KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

Krewetki z chorizo to raj smakowy dla amatorów krewetek. Jeżeli lubicie je to nie wyobrażam sobie, aby ta przystawka nie wywarła na Was piorunującego wrażenia. Mieszają się w niej moje ulubione smaki i aromaty czosnku, pikantnego, mocno paprykowego chorizo, soku z limonki i świeżej kolendry. Czy trzeba zachęcać Was dłużej do wypróbowania tej przystawki? Do tego dania najlepiej użyć mocno pikantnej kiełbasy chorizo; jeżeli użyjesz łagodnej koniecznym stanie się dodanie na patelnię wraz z czosnkiem połowy łyżeczki suszonych płatków chili. Pamiętaj jednak, aby nie było „zbyt ostro” na talerzu – tu smak ma być zrównoważony.

 

KREWETKI Z CHORIZO

SKŁADNIKI:

  • 20 sztuk średnich krewetek;
  • 20 plasterków pikantnej kiełbasy chorizo;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 1 limonka;
  • listki świeżej kolendry;
  • oliwa z oliwek;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Spraw 20 sztuk średnich krewetek (krewetki pozbaw pancerzy pozostawiając „ogonek” – jak na zdjęciu), pozbaw przewodu pokarmowego, obmyj i osusz ręcznikiem papierowym.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

2. Z laski pikantnego chorizo odkrój 20 plasterków kiełbasy (kiełbasy powinno być tyle samo, ile krewetek). Jeżeli chorizo ma grubą skórkę usuń ją najpierw.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

3. W woku lub na zwykłej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć 4-5 obranych i tylko lekko przygniecionych ząbków czosnku. Smaż czosnek około 1 minuty, aż lekko zbrązowieje. Po tym czasie usuń go z patelni.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

4. Wrzuć na patelnię krewetki i mieszając co jakiś czas smaż je przez max 2 minuty.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

5. Usmażone krewetki wyłóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przykryj je miską, aby nie przestygły.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

6. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć chorizo. Smaż około 2 minut (po 1 minutce z każdej strony), aż będzie lekko chrupiące.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

7. Wyłóż chorizo na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

 

8. Wyłóż na talerz krewetki i chorizo, delikatnie wymieszaj, polej odrobiną sosu czosnkowo – paprykowego z patelni, polej sokiem z limonki. Posyp wszystko listkami świeżej kolendry. Krewetki z chorizo zajadaj rękoma obtaczając w sosie kawałki bagietki.

KREWETKI Z CHORIZO czosnkiem pachnące

Przepis na BRUKSELKĘ z CHORIZO znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *