Krokiety z mięsem bardzo, ale to bardzo lubię. Oczywiście podane najlepiej z domowym barszczem czerwonym – to wspaniałe, smaczne i sycące danie. Pomimo tego nie jadam go zbyt często; pewnie dlatego, że pracy przy nim co niemiara. A być może dlatego, że jadane zbyt często by niebezpiecznie spowszedniało? Każdy z Was ma swój sposób i na barszcz, i na krokiety. W tym miejscu podaję Wam mój przepis na krokiety z mięsem – na barszcz przepis również znajdziecie na mojej stronie. Mam nadzieję, że moje krokiety z mięsem Wam zasmakują.

 

KROKIETY Z MIĘSEM

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej;
  • 400 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 2 duże cebule;
  • 3 duże; wiejskie jajka;
  • bułka tarta;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Opłucz pod bieżącą wodą 1 kilogram łopatki wieprzowej – odetnij nadmiar tłuszczu (ale tylko  nadmiar!), a część pozostaw, aby krokiety nie były zbyt suche. Przełóż mięso do garnka, zalej bulionem warzywnym (lub wodą, do której dodaj suszone warzywa) i gotuj do miękkości (około 1 godziny).

 

2. W drugim garnku gotuj 400 gramowy kawałek surowego, wędzonego boczku.

 

3. Ugotowane mięso i boczek pokrój w grubą kostkę i pozostaw do przestygnięcia. Pokrój w drobną kostkę 2 cebule.

 

4. Pokrojone cebule przesmaż, aby były dość mocno rumiane (chyba, że wolisz mniej przesmażone).

 

5. Mięso zmiel w maszynce; dodaj do niego przesmażoną cebulę.

 

6. Do mięsa wbij 1 jajko, dobrze posól i popieprz świeżo zmielonym pieprzem.

 

7. Wyrabiaj rękami na gładką masę; jeżeli farsz jest za suchy dolej nieco bulionu z gotowania mięsa (w razie potrzeby dopraw dodatkowo farsz według własnego uznania). Gotowy farsz odstaw na bok.

 

8. Na patelni usmaż naleśniki (potrzebne będzie około 12 sztuk). Teraz pora przystąpić do formowania krokietów. Przygotuj zatem naleśniki i farsz.

 

9. Na środek naleśnika nałóż słuszną porcję farszu (z podanych ilości mięsa wyszło 12 dużych krokietów każdy o zawartości farszu 85 gramów…).

 

10. Zawijaj boki naleśnika w kopertę (jak na zdjęciu) i i formuj krokieta.

 

11. Postępuj tak samo z resztą naleśników. Z podanych ilości powinno wyjść 12 sporych krokietów z mięsem (moja teściowe zrobiłaby z tej ilości farszu pewnie drugie tyle…).

 

12. Każdego z krokieta z mięsem obtaczaj w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

 

13. Smaż krokiety z mięsem na patelni na wolnym ogniu. Odwróć krokiety i smaż z drugiej strony. Na koniec smaż również ich boki. W sumie krokiety z mięsem usmażysz w ciągu około 20 minut.

 

15. Krokiety z mięsem podawaj z gorącym barszczem czerwonym przyrządzonym na bazie wywaru, który powstał z gotowania boczku (jak go przyrządzić dowiesz się <<TUTAJ>>).


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *