Królik w sosie śmietanowym to dość typowe połączenie w polskiej kuchni. Z jednej strony bardzo delikatne, pożywne, bogate w białko mięso, z drugiej zaś aksamitny sos śmietanowy, jakże uwielbiany w polskiej kuchni. Mięso z królika zawsze należy czymś „podkręcić”, a to z uwagi na jego suchość – podobnie, jak pierś z kurczaka. Można owinąć plasterkiem boczku, ale można też po prostu przesmażyć na smalcu lub/i z dodatkiem słoniny. Nie chodzi tutaj absolutnie o to, aby danie było ciężkie i tłuste. Wprost przeciwnie – dodatki mają jedynie wzbogacić smak królika. Tak też jest w moim daniu, na które przepis Wam poniżej prezentuję.

 

KRÓLIK W SOSIE ŚMIETANOWYM

SKŁADNIKI:

  • 3 udka z królika;
  • 500 ml kefiru;
  • plaster słoniny wędzonej (najlepiej z mangalicy);
  • smalec wieprzowy (najlepiej z mangalicy);
  • kilka ząbków czosnku;
  • suszony majeranek;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Królika dobrze umyj, jeszcze lepiej osusz i przełóż do miski. Następnie zalej do kefirem.

 

3. Mięso dokładnie obtocz w kefirze i rozłóż tak, aby pozostawało nim przykryte. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc albo przynajmniej na godzinę. Dzięki takiemu zabiegowi mięso królika skruszeje i stanie się smaczniejsze.

UWAGA: Zamiast kefiru możesz użyć maślanki.

 

4. Tuż przed przygotowywaniem dania królika wyjmij z kefiru i dokładnie opłucz. Następnie osusz go ręcznikami papierowymi, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wędzoną słoninę pokrój w kostkę, raczej nieco większą, aniżeli mniejszą ( ja zrobiłem za małą, więc na dużym ogniu wytopiła się zbyt szybko).

 

5. Czosnek obierz i posiekaj drobno. Ile czosnku? Według uznania – ja dałem 3 ząbki.

 

6. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu i wrzuć posiekaną słoninę wędzoną.

 

7. Obsmażaj królika krótko z obu stron na mocnym ogniu, aby ładnie się zarumienił.

 

8. Przesmażonego królika wraz z niewielką ilością tłuszczu z patelni przełóż do garnka.

 

9. Dodaj posiekany czosnek, garść suszonego majeranku i przesmaż całość przez minutę, aby czosnek jedynie puścił aromat. Następnie wlej szklankę gorącej wody. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso około 30 minut na wolnym ogniu.

 

10. Podnieś pokrywę, odwróć królika na drugą stronę, podlej gorącą wodą, przykryj garnek pokrywą i duś mięso kolejne 30 minut.

 

11. Sprawdź, czy mięso jest miękkie. Najparwdopodobniej będzie trzeba dusić mięso jeszcze około 15 minut. Zrób to tym razem bez przykrywania garnka pokrywą zwłaszcza, gdy wody jest za dużo. Gdy mięso jest już miękkie wyjmij je i odłóż na talerz – przykryj pokrywką z garnka. Pora zrobić sos – odparuj płyn w garnku do pożądanej ilości sosu – dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym majerankiem.

UWAGA: Optymalny czas duszenia króliczych udek to około 80 minut.

 

12. Odparowany sos przecedź przez sitko i przelej do małego garnka i zagotuj. Sprawdź, czy smakuje, jak należy.

 

13. Dwie łyżki śmietany zahartuj sosem i wlej do garnka. Zamieszaj, zagotuj. Jeżeli sos jest za rzadki zagęść go wlewając rozpuszczoną połowę łyżeczki skrobi ziemniaczanej w odrobinie zimnej wodzy. Gdy sos jest gotowy wyłącz gaz pod garnkiem.

 

14. Włóż królika do garnka z sosem, przykryj garnek pokrywką i zaczekaj chwilę, aż mięso podgrzeje się.

 

15. Królik w sosie śmietanowym to danie, które można podać na mnóstwo sposobów. Na przykład z makaronem razowym i ogórkami małosolnymi.

 

16. Królik w sosie śmietanowym smakować też będzie „w stylu śląskim”, czyli z kluskami śląskimi (jak zrobić kluski śląskie dowiesz się <<TUTAJ>>) i buraczkami zasmażanymi (jak zrobić buraki zasmażane dowiesz się <<TUTAJ>>).


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *