Krewetki z chorizo to raj smakowy dla amatorów krewetek. Jeżeli lubicie je to nie wyobrażam sobie, aby ta przystawka nie wywarła na Was piorunującego wrażenia. Mieszają się w niej moje ulubione smaki i aromaty czosnku, pikantnego, mocno paprykowego chorizo, soku z limonki i świeżej kolendry. Czy trzeba zachęcać Was dłużej do wypróbowania tej przystawki? Do tego dania najlepiej użyć mocno pikantnej kiełbasy chorizo; jeżeli użyjesz łagodnej koniecznym stanie się dodanie na patelnię wraz z czosnkiem połowy łyżeczki suszonych płatków chili. Pamiętaj jednak, aby nie było „zbyt ostro” na talerzu – tu smak ma być zrównoważony.
KREWETKI Z CHORIZO
SKŁADNIKI:
- 20 sztuk średnich krewetek;
- 20 plasterków pikantnej kiełbasy chorizo;
- 4-5 ząbków czosnku;
- 1 limonka;
- listki świeżej kolendry;
- oliwa z oliwek;
- sól, pieprz;
KREWETKI Z CHORIZO PRZYGOTOWANIE:
1. Spraw 20 sztuk średnich krewetek (krewetki pozbaw pancerzy pozostawiając „ogonek” – jak na zdjęciu), pozbaw przewodu pokarmowego, obmyj i osusz ręcznikiem papierowym.
2. Z laski pikantnego chorizo odkrój 20 plasterków kiełbasy (kiełbasy powinno być tyle samo, ile krewetek). Jeżeli chorizo ma grubą skórkę usuń ją najpierw.
3. W woku lub na zwykłej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć 4-5 obranych i tylko lekko przygniecionych ząbków czosnku. Smaż czosnek około 1 minuty, aż lekko zbrązowieje. Po tym czasie usuń go z patelni.
4. Wrzuć na patelnię krewetki i mieszając co jakiś czas smaż je przez max 2 minuty.
5. Usmażone krewetki wyłóż na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Przykryj je miską, aby nie przestygły.
6. Na pozostały na patelni tłuszcz wrzuć chorizo. Smaż około 2 minut (po 1 minutce z każdej strony), aż będzie lekko chrupiące.
7. Wyłóż chorizo na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
KREWETKI Z CHORIZO
Wyłóż na talerz krewetki i chorizo, delikatnie wymieszaj, polej odrobiną sosu czosnkowo – paprykowego z patelni, polej sokiem z limonki. Posyp wszystko listkami świeżej kolendry. Zajadaj rękoma obtaczając w sosie kawałki bagietki.
Przepis na BRUKSELKĘ z CHORIZO znajdziesz <<TUTAJ>>.