KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

Krokiety z dorsza suszonego, czyli Bolinhos de Bacalhau, bo tak brzmi w oryginale nazwa tego dania, to maleńkie krokieciki przygotowane z solonego, suszonego dorsza (bacalhau) oraz puree ziemniaczanego. Przyprawione smaży się w tłuszczu około 3 minut; są bardzo puszyste i smaczne. O dorsza suszonego w naszym kraju jest trudno. W dodatku po jego zakupie trzeba go kilkanaście godzin moczyć w wodzie, którą trzeba dość często wymieniać. Nie tak dawno w jednej z sieci dyskontowych pojawił się bacalhau już odmoczony, odsolony i zamrożony. Po jego rozmrożeniu (praktycznie zero glazury – wielki plus) nadaje się od razu do przyrządzenia. Bardzo polecam – to na jego bazie powstały te krokieciki z suszonego dorsza.

 

KROKIETY Z DORSZA SUSZONEGO

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mrożonego dorsza bacalhau;
  • 1 litr mleka;
  • 500 gramów mączystych ziemniaków;
  • pęczek zielonych szparagów;
  • 1 średnia cebula;
  • natka pietruszki;
  • 1 jajko;
  • gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozmroź około 500 gramów bacalhau. Rybę najlepiej rozmrażać poprzez przełożenie jej z zamrażalnika do lodówki i pozostawienie jej tam przez całą noc.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

2. Rozmrożoną rybę umyj pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej 1 litrem mleka i gotuj na wolnym ogniu 10 minut od chwili zagotowania.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

3. Obierz ziemniaki (mniej więcej tyle samo wagowo, co ryby) i gotuj do miękkości w osolonej wodzie.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

4. Zielone szparagi umyj i poodkrawaj z nich włókniste końcówki – nie wyrzucaj ich, lecz zamroź je w woreczku. Jak uzbierasz ich więcej będą stanowić doskonałą bazę na zupę szparagową. Oczywiście szparagi to sezonowy dodatek do krokiecików. Zawsze używaj warzyw sezonowych.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

5. Szparagi skrop odrobiną oliwy i smaż na patelni grillowej, aż będą „al dente”. Jeżeli wolisz miększe szparagi to przed grillowaniem gotuj je 2 minuty, a następnie wyjmij i przelej zimną wodą.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

6. Ugotowane ziemniaki odcedź i przepuść przez praskę, aby były puszyste.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

7. Ugotowaną rybę pozostaw na chwilę do przestygnięcia, a następnie oddziel mięso od ości i skóry i posiekaj je drobno.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

8. Do ziemniaków dodaj posiekaną rybę, zetrzyj jedną niedużą cebulę, dodaj garść natki pietruszki, wbij jedno jajko. Wszystko posól, popieprz i dodaj świeżo startej gałki muszkatołowej. Wyrób na gładką masę.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

9. Dwoma łyżkami formuj małe krokieciki. Najlepiej rób to na bieżącą, a nie na zapas.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

10. Krokieciki smaż na oleju nagrzanym do temperatury 180 stopni (mniej więcej, chodzi o to, by ich nie spalić, ale też nie smażyć za długo, bo nasiąkną tłuszczem) przez około 3 minuty.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

 

11. Odsącz krokieciki na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Krokiety z dorsza suszonego podawaj z grillowanymi szparagami i ostrym sosem piri piri.

KROKIETY Z DORSZA suszonego bacalhau

Puszyste PALUSZKI RYBNE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *