Krewetki grillowane po indyjsku to kolejny prosty przepis na „szybkie” krewetki. Świetne nadają się na grilla, ale równie dobrze smakować będą z patelni grillowej. Kilkunastominutowe zaledwie marynowanie w orientalnych przyprawach daje naprawdę świetny efekt. Pamiętaj, aby krewetki smażyć bardzo krótko, w przeciwnym razie szybko staną się gumiaste. Od Ciebie również zależy, czy pozostawisz na krewetkach całą marynatę, czy po prostu dokładnie oczyścisz krewetki z niej.

 

KREWETKI GRILLOWANE PO INDYJSKU

SKŁADNIKI:

  • 14 sztuk surowych, średniej wielkości krewetek;
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego;
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku;
  • nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili);
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry;
  • pół łyżeczki mielonej kurkumy;
  • 1 cytryna;
  • świeża kolendra;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Najlepsze są oczywiście krewetki surowe, mogą być mrożone. Przygotuj 14 sztuk tych większych – koktajlowe się nie nadają. Jeżeli masz krewetki mrożone przełóż je z zamrażalnika do lodówki odpowiednio wcześniej i w taki sposób je rozmrażaj.

 

2. Przygotuj marynatę; do miski daj 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego, jeden zmiażdżony ząbek czosnku, nieco ostrej papryczki (tutaj suszone płatki chili), łyżeczkę mielonej kolendry, pół łyżeczki mielonej kurkumy, sól, pieprz.

 

3. Marynatę dobrze wymieszaj – spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze według własnego uznania.

 

4. Krewetki możesz marynować w całości, albo je pozbawić głów, obrać ze skorupek i wyjąć przewód pokarmowy. Wszystko tak, jak Ty lubisz. Włóż krewetki do miski z marynatą, owiń ją folią spożywczą i marynuj krewetki w lodówce 15-20 minut.

 

5. Zamarynowane krewetki nieco oczyść z marynaty (jeśli wolisz pozostaw ją w całości) i smaż niewielkiej ilości oliwy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej – maksymalnie po 1-2 minuty z każdej strony, w zależności od wielkości krewetek.

 

6. Krewetki grillowane po indyjsku podawaj skropione sokiem z cytryny z listkami świeżej kolendry.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *