Krem z kalafiora zupa z szynką i grzankami

Krem z kalafiora, czyli zupa na bazie bulionu drobiowego z kalafiorem i ziemniakami, po ugotowaniu miksowana i podana z grzankami z szynką.

Krem z kalafiora, czyli zupa na bazie bulionu drobiowego z kalafiorem i ziemniakami, po ugotowaniu miksowana i podana z grzankami z szynką. Ta zupa krem z kalafiora to moja kolejna mutacja klasycznej kalafiorowej. Jasne, że trudno wymyślić całkiem nową kalafiorową, co zresztą nie jest moim celem. Zupę kalafiorową po prostu uwielbiam, a kolejne jej wersje powstają właściwie na poczekaniu, w zależności od tego, co akurat mam w lodówce. Oczywiście zawsze to kalafior jest głównym składnikiem. Tym razem powstała zupa krem z kalafiora z szynką i grzankami. Jest przepyszna, bo z dominującą nutą aromatu wędzonej w prawdziwym dymie szynki.

Składniki

3 podudzia z kurczaka;
jarzyna do rosołu;
1 kalafior;
2 ziemniaki;
pęczek koperku;
natka pietruszki;
2 lub 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej;
2 kromki żytniego chleba;
gęsta, kwaśna śmietana;
5 ziaren ziela angielskiego;
2 liście laurowe;
1 łyżeczka masła;
sól, pieprz;

Przepis na zupę krem z kalafiora

Kurczaka umyj pod bieżącą wodą i włóż do garnka. Następnie zalej 1,5 litrami zimnej wody. Gotuj, a gdy woda zawrze zbierz szumowiny, dodaj jarzynę do rosołu, liść laurowy, zmiażdżoną w moździerzu mieszankę ziela angielskiego, soli i pieprzu ziarnistego. Gotuj całość do uzyskania smacznego wywaru. Gdy rosół jest gotowy wyjmij kurczaka oraz wszystkie warzywa. Te ostatnie spokojnie możesz zjeść jako przystawkę.

Porada-> gotuj rosół około 1 godziny na wolnym ogniu.

Do przygotowania zupy kalafiorowej oczywiście niezbędny jest kalafior. Przygotuj również 2 ziemniaki, które poprawią strukturę zupy i pomogą ją nieco zagęścić. Kalafiora umyj, pozbaw głąba i podziel na różyczki, ziemniaki obierz i pokrój w grubą kostkę. Kalkafior i ziemniaki dodaj do ugotowanego wcześniej bulionu. Gotuj wszystko około 15 minut.

Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj dokładnie warzywa. Zupa powinna mieć lekko gęstą konsystencję, no chyba że lubisz bardzo gęstą zupę, wtedy nieco odparuj ją na gazie. W razie konieczności dopraw zupę solą, a także pieprzem. Pamiętaj jednak, że szynka szwarcwaldzka, które będzie dodatkiem jest dość słona, więc zupa nie powinna być „przesolona”.

Gdy zupa ponownie się zagotuje i osiągnie pożądaną konsystencję rozpuść w szklance, w niewielkiej ilości zimnej wody 1 łyżkę mąki. Dodaj 1 łyżkę śmietany, dokładnie wymieszaj, a następnie zahartuj odrobiną zupy i wlej do garnka. Zupę zagotuj.

Prawie gotowe, jeszcze tylko posiekaj drobno koperek i natkę pietruszki i wrzuć do zupy.

Zupa krem z kalafiora sposób podania

Pora na przygotowanie dodatków. Szynkę szwarcwaldzką i kromki żytniego chleba pokrój w drobną kostkę. Na małej patelni rozgrzej masło i wrzuć szynkę. Krótko ją przesmaż, a następnie dorzuć chleb. Ten ostatni w czasie smażenia nabierze wspaniałego smaku szynki. Posiekaj mięso z ugotowanego kurczaka (tego, na którym przygotowywany był bulion). Nalej zupę do miski i posyp grzankami, chrupiącą szynką oraz mięsem z ugotowanego kurczaka.


Poznaj sprawdzony i dokładny przepis na grzanki do zupy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *