KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

Krem z kalafiora z szynką i grzankami to moja kolejna mutacja klasycznej kalafiorowej. Jasne, że trudno wymyślić całkiem nową kalafiorową, co zresztą nie jest moim celem. Zupę kalafiorową po prostu uwielbiam, a kolejne jej wersje powstają właściwie na poczekaniu, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce; oczywiście kalafior to baza. Tym razem klasyczna kalafiorowa uzupełniona została krótko przesmażoną szynką szwarcwaldzką i grzankami z chleba żytniego. I tak powstała zupa krem z kalafiora z szynką i grzankami; jest przepyszna, bo z dominującą nutą aromatu wędzonej w prawdziwym dymie szynki szwarcwaldzkiej.

 

KREM Z KALAFIORA

SKŁADNIKI:

  • 3 podudzia z kurczaka;
  • jarzyna do rosołu;
  • 1 kalafior;
  • 2 ziemniaki;
  • pęczek koperku;
  • natka pietruszki;
  • 2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej;
  • 2 kromki żytniego chleba;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka masła;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

2. Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka; zalej 1,5 litrami zimnej wody. Gotuj, a gdy woda zawrze zbierz szumowiny, dodaj jarzynę do rosołu, liść laurowy oraz zmiażdżoną w moździerzu mieszankę ziela angielskiego, soli i pieprzu ziarnistego.

UWAGA: Gotuj rosół około 1 godziny na wolnym ogniu.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

3. Do przygotowania zupy kalafiorowej oczywiście niezbędny jest kalafior. Przygotuj również 2 ziemniaki, które poprawią strukturę zupy i pomogą ją nieco zagęścić.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

4. Gdy rosół jest gotowy wyjmij kurczaka oraz wszystkie warzywa. Te ostatnie spokojnie możesz zjeść jako przystawkę 😉

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

5. Kalafiora umyj, pozbaw głąba i podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Warzywa dodaj do bulionu. Gotuj wszystko około 15 minut, aż kalafior i ziemniaki będą miękkie.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

6. Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj dokładnie warzywa. Zupa powinna mieć lekko gęstą konsystencję, no chyba że lubisz bardzo gęstą zupę, wtedy nieco odparuj ją na gazie. W razie konieczności dopraw zupę solą i pieprzem. Pamiętaj jednak, że szynka szwarcwaldzka, które będzie dodatkiem jest dość słona, więc zupa nie powinna być „przesolona”.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

7. Szynkę szwarcwaldzką i kromki żytniego chleba pokrój w drobną kostkę.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

8. Zupę postaw z powrotem na gazie. W szklance rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody 1 łyżkę mąki. Dodaj 1 łyżkę śmietany, dokładnie wymieszaj, wlej nieco zupy, wymieszaj i wlej całość do zupy. Zupę zagotuj.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

9. Wyłącz gaz pod garnkiem z zupą. Posiekaj drobno koperek i natkę pietruszki i wrzuć do zupy.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

10. Na małej patelni rozgrzej masło i wrzuć szynkę. Krótko ją przesmaż, a następnie dorzuć chleb. Ten ostatni w czasie smażenia nabierze wspaniałego smaku szynki. Posiekaj mięso z ugotowanego kurczaka (tego, na którym przygotowywany był bulion).

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

 

11. Krem z kalafiora z szynką i grzankami smakuje naprawdę wybornie. Kalafior smakuje delikatnie, konsystencja zupy zachęca do konsumpcji. Grzanki o smaku szynki szwarcwaldzkiej, sama chrupiąca szynka oraz mięso z ugotowanego kurczaka należy traktować jako znakomite uzupełnienie tej zupy.

KREM Z KALAFIORA z szynką i grzankami

Dokładny przepis na pyszne GRZANKI DO ZUPY znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *