kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

Kotlety z marchewki to kolejna propozycja dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, bezmięsnego, ale nie bardzo mają pomysł… Kotlety z marchewki przyrządza się szybko, a smakują zaskakująco dobrze. Oczywiście ich ostateczny smak nadacie sami używając swoich ulubionych przypraw. Proporcje kaszy i marchwi również zależą od Ciebie. Możesz oczywiście użyć kilku warzyw, możesz też dodać zioła – to, co lubisz.

 

KOTLETY Z MARCHEWKI

SKŁADNIKI:

  • 150 gramów kaszy jaglanej;
  • 1 marchewka;
  • mała pietruszka;
  • 1 nieduża cebula;
  • wiejskie jajko;
  • 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki;
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej 2 szklankami wrzącej wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj na średnim ogniu, aż woda niemal całkowicie wyparuje (zajmie to mniej niż 10 minut). Następnie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i zostaw na około 15 minut, aż kasza wchłonie resztę wody i ostatecznie zmięknie.

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

 

2. Gotową kaszę jaglaną wyłóż do dużej miski, spulchnij widelcem i pozostaw, aż nieco przestygnie. Przygotuj marchewkę, cebulę, pietruszkę, mieloną kurkumę i swoją ulubioną przyprawę (głównym składnikiem powinna być marchewka; pozostałe warzywa stanowią drobny dodatek). Warzywa obierz i umyj.

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

 

3. Zetrzyj pietruszkę i cebulę na drobnych oczkach tarki. Marchewkę zetrzyj po połowie: na drobnych i dużych oczkach tarki, dzięki czemu kotleciki będą miały ładną strukturę (ziarenka kaszy jaglanej z grubymi listkami marchwi).

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

 

4. Do kaszy jaglanej dodaj starte warzywa, 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki, 1 łyżeczkę mielonej kurkumy, sól, pieprz oraz wbij 1 jajko.

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

 

5. Dodaj 1-2 łyżeczki ulubionej przyprawy (u mnie turecka mieszanka baharat). Wymieszaj dobrze masę.

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

 

6. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na oleju arachidowym z obu stron po kilka minut na średnim ogniu. Odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

 

7. Kotlety z marchewki podawaj np. z dipem jogurtowym z tuńczyka, z ostrą nutą zielonego pieprzu.

Kotlety z marchewki z kaszą jaglaną

Jak zrobić DIP JOGURTOWY Z TUŃCZYKIEM dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *