KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

Krewetki grillowane to kolejny prosty przepis na „szybkie” krewetki. Świetne nadają się na grilla, ale równie dobrze smakować będą z patelni grillowej. Kilkunastominutowe zaledwie marynowanie w orientalnych przyprawach daje naprawdę świetny efekt. Pamiętaj, aby krewetki smażyć bardzo krótko, w przeciwnym razie szybko staną się gumiaste. Od Ciebie również zależy, czy pozostawisz na krewetkach całą marynatę, czy po prostu dokładnie oczyścisz krewetki z niej.

 

KREWETKI GRILLOWANE

SKŁADNIKI:

  • 14 sztuk surowych, średniej wielkości krewetek;
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego;
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku;
  • nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili);
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najlepsze są oczywiście krewetki surowe, mogą być mrożone. Przygotuj 14 sztuk tych większych – koktajlowe się nie nadają. Jeżeli masz krewetki mrożone przełóż je z zamrażalnika do lodówki odpowiednio wcześniej i w taki sposób je rozmrażaj.

KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

 

2. Przygotuj marynatę; do miski daj 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, jeden zmiażdżony ząbek czosnku, nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili), łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonej kurkumy, sól, pieprz.

KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

 

3. Marynatę dobrze wymieszaj – spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze według własnego uznania.

KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

 

4. Krewetki możesz marynować w całości, albo je pozbawić głów, obrać ze skorupek i wyjąć przewód pokarmowy. Wszystko tak, jak Ty lubisz. Włóż krewetki do miski z marynatą, owiń ją folią spożywczą i marynuj krewetki w lodówce 15-20 minut.

KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

 

5. Zamarynowane krewetki nieco oczyść z marynaty (jeśli wolisz pozostaw ją w całości) i smaż niewielkiej ilości oliwy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej – maksymalnie po 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek.

KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

 

6. Krewetki grillowane podawaj skropione sokiem z cytryny z listkami świeżej kolendry.

KREWETKI GRILLOWANE po indyjsku

Co powiesz na KREWETKI z CHORIZO? Przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *