Krem z pieczonych buraków to zupa trudna. Mocno wytrawna o lekko ziemistym smaku, z pewnością nie dla każdego, a już na pewno nie dla osób nie lubiących buraków. Ci, którzy buraki uwielbiają powinno zaś jej koniecznie spróbować. Oczywiście można pod swoim kątem zmienić proporcje bulionu warzywnego i buraków; wtedy zupa będzie mniej lub bardziej wytrawna. Krem z pieczonych buraków znakomicie smakuje ze startym gotowanym jajkiem i odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany, która łagodzi wytrawność i ziemistość buraka. Nadaje przy tym zupie  znakomitego smaku.

 

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

SKŁADNIKI:

  • 2-3 pęczki botwinki z dość dużymi burakami;
  • 500 – 750 ml domowego bulionu warzywnego;
  • pęczek koperku;
  • 1 cytryna;
  • kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pęczki botwinki dobrze umyj pod bieżącą wodą. Odetnij natkę od buraków.

 

2. Osuszone buraki włóż do żaroodpornego naczynia, a następnie posól je gruboziarnistą solą i skrop oliwą. Piecz buraki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut, aż buraki będą miękkie.

 

3. W międzyczasie odetnij łodygi natki buraka od liści i drobno posiekaj. Liście również posiekaj.

 

4. Upieczone buraki wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Następnie obierz je ze skórki.

 

5. Obrane buraki zmiksuj w malakserze na dość drobnych oczkach.

 

6. Na dużej patelni rozgrzej nieco masła, a następnie wrzuć posiekane grube części łodygi. Smaż 2 minuty, aż nieco zmiękną.

 

7. Wrzuć posiekane liście (natkę) botwinki, dodaj posiekany koperek, sól, pieprz i smaż wszystko na średnim ogniu 2-3 minuty.

 

8. Wrzuć na patelnię zmiksowane wcześniej w malakserze buraki.

 

9. Wciśnij na patelnię sok z cytryny – według uznania, byle nie za kwaśno. Smaż wszystko kilka minut, aż całość nabierze smaku.

 

10. Wlej na patelnię gorący bulion warzywny.

 

11. Przelej zawartość patelni do dużego garnka i gotuj zupę na średnim ogniu kilka minut.

 

12. Gdy zupa jest gotowa (i dobrze doprawiona) zdejmij garnek z gazu i pozostaw na kilka minut, aż odrobinę przestygnie. Następnie zmiksuj ją blenderem. W razie konieczności dolej gorącego bulionu warzywnego.

 

13. Krem z pieczonych buraków smakuje najlepiej z potartym ugotowanym jajkiem i odrobiną gęstej, kwaśnej śmietany.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *