KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

Krupnik na podrobach to kolejna wersja jednej z najbardziej ulubionych zup Polaków. Sporo osób nie jest w stanie przełknąć drobiowych serc (bo na nich mój krupnik jest przyrządzany), zwłaszcza jeżeli najpierw się im przyjrzą. Dla tych osób mam jedną radę – zróbcie tak, jak ja – nie przyglądajcie się serduchom. Zamknijcie po prostu oczy i je jedzcie. Bo tak naprawdę o smak serduszek drobiowych chodzi, mniejsza o wygląd. Fanów krupniku namawiać pewnie nie muszę, bo oni wiedzą, że taki krupnik na sercach drobiowych to rarytas jest. Bo jest. Ja taki krupnik uwielbiam. I nie przyglądam sie tym serduszkom. Bo i po co…

 

KRUPNIK NA PODROBACH

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów serc drobiowych;
  • 1 duża włoszczyzna;
  • 100 gramów perłowej kaszy jęczmiennej;
  • 1-2 duże ziemniaki;
  • gęsta, kwaśna 18% śmietana;
  • mąka pszenna;
  • natka pietruszki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

2. Serduszka pozbaw błonek, nadmiaru tłuszczu, żył i innych, zbędnych dodatków – zrób to najlepiej pod bieżącą wodą. Możesz serduszka całkowicie pozbawić tłuszczu, ale wtedy Twój krupnik będzie bez wyrazu. Czyszczenie serduszek to nie jest komfortowa praca, więc jeżeli jesteś wrażliwa/wy przekaż tę czynność do wykonania komuś innemu 😉 Do ugotowania krupniku możesz oprócz serduszek wrzucić dodatkowo 1-2 podudzia drobiowe, wtedy rosół będzie mocniejszy – ale to już zależy od Ciebie.

UWAGA: Serduszka należy dokładnie oczyścić przed ich dalszą obróbką.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

3. Przygotuj jarzynę, jak do rosołu. Ja kocham dodawać mnóstwo warzyw do rosołu, Ty zrób podług swojego ulubienia.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

4. Oczyszczone serduszka drobiowe i oczyszczona jarzyna – znak to, że krupnik na sercach drobiowych można zacząć gotować…

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

5. Przyprawy do mojego krupniku są proste: 1 kopiata łyżeczka soli i tyleż samo (choć bez kopki) pieprzu ziarnistego różnokolorowego. Taki zestaw należy do moździerza wrzucić i dokładnie utrzeć tuż przed wsypaniem do zupy.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

6. Serca drobiowe wrzuć do garnka, zalej trochę ponad litrem zimnej wody i doprowadź do wrzenia. Wtedy usuń szumowiny i wrzuć całą włoszczyznę oraz utarte w moździerzu przyprawy. Gotuj wywar około 45 minut na wolnym ogniu.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

7. W międzyczasie odmierz kaszę jęczmienną i przygotuj trochę marchewki, pietruszki i selera – warzywa te posłużą jako dodatek do Twojego krupniku.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

8. Przygotowane warzywa obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Obierz również ziemniaki i pokrój w drobną kostkę.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

9. Gdy wywar z serc drobiowych jest gotowy usuń warzywa i serca. Te pierwsze nie będą już potrzebne, te drugie odłóż na bok. Będą potrzebne. Do wywaru wrzuć dobrze przepłukaną pod bieżącą wodą kaszę.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

10. Wrzuć do zupy również potarte warzywa.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

11. W tym samym momencie dodaj również pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź zupę do wrzenia, po czym gotuj ją 10 minut.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

12. W szklance rozpuść 1 łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody. Dodaj 2 kopiate łyżki śmietany i rozmieszaj wszystko dokładnie. Wlej chochelkę zupy, zahartuj, po czym wlej śmietanę do zupy.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

13. Dopraw krupnik na podrobach solą i świeżo zmielonym pieprzem, jeżeli potrzeba. Dodaj garść posiekanej natki pietruszki.

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

 

14. Krupnik na podrobach smakować będzie w różnych konfiguracjach i z różnymi dodatkami. Najlepiej z kromką wiejskiego chleba. Pycha!

KRUPNIK NA PODROBACH drobiowych

Wolisz KRUPNIK na MAŚLE? Kliknij po przepis <<TUTAJ>> .


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *