krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

Krewetki smażone w oliwie naprawdę mocno czosnkiem nasączonej, a na koniec obsypane mieloną, słodką wędzoną papryką to moja nowa propozycja. Jeszcze przed ich smażeniem krewetki obsypać należy mąką, dzięki czemu finalnie stają się lekko chrupiące. Do Twojej decyzji pozostawiam, czy krewetki przesmażysz w całości z głowami, czy wprost przeciwnie – obrane i pozbawione „czarnej żyłki”. Jest to zawsze sprawa indywidualna choć oczywistym jest, że łatwiej jest zajadać się krewetkami uprzednio obranymi. Wiele osób twierdzi jednakże, że tylko całe krewetki poddane obróbce cieplnej zapewniają prawdziwy ich smak. Jak jest w istocie? Najlepiej sprawdź to we własnej kuchni.

 

KREWETKI SMAŻONE

SKŁADNIKI:

  • 20 sztuk surowych średniej wielkości krewetek;
  • 1 duża główka czosnku;
  • mielona, słodka papryka wędzona;
  • mąka pszenna;
  • oliwa do smażenia;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Surowe i jak najświeższe krewetki to absolutna podstawa tej pysznej przekąski. Przygotuj ją tylko wtedy, gdy dostaniesz takie właśnie krewetki.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

2. Krewetki według własnego uznania albo obierz, albo pozostaw w całości. Przygotuj pozostałe składniki.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

3. Porządna, duża główka czosnku jest absolutnie niezbędna. Krewetki bardzo lubią się z czosnkiem, więc i w tej przekąsce nie może go braknąć.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

4. Ząbki czosnku obierz z łupinek i zgnieć dużym nożem, aby wydobyć z niego cały aromat.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

5. Na patelnię wlej tyle oliwy, aby przykryła całe dno patelni. Rozgrzej ją do średniej temperatury i wrzuć czosnek. Smaż na średnim ogniu uważając, by oliwa nie zaczęła dymić, a czosnek nie przypalił się.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

6. W międzyczasie krewetki oprósz mąką.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

7. Gdy czosnek zaczyna lekko brązowieć przechyl na chwilę patelnię, aby cały zatopił się w oliwie i oddał jeszcze więcej swojego aromatu. Następnie zdejmij patelnię z ognia i usuń cały czosnek.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

8. Wstaw patelnię z mocno aromatyzowaną czosnkiem oliwą z powrotem na gaz. Gdy oliwa nieco się podgrzeje wrzuć krewetki.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

9. Smaż krewetki około 1-2 minut, a następnie za pomocą szczypiec odwróć je na drugą stronę. Błyskawicznie posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz mieloną, wędzoną papryką. Smaż krewetki jeszcze 1-2 minuty, po czym na sam koniec polej je szybko oliwą z patelni.

UWAGA: Posypane papryką krewetki nie odwracaj na drugą stronę, bo papryka momentalnie przypali się i zgorzknieje.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

10. Usmażone krewetki zdejmij z patelni i przełóż na ręczniki papierowe, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

 

11. Krewetki smażone pachnące wędzoną papryką podawaj od razu, by nie straciły swojej chrupkości. Podawaj ze swoim ulubionym dipem lub na przykład takim ze zmiksowanego awokado z sokiem z limonki. Nie zapomnij również, że na patelni wciąż jeszcze czeka na Ciebie aromatyczna oliwa ze smażenia… Pycha.

krewetki smażone papryką wędzoną pachnące

Wypróbuj także KREWETKI SAGANAKI przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *