Kotlety z soczewicy to bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, choć wymagające poświęcenia nieco czasu danie. Przede wszystkim jednak to danie dające niewyobrażalne wręcz możliwości doprawienia go według własnego smaku i koncepcji. Do kotlecików proponuję prostą sałatkę z papryką, rzodkiewkami i pestkami granatu; to jedna z wielu możliwości serwowania tego dania. Jeżeli nie jedliście jeszcze pestek granatu to właśnie nadeszła właściwa pora, by odkryć ich słodycz. Jeżeli zaś wolicie podajcie to danie w sposób tradycyjny. Też będzie smakować.

 

KOTLETY Z SOCZEWICY

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów czerwonej soczewicy;
  • 1 mała cebula;
  • kawałek marchewki;
  • natka pietruszki;
  • nieduży kawałek świeżego imbiru;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1-2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej;
  • mąka pszenna do obtoczenia kotlecików;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Soczewicę dobrze opłucz pod bieżącą wodą, włóż do garnka i zalej jedną szklanką gorącej wody. Gotuj do miękkości (około 12 minut). Soczewicy nigdy nie sól do gotowania, bo nie zmięknie…

 

2. Obierz i zmiażdż czosnek, obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę, imbir obierz i zetrzyj na tarce, marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. Rozgrzej patelnię, wlej nieco oliwy, a następnie wrzuć posiekaną cebulę, starty imbir i czosnek. Smaż chwilkę na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli.

 

3. Wrzuć na patelnię starą marchewkę.

 

4. Smaż marchewkę chwilkę, aż nieco zmięknie.

 

5. Ugotowaną, odcedzoną i lekko przestudzoną soczewicę przełóż do dużej miski. Dodaj nieco przestudzoną masę marchewkowo – cebulową, kmin rzymski oraz posiekaną natkę pietruszki.

 

6. Dodaj do masy sól, pieprz, mąkę kukurydzianą (jeżeli nie masz użyj pszennej), wbij jajko.

 

7. Wyrabiaj składniki na gładką masę. W razie potrzeby dopraw jeszcze czym uznasz za stosowne. Miskę z masą przykryj folią spożywczą, a następnie wstaw ją do lodówki na godzinę, aby masa nieco stężała. Dzięki temu kotlety z soczewicy będą się lepiej formowały i smażyły.

 

8. Schłodzoną masę wyjmij z lodówki, formuj z niej nieduże kotleciki (małe usmażą się lepiej, niż duże), obtocz w mące pszennej i smaż na oliwie.

 

9. Kotlety z soczewicy należy smażyć z obu stron w sumie dość krótko, aby nie stały się zbyt suche. Wszystkie składniki były wcześniej już poddane obróbce, jedynie jajko wymaga tej dodatkowej czynności. Z tych względów, a także aby soczewica nie „piła” nadmiaru tłuszczu smażenie kotletów ogranicz do minimum. Kilka minut łącznie wystarczy, aby się ładnie przyrumieniły.

UWAGA: Kotlety smaż bardzo krótko, aby nie wyschły w środku.

 

10. W międzyczasie przygotuj sałatkę: na talerzu rozłóż mieszankę sałat. Dodaj pokrojoną w paski czerwoną paprykę, posiekaną dymkę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Przekrój owoc granatu, obróć jedną z jego połówek środkiem do wewnątrz dłoni i stukając łyżką w górę granatu wytrzepuj między palcami pestki na talerz.

 

11. Skrop sałatkę winegretem, posól, popieprz do smaku. Nałóż kotlety z soczewicy na wierzch i zajadaj ze smakiem.

 

12. Jeżeli wolisz kotlety z soczewicy podawaj z Twoimi ulubionymi surówkami.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *