Krupnik na maśle to dla Was również magiczne słowo? Bo mnie na samą myśl o tej pysznej zupie na chłodne dni od razu mam na nią ochotę. Jeśli macie podobnie to zapraszam. Krupnik na maśle to wersja ekspresowa – ocenę smaku pozostawiam Wam. Zamiast używać wywaru z kurczaka w tym przypadku należy użyć po prostu masła. Dzięki temu zupę przygotowuje się przez to błyskawicznie, a masło nadaje jej aksamitnego smaku i wspaniałego, żółtego koloru. Krupnik na maśle to cudowna alternatywa dla krupniku na skrzydełkach, czy też na żołądkach.

 

KRUPNIK NA MAŚLE

SKŁADNIKI:

  • 1 mały seler;
  • 1 marchewka;
  • 1 pietruszka;
  • mały kawałek pora;
  • garść kaszy jęczmiennej;
  • kwaśna śmietana 18%;
  • mąka;
  • natka pietruszki;
  • mała czerwona papryczka chilli;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Warzywa zetrzyj na grubych oczkach tarki, a pora pokrój w półplasterki.

 

3. Na patelni rozgrzej sporo masła (2-3 płaskie łyżki).

 

4. Wrzuć na rozgrzane masło warzywa i smaż je na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.

 

5. Warzywa powinny smakowicie otoczyć się masłem i smażyć około 10 minut, aż wydobędzie się z nich smakowity aromat. W tym czasie również nieco zmiękną.

 

6. Przełóż warzywa do garnka, wlej do niego 1,2 litra wrzącej wody lub bulionu drobiowego, wrzuć opłukaną kaszę jęczmienną.

 

7. Gotuj zupę przez około 15 minut, czyli do czasu, aż kasza zmięknie.

 

8. W międzyczasie posiekaj drobno czerwoną papryczkę chili i posiekaj natkę pietruszki.

 

9. Do szklanki wsyp 1 łyżkę mąki, wlej tylko tyle zimnej wody, aby rozpuścić dobrze mąkę. Następnie dodaj 2 łyżki śmietany – krupnik na maśle wymaga odrobiny śmietany.

 

10. Dobrze wymieszaj całość i wlej do szklanki ze śmietaną 1 chochelkę zupy z garnka. Zamieszaj. Przelej zawartość szklanki do zupy. 

 

11. Dopraw zupę do smaku (sól, pieprz), zamieszaj i zagotuj.

 

12. Krupnik na maśle nalej do misek, udekoruj chili i natką pietruszki.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *