Krewetki w galarecie z dodatkiem warzyw to znakomita przekąska na każdą okazję. Aby ta przystawka znakomicie wyglądała i jeszcze lepiej smakowała należy trzymać się trzech zasad. Po pierwsze pamiętać należy, że do foremki składniki wkładane są w odwrotnej kolejności do tego, jak potem „wylądują” na talerzu. Oznacza to, że to co dasz na spód foremki na talerzu znajdzie się po prostu na wierzchu. Z tego powodu na spodzie foremki należy układać składniki miękkie, kolorowe i estetyczne.

Po drugie, a w związku z pierwszym, na końcu należy układać składniki najtwardsze, te chrupiące, np. ogórki, czy rzodkiewki. Dzięki temu po wyłożeniu galaretki na talerz nie będzie problemów z jej krojeniem, ponieważ od góry składniki będą miękkie, a te chrupkie na dole. I wreszcie po trzecie żelatynę należy wlewać bardzo powoli, aby nie zburzyć ułożonych składników. Banalne? No to do dzieła.

 

KREWETKI W GALARECIE

SKŁADNIKI:

  • 24 sztuki średnich surowych lub podgotowanych krewetek;
  • żelatyna;
  • pieczarki marynowane;
  • groszek konserwowy;
  • świeży ogórek;
  • 3 ugotowane na twardo jajka;
  • pęczek koperku;
  • 1 ząbek czosnku;
  • kawior (z jesiotra, łososia, pstrąga lub taszy – w zależności od zasobności portfela);
  • majonez;
  • 1 litr domowego bulionu warzywnego;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Do garnka z gorącym bulionem wsypuj powoli żelatynę według ilości podanej na opakowaniu. Rób to powoli ciągle mieszając, aby nie powstały grudki.

 

3. Żelatynę mieszaj tak długo, aż całkowicie rozpuści się w bulionie. Bulion pozostaw do całkowitego przestygnięcia.

 

4. Krewetki obierz z pancerzyków i usuń z nich przewód pokarmowy (tzw. czarną żyłkę). Umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikami papierowymi.

 

5. Czosnek obierz, koperek umyj i osusz, jajka obierz ze skorupek, przygotuj groszek, pieczarki i majonez.

 

6. Na małej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i wrzuć krewetki. Posól je nieco, posyp świeżo zmielonym pieprzem i dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż z obu stron na średnim ogniu około 2 minut łącznie (w zależności od wielkości krewetek, a także od tego, czy masz krewetki surowe, czy też podgotowane) – nie za długo, bo krewetki staną się gumowate.

UWAGA: Jeżeli nie masz surowych krewetek z powodzeniem możesz je zastąpić już gotowanymi.

 

7. Usmażone krewetki odsącz na ręcznikach papierowych i przestudź.

 

8. Formę do… pieczenia babeczek (lub każde inne naczynie, które użyjesz) wysmaruj odrobiną tłuszczu, a na dno każdej z foremek wlej po 1 łyżce bulionu z żelatyną.

 

9. Na spodzie foremek ułóż po gałązce koperku i włóż po pół łyżeczki kawioru.

 

10. Jajka pokrój w plasterki i ułóż po jednym na kawiorze. Na każdym z nich nałóż po kleksie majonezu – ten rozprowadź delikatnie nożem lub łyżeczką.

 

11. Na majonezie rozłóż 1 łyżeczkę kawioru.

 

12. Do każdej z foremek włóż teraz po dwie krewetki, a całość „obsyp” groszkiem. Twoje krewetki w galarecie są już prawie gotowe.

 

13. Na koniec nałóż ponownie mały kleksik majonezu; a nim rozłóż plasterki marynowanych pieczarek, gałązki koperku oraz plasterek ogórka na sam koniec.

 

14. Do każdej z foremek wlej delikatnie bulion z żelatyną. Blachę z galaretkami wstaw do lodówki do zastygnięcia żelatyny.

 

15. Krewetki w galarecie smakują znakomicie na drugi dzień, kiedy smak czosnkowej krewetki połączy się ze smakiem pozostałych składników. Idealnie smakują podane z chrzanem.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *