kreta kulinarnie

Kreta kulinarnie to temat rzeka. Temat, który pragnę drążyć, bo wiąże się z „koniecznością” kolejnych wizyt na tej niesamowitej wyspie. Wyspie pełnej życzliwych ludzi, cudownych krajobrazów, nadal dziewiczej przyrody i doskonałego jedzenia. Tutaj nie trzeba czytać wnikliwie etykiet, co wchodzi w skład produktu. Tutaj nie trzeba jeździć w poszukiwaniu sklepów eko, czy BIO. Tu idziesz na targ i kupujesz produkty prosto od rolnika.

KRETA KULINARNIE

Jedzenie na Krecie nadal (na szczęście) nie ma nic wspólnego z wielkim przemysłem spożywczym, a często (zwłaszcza na targach ulicznych) wciąż można spotkać drobnych wytwórców domowych serów, czy też osób, które osobiście zebrały w górach zioła i same je zasuszyły. Na Krecie herbata ziołowa to całe kawałki kwiatów, krzaków, ziół zalane wrzątkiem. To ryby i owoce morza grillowane niemal bezpośrednio po ich odłowieniu. No jasne, że nie zawsze i nie wszędzie.

W NATURZE SIŁA

Ale warto poszukać, bo znaleźć można stosunkowo łatwo. Na Krecie nie jest trudno dobrze jeść, wystarczy trochę wysiłku. Zapraszam na relację z tegorocznego pobytu na Krecie.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *