KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

Krewetki po tajsku to cztery tajskie smaki: w syropie z cukru, cytryny, chili, imbiru i sosu rybnego. Wszystkie ekscytują podniebienie w tym daniu. Prostota i smak – oto coś, o co zawsze warto walczyć. Fajnie, jeżeli uda Ci się zdobyć świeże krewetki – mają lepszy smak, aniżeli te podgotowane. Jeżeli jednak ich nie dostaniesz nie bój się użyć tych „pomarańczowych”. Efekt też będzie zadowalający. Krewetki po tajsku to danie, które naprawdę polubisz.

 

KREWETKI PO TAJSKU

SKŁADNIKI:

  • 3 duże krewetki (królewskie);
  • 1 cytryna;
  • brązowy cukier;
  • 1 papryczka chili;
  • mały kawałek świeżego imbiru;
  • sos rybny;
  • świeża bazylia;
  • 150 gramów ryżu jaśminowego lub basmati;
  • mała puszka czerwonej fasolki kidney;
  • garść mrożonego groszku;
  • mielona kurkuma;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 150 gramów ryżu jaśminowego lub basmati, małą puszkę czerwonej fasolki kidney i sporą garść mrożonego groszku.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

2. Ryż dobrze opłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, zalej wrzątkiem (proporcja: 1 szklanka ryżu – 2 szklanki wody), zagotuj, a następnie zmniejsz nieco ogień i gotuj kilka minut, aż woda niemal całkowicie odparuje.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

3. Do ryżu dodaj pół łyżeczki kurkumy (dodaj również nieco szafranu, jeśli lubisz), zamieszaj; garnek przykryj pokrywką, zdejmij z ognia i pozostaw na około 15 minut, aż ryż wchłonie resztę wody i spęcznieje.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

4. Groszek wrzuć na wrzątek i gotuj kilka minut, aż będzie „al dente”.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

5. Podgotowany groszek odłóż na bok, przepłucz fasolkę (kurkuma „poszła” już do ryżu…).

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

6. Przygotuj 3 duże krewetki (królewskie), 1 cytrynę, cukier brązowy, papryczkę chili, mały kawałek świeżego imbiru, sos rybny oraz świeżą bazylię.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

7. Papryczkę chili posiekaj drobno, krewetki dobrze umyj i osusz.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

8. Spęczniały ryż spulchnij widelcem. Dodaj do niego groszek, fasolkę oraz trochę pokrojonego bambusa. Dopraw do smaku sola i pieprzem.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

9. Wymieszaj ryż z warzywami, przykryj garnek pokrywką i odstaw na kilka minut, aż przyrządzisz krewetki.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

10. Na małą patelnię wsyp 2 łyżeczki cukru, wyciśnij sok z cytryny, dolej 2 łyżeczki sosu rybnego, wrzuć papryczkę chili, posiekany imbir i liście bazylii. Dodaj krewetki. Smaż krewetki na małym ogniu.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

11. Podczas powolnego smażenia na patelni winien utworzyć się smakowity syrop. Dodawaj do niego składniki, aby zbalansować smak według własnego uznania, ale tak, aby wyczuwalne były smaki: ostry, kwaśny, słony i słodki. Krewetki winny się smażyć nie dłużej niż 2 minuty. Przed wyjęciem krewetek obtocz je dokładnie w powstałym syropie.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

 

12. Krewetki po tajsku podawaj z kolorowym ryżem.

KREWETKI PO TAJSKU z kolorowym ryżem

Polecam Ci również moje KREWETKI w GALARECIE z warzywami – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *