souvlaki

Kreta TOP 10 potraw to ukłon w stronę tych, którzy po raz pierwszy udają się w najbliższym czasie na Kretę. Ta przepiękna, słoneczna grecka wyspa w ostatnich latach jest dosłownie zalewana falą turystów. Są oni mamieni wspaniałymi plażami, nieskazitelną pogodą, fantastyczną przyrodą i oczywiście rewelacyjnym jedzeniem w duchu diety śródziemnomorskiej.

KRETA TOP 10 POTRAW – DLACZEGO

Jak to w turystycznych miejscach bywa trudno odnaleźć jest tutaj przeciętnemu turyście prawdziwy smak lokalnej kuchni. Dlatego poniższe zestawienie traktujcie jak coś, co pozwoli Wam po prostu dobrze zjeść na Krecie podczas Waszych wakacji. Aby poznać prawdziwe oblicze kulinarne Krety potrzeba zdecydowanie więcej czasu, a przede wszystkim chęci. Będzie i o tym, ale w innych postach. Zapraszam.

 

JEDZIEMY Z KOKSEM

1. DAKOS – obowiązkowy starter, który należy zjeść zaraz po przylocie na wyspę. Jęczmienny suchar (paximadia) skrapia się odrobiną wody, następnie nakłada startego, dojrzałego pomidora, skrapia sowicie oliwą extra vergine, a na wierzch nakłada garstkę lokalnego sera mizithra (kremowy owczy, bądź mieszany twaróg). Na szczycie umieszcza się oliwkę, całość posypuje suszonym oregano i dodatkowo skrapia odrobiną oliwy. Przepis na DAKOS znajdziesz <<TUTAJ>>.

dakos kuchnia krety

 

2. MEZEDES – prawdziwa instytucja kuchni Krety, coś na podobieństwo hiszpańskich tapas. Każda szanująca się tawerna ma takich przystawek przynajmniej kilkanaście. Dobrym sposobem na ich wypróbowanie jest zamówienie talerza różnych mezedes. Do najsmaczniejszych należą: taramosalata (pasta z rybiej ikry), pasta z bakłażana, marynowane fileciki sardeli, ośmiornica w winegrecie, sałatka krabowa, kawałek fety i wiele innych. Do tego podaje się zwykle pokrojone na kawałki pomidory, ogórki i papryczki. Obowiązkowo do mezedes zamówić należy grillowany chleb, które zawsze będzie skropiony oliwą i posypany suszonym oregano. Nie wolno również zapomnieć o karafce domowego wina – bez niego posiłek na Krecie nie istnieje…

mezedes

 

3. DOLMADES I FASZEROWANE KWIATY CUKINI – te dwie przystawki często spotyka się razem, ponieważ obie przyrządza się identycznie. Dolmades to coś na kształt naszych gołąbków, jednak farsz zawijany jest w liście winogron. Taki sam farsz równie chętnie zawija się w kwiaty cukinii. Obie przystawki smakują wybornie, choć nie ma w nich mięsa – farsz składa się z ryżu i aromatycznych ziół. Całość dusi się i podaje obowiązkowo w towarzystwie jogurtu greckiego.

dolmades

 

4. SAGANAKI – czyli kolejna bardzo popularna przystawka lub… danie główne. Saganaki to kreteńska patelnia z dwoma uszami. Przyrządzane na niej dania często nazywa się właśnie nazwą tej patelni. Dlatego saganaki to na przykład znakomita przystawka w postaci skropionego wodą i posypanego mąką plastra sera, który następnie smażony jest właśnie na patelni saganaki. Kto jada na Słowacji wyprażany syr lub smażeny ser w Czechach będzie zachwycony.

saganaki

 

5. SAGANAKI Z OWOCAMI MORZA – to danie główne, które podobnie jak ser powyżej przygotowuje się na patelni saganaki. To jednak diametralnie inne danie, stricte obiadowe. Na patelni krótko przesmaża się np. krewetki, zalewa sosem pomidorowym i krótko dusi. Na koniec dodaje się pokruszony sera feta i chwilę zapieka. Saganaki morze być z krewetkami, owocami morza albo z małżami. Przepis na SAGANAKI z krewetkami znajdziesz <<TUTAJ>>.

saganaki z krewetkami

 

6. KALITSOUNIA – to uwielbiane na Krecie pierożki. Mogą być przyrządzane na słono i na słodko. Na słono faszeruje się je szpinakiem i serem mizithra (lub mieszanką serów), na słodko zaś wypełnia jedynie mizithrą i polewa miodem tuż przed konsumpcją. Kalitsounia w przeciwieństwie do naszych pierogów nie gotuje się, a smaży – a jakże – na oliwie. Dzięki temu są bardzo chrupiące i mają niepowtarzalny smak.

kalitsounia

 

7. SAŁATKA HORIATIKI (wiejska) – czyli sałatka znana w całej Polsce pod nazwą „grecka”. W każdej tawernie wygląda nieco inaczej, jednak jej składnikami zawsze są pomidory, ogórki, papryka, cebula, oliwki, plaster fety, suszone oregano i mnóstwo jak najlepszej oliwy extra vergine. Na Krecie warto również spróbować lokalnej odmiany tej sałatki, która zawiera dodatkowo paximadia (sucharki jęczmienne), a zamiast fety dodaje się kremowego twarogu mizithra.

sałatka horiatiki

 

8. ŚWIEŻE RYBY – w całym Basenie Morza Śródziemnego od paru lat nasila się problem z rybami. Jest ich coraz mniej, a turystów coraz więcej. Zapotrzebowanie na ryby rośnie, a terenów łownych coraz mniej. Ryby są więc bardzo drogie. Na Krecie gdy kupić rybę wprost od rybaka trzeba zapłacić około 22 Euro za kilogram. W restauracjach, które te ryby od rybaków biorą ich cena wynosi już ponad 50 Euro za kilogram. W efekcie za grillowaną doradę o wadze około 300 gramów w tawernie trzeba zapłacić nawet 30 Euro. Rozsądnym wyjściem może być zamówienie serwującego przez część tawern mixu grillowanych ryb i owoców morza. Smakuje wybornie, a kosztuje połowę mniej.

mix fish grill

 

9. MAŁE SMAŻONE RYBKI – gdy smak na rybę jednak zwycięża, a kieszeń nie za pełna kuchnia Krety przychodzi z pomocą. Właściwie w każdej tawernie można zamówić tzw. drobnicę, czyli małe rybki, które odławiane są niejako przy okazji poważniejszych połowów. Takie rybki jak leci (w całości z głowami i wnętrznościami) obtacza się w mące i smaży krótko w głębokim tłuszczu (koniecznie oliwa). Podaje się z cytryną, z której sok wyciska się tuż przed konsumpcją. Wbrew obawom niektórych rybki smakują wybornie (szczególne polecenia są rybki Gopez). Alternatywą mogą być również grillowane sardynki, które są klasą samą w sobie. Oba dania kosztują po około 7-8 Euro.

smażone rybki

 

10. GRILLOWANA OŚMIORNICA – ośmiornica na Krecie wymaga odrębnego traktowania, bo jest tutaj uwielbiana. Na szczęście nie ma na wyspie kucharzy, którym przyjdzie do głowy profanować tę smaczną istotę morską i podawać np. z ciekłym azotem, czy ziemią jadalną… Ośmiornicę podaje się tutaj na dwa sposoby. Surową – grillowaną albo podgotowaną, podawaną pokrojoną w formie sałatki lub duszoną w winie. Ta pierwsza smakuje wybornie, jednak wymaga nadzwyczaj zdrowego i sprawnego uzębienia, ta druga zaś jest bardzo delikatna i łagodna w smaku, jednak brakuje jej nieco charakteru – jak mawiają fani tej pierwszej wersji…

grillowana ośmiornica

 

11. STREET FOOD – jakkolwiek może to brzmieć dziwnie, to kreteńskie uliczne jadło jest wyborne. Nie należy jednak korzystać z niego za często, bo choć pyszne, to jednak kalorycznością nie odbiega zasadniczo od produktów światowych sieci fast foodowych. Być jednak na Krecie i nie zjeść souvlaków, czy gyrosa byłoby grzechem. Souvlaki, czyli szaszłyki jada się głównie wieprzowe, kebab (mielone mieszane mięso) i np. z sera halloumi i pomidorów. Można zamówić same szaszłyki lub z toną frytek jako danie obiadowe. Gyros to grillowane mięso zwykle wieprzowe (rzadko z kurczaka) upchane w drożdżową pitę wraz z niewielką ilością pomidorów, cebuli i jogurtem greckim (tak, nie z tzatzikami). Obowiązkowym wsadem do gyrosa są również… frytki. To pyszne, sycące i tanie jedzenie (przepis na pyszne SOUVLAKI znajdziesz <<TUTAJ>>).

souvlaki

 

12. BOUGATSA – dla Greka „słodko” oznacza dostatek. Więc i na Krecie lubi być bardzo, bardzo słodko. Na szczęście wyjątkiem jest bougatsa, czyli sycące zwijane ciasto filo wypełnione serem mizthra. Podaje się ją na ciepło, a dodatkami są cukier i cynamon. Te można dozować samodzielnie. Smakuje pysznie, podobnie jak nasze … pierogi z serem na słodko.

bougatsa

 

13. KERASMA – to poczęstunek podawany w tawernach w podzięce za odwiedzenie lokalu. Zawsze jest to kawałek czegoś słodkiego (ciasto, lody, panna cotta, jogurt z owocami kandyzowanymi) i mała karafka lokalnego bimbru z winogron (tsikoudia). Kerasma podawana jest wraz z rachunkiem. W turystycznych miejscach nie masz co liczyć na taki poczęstunek.

kerasma

 

Jak na początek wystarczy – KRETA TOP 10 przedstawiona. Życzę Wam, abyście podczas Waszego pobytu byli w stanie spróbować choćby tych przysmaków. A jeśli będziecie zachwyceni i postanowicie wrócić na Kretę znajdziecie u mnie posty z najprawdziwszymi daniami kuchni kreteńskiej, których na próżno szukać w centrach miast, na plażach i na deptakach… To dopiero będzie prawdziwa uczta! A póki co –  καλή όρεξη!


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *