik na sercach drobiowych to rarytas jest. Bo jest. Ja taki krupnik uwielbiam. I nie przyglądam sie tym serduszkom. Bo i po co 😉

 

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów serc drobiowych;
  • 1 duża włoszczyzna;
  • 100 gramów perłowej kaszy jęczmiennej;
  • 1-2 duże ziemniaki;
  • gęsta, kwaśna 18% śmietana;
  • mąka pszenna;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Serduszka pozbaw błonek, nadmiaru tłuszczu, żył i innych, zbędnych dodatków – zrób to najlepiej pod bieżącą wodą. Możesz serduszka całkowicie pozbawić tłuszczu, ale wtedy Twój krupnik będzie bez wyrazu. Czyszczenie serduszek to nie jest komfortowa praca, więc jeżeli jesteś wrażliwa/wy przekaż tę czynność do wykonania komuś innemu 😉 Do ugotowania krupniku możesz oprócz serduszek wrzucić dodatkowo 1-2 podudzia drobiowe, wtedy rosół będzie mocniejszy – ale to już zależy od Ciebie.

 

3. Przygotuj jarzynę, jak do rosołu. Ja kocham dodawać mnóstwo warzyw do rosołu, Ty zrób podług swojego ulubienia.

 

4. Oczyszczone serduszka drobiowe i oczyszczona jarzyna – znak to, że krupnik na sercach drobiowych można zacząć gotować 🙂

 

5. Przyprawy do mojego krupniku są proste: 1 kopiata łyżeczka soli i tyleż samo (choć bez kopki) pieprzu ziarnistego różnokolorowego. Taki zestaw należy do moździerza wrzucić i dokładnie utrzeć tuż przed wsypaniem do zupy.

 

6. Serca drobiowe wrzuć do garnka, zalej trochę ponad litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Wtedy usuń szumowiny i wrzuć całą włoszczyznę oraz utarte w moździerzu przyprawy. Gotuj wywar około 45 minut na wolnym ogniu.

 

7. W międzyczasie odmierz kaszę jęczmienną i przygotuj trochę marchewki, pietruszki i selera – warzywa te posłużą jako dodatek do Twojego krupniku.

 

8. Przygotowane warzywa obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Obierz również ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.

 

9. Gdy wywar z serc drobiowych jest gotowy usuń warzywa i serca. Te pierwsze nie będą już potrzebne, te drugie odłóż na bok. Będą potrzebne. Do wywaru wrzuć dobrze przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę.

 

10. Wrzuć do zupy również potarte warzywa.

 

11. W tym samym momencie dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź zupę do wrzenia, po czym gotuj ją 10 minut.

 

12. W szklance rozpuść 1 łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody. Dodaj 2 kopiate łyżki śmietany i rozmieszaj wszystko dokładnie. Wlej chochelkę zupy, zahartuj, po czym wlej śmietanę do zupy.

 

13. Dopraw krupnik na sercach drobiowych solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeżeli potrzeba. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki.

 

14. Krupnik na sercach drobiowych smakować będzie w różnych konfiguracjach i z różnymi dodatkami. Najlepiej z kromką wiejskiego chleba. Pycha! Wolisz krupnik na maśle? Kliknij po przepis TUTAJ > .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *