KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

Krewetki po hiszpańsku to jeden z moich ulubionych sposobów serwowania krewetek. Krewetki po hiszpańsku wymagają jedynie dobrej oliwy, czosnku i natki pietruszki. Ich przygotowanie jest błyskawiczne, a czosnkowy sos oliwny jest naprawdę super. Do tego dania najlepiej nadają się krewetki średniej wielkości, albo te duże, królewskie. Jeżeli używasz mrożonych rozmroź je przekładając z zamrażalnika do lodówki i pozostawiając na kilka godzin. Tak przygotowane krewetki podawaj z kromką białego pieczywa, którą po zjedzeniu krewetek należy „wyczyścić” talerz.

Mój przepis różni się nieco od oryginalnego hiszpańskiego – tam krewetki podawane są w casuelach (gliniane naczynia do zapiekania i podawania tapas) i „pływają” w oliwie. U mnie oliwy jest znacznie mniej, a i sposób przyrządzenia krewetek nieco inny. W obu przypadkach gwarantuję niepowtarzalny smak krewetek.

 

KREWETKI PO HISZPAŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 16 surowych, średnich krewetek;
  • 4-6 ząbków czosnku;
  • oliwa z oliwek;
  • natka pietruszki;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeżeli masz możliwość używaj zawsze krewetek surowych, są znacznie smaczniejsze od tych różowych, które są po prostu już wstępnie obrobione, przez co tracą swój unikalny smak już na wstępie. Oczywiście te surowe krewetki mogą być mrożone, bo niezwykle trudno w naszym kraju jest kupić te naprawdę świeże.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

2. Przygotuj 16 krewetek. Możesz je przyrządzić w całości, możesz obrać z pancerzyków – wszystko według woli. Dla mnie idealnym rozwiązaniem jest pozostawienie głów, ale obranie krewetek z pancerzyków pozostawiając jedynie ogonek. Tak przygotowane krewetki oddadzą swój smak, a ich konsumpcja będzie łatwiejsza dzięki pozbawieniu ich pancerzyków właśnie w tej fazie.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

3. Krewetki przełóż do miski, posól, popieprz i wlej 3-4 łyżki oliwy extra vergine. Zamieszaj delikatnie.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

4. Rozgrzej dość mocno patelnię i wrzuć krewetki. Smaż około 1 minuty na mocnym ogniu.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

5. Obróć krewetki i smaż kolejną minutę. Gaz pod patelnią musi być dość mocny.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

6. Posiekaj garść natki pietruszki; obierz i grubo posiekaj 4-6 ząbków czosnku.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

7. Gdy krewetki są gotowe wyłącz gaz pod patelnią, wrzuć natkę pietruszki i czosnek. Zamieszaj patelnią. Danie jest gotowe po 20 sekundach.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

 

8. Krewetki po hiszpańsku wyłóż na talerz, skrop oliwą extra vergine i podawaj ze świeżą bagietką.

KREWETKI PO HISZPAŃSKU z oliwą i czosnkiem

A co powiesz na KREWETKI w GALARECIE? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *