KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

Krewetki saganaki to ciekawe danie. Saganaki to nazwa doskonałej przystawki w postaci skropionego niewielką ilością wody, a następnie oprószonego mąką i smażonego plastra kreteńskiego sera Kaseri (lub innych), ale również nazwa dania, w którym prym wiodą owoce morza (krewetki, małże) podane w sosie pomidorowym i zapiekane z fetą. Skąd taka rozbieżność potraw o tej samej nazwie? Odpowiedź jest banalna.

Saganaki to po prostu nazwa dań przygotowywanych na małej patelni z dwoma uszkami o tej samej nazwie. Przymykając nieco oko na moją patelnię (która dwóch uszek nie ma…) zapraszam na shrimps saganaki, czyli krewetki saganaki. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, za to doznania smakowe niepowtarzalne.

 

KREWETKI SAGANAKI

SKŁADNIKI:

  • 20 sztuk średnich krewetek;
  • kilka ząbków czosnku;
  • około 70 gramów lub więcej prawdziwej fety;
  • trochę natki pietruszki;
  • puszka pomidorów;
  • dobra oliwa extra vergine;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

2. Pomidory przełóż do małego garnuszka, podgrzej i dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i suszonym oregano. Gotuj kilka minut.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

3. Krewetki obierz z pancerzyków, usuń z nich przewód pokarmowy, dobrze umyj i dokładnie osusz na ręcznikach papierowych.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

4. Na patelnię (saganaki) wlej kilka łyżek oliwy i wrzuć obrany czosnek. Smaż go na średnim ogniu, aż nieco zbrązowieje, po czym wyjmij go – nie będzie już potrzebny, ponieważ cały swój aromat oddał oliwie.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

5. Wrzuć na patelnię krewetki (muszą być dobrze osuszone z wody, w przeciwnym razie będzie bardzo pryskało), a następnie skręć pod patelnią gaz do minimum.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

6. Błyskawicznie krewetki posól, posyp słodką mieloną papryką i suszonym oregano. Podkręć od razu gaz pod patelnią. Dzięki takiemu zabiegowi krewetki nie spalą się; wymagają bardzo krótkiej obróbki, a przyprawianie ich na sporym ogniu mogłoby spowodować, że nie usmażą się, a właśnie spalą zanim skończysz je doprawiać. Krewetki wymieszaj na patelni z przyprawami i smaż maksymalnie 2 minuty.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

7. Na patelnię z krewetkami wlej przygotowany wcześniej sos pomidorowy.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

8. Wymieszaj zawartość patelni; sosu powinno być tyle, aby krewetki nieco wystawały ponad nim.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

9. Na patelnię wkrusz fetę; im feta będzie lepszej jakości, tym danie będzie smaczniejsze. Niby oczywiste, ale warto o tym pamiętać. Patelnię wstaw na górną półkę piekarnika i zapiekaj około 5 minut, aż ser nieco się rozpuści, a jeszcze lepiej, jeśli częściowo się przyrumieni.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

 

10. Po wyjęciu z piekarnika posyp listkami natki pietruszki. Krewetki saganaki podawaj na patelni, w której je przygotowano, koniecznie z pieczywem.

KREWETKI SAGANAKI z pomidorami i fetą

Zobacz TOP 10 POTRAW na Krecie <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *