Krewetki smażone na oliwie z papryką wędzoną

Krewetki obrane i smażone krótko na oliwie z czosnkiem na koniec posypane mieloną słodką papryką.

Krewetki smażone w oliwie naprawdę mocno czosnkiem nasączonej, a na koniec obsypane papryką to moja nowa propozycja. Do Twojej decyzji pozostawiam, czy krewetki przesmażysz w całości z głowami, czy wprost przeciwnie, obrane i pozbawione „czarnej żyłki”. Jest to zawsze sprawa indywidualna choć oczywistym jest, że łatwiej jest zajadać się krewetkami uprzednio obranymi. Wiele osób twierdzi jednakże, że tylko całe krewetki poddane obróbce cieplnej zapewniają prawdziwy ich smak. Jak jest w istocie? Najlepiej sprawdź to we własnej kuchni.

Składniki

20 sztuk surowych średniej wielkości krewetek;
1 duża główka czosnku;
mielona, słodka papryka wędzona;
mąka pszenna;
oliwa do smażenia;
sól, pieprz;

Przepis na krewetki smażone

Surowe i jak najświeższe krewetki to absolutna podstawa tej pysznej przekąski. Przygotuj ją tylko wtedy, gdy dostaniesz takie właśnie krewetki. Krewetki według własnego uznania albo obierz, albo pozostaw w całości. Przygotuj pozostałe składniki.

Porządna, duża główka czosnku jest absolutnie niezbędna. Krewetki bardzo lubią się z czosnkiem, więc i w tej przekąsce nie może go zabraknąć. Ząbki czosnku obierz z łupinek i zgnieć dużym nożem, aby wydobyć z niego cały aromat.

Na patelnię wlej tyle oliwy, aby przykryła całe dno. Rozgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu uważając, aby oliwa nie zaczęła dymić, a czosnek nie przypalił się. Gdy czosnek zaczyna lekko brązowieć przechyl na chwilę patelnię, aby cały zatopił się w oliwie i oddał jeszcze więcej swojego aromatu. Następnie zdejmij patelnię z ognia i usuń cały czosnek.

W międzyczasie krewetki oprósz mąką. Wstaw patelnię z mocno aromatyzowaną czosnkiem oliwą z powrotem na gaz. Gdy oliwa nieco się podgrzeje wrzuć krewetki. Krewetki smażone teraz winny być około 1-2 minut. Następnie za pomocą szczypiec odwróć je na drugą stronę. Błyskawicznie posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz mieloną, wędzoną papryką. Smaż krewetki jeszcze 2 minuty, po czym na sam koniec polej je szybko oliwą z patelni.

Porada-> posypanych papryką krewetek nie odwracaj na drugą stronę, bo papryka momentalnie przypali się i zgorzknieje

Krewetki smażone zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Podawaj od razu, by nie straciły swojej chrupkości. Podawaj ze swoim ulubionym dipem lub na przykład takim ze zmiksowanego awokado z sokiem z limonki. Nie zapomnij również, że na patelni wciąż jeszcze czeka na Ciebie aromatyczna oliwa ze smażenia.Pycha.


Wypróbuj także przepis na krewetki saganaki w pomidorach czyli smakołyk kuchni greckiej. Koniecznie przygotuj również makaron z krewetkami w delikatnym sosie pomidorowym z bazylią. To dopiero przysmak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *