Kotlety z kalafiora to danie dla każdego i na każdą okazję. Ja wiem, że kalafior ma specyficzny smak, który nie wszyscy akceptują, ale w tym przepisie pokażę Wam, jak to zmienić. Kotlety przygotowuje się dość szybko i sprawnie, a jedyną rzeczą, na którą trzeba zwrócić baczną uwagę jest właściwe ugotowanie kalafiora. Jeżeli ugotujesz go tradycyjnie w wodzie będzie trzeba niezwykle dokładnie i starannie odsączyć go z jej nadmiaru. Gotowanie na parze pozwala zachować wszystkie cenne wartości odżywcze i smakowe kalafiora i zatrzyma jedynie minimalną ilość wody w nim. Dlatego zdecydowanie polecam tą druga metodę, jeżeli chcesz, aby Twoje kotlety z kalafiora były niepowtarzalne.

 

KOTLETY Z KALAFIORA

SKŁADNIKI:

  • 1-2 kalafiory;
  • 1 cebula;
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej;
  • 1 jajko;
  • mielona kurkuma;
  • 1 łyżeczka przyprawy curry;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W zależności od Twojego apetytu przygotuj 1-2 spore kalafiory. Warto mieć takie ze sprawdzonego źródła, ponieważ czasem trafiają się kalafiory z lekką nutą goryczki, a takie nie nadają się na kotlety.

 

2. Kalafiora podziel na kawałki (różyczki), umyj i przełóż do naczynia do gotowania na parze. Gotuj pod przykryciem, aż kalafior będzie „al dente”.

 

3. Ugotowanego kalafiora odstaw, aby nieco przestygnął.

 

4. Kalafiora zmiel w maszynce do mielenia – nadmiar wody odsącz na durszlaku. Od tego, czy zrobisz to bardzo starannie zależeć będzie, czy kotlety będą się rozpadały podczas smażenia, czy nie. A zatem – bardzo starannie odciśnij wodę z kalafiora.

 

5. Jeżeli przez durszlak odciskanie wody z kalafiora nie wystarcza użyj gazy – ta metoda jest bardziej skuteczna

 

6. Na patelni na niedużej ilości oleju przesmaż „na złotą” posiekaną w drobną kostkę cebulę.

 

7. Do dużej miski włóż odciśniętą masę kalafiorową; dodaj przesmażoną cebulę, 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej, wbij jedno jajko i przypraw: solą, pieprzem, szczyptą mielonej kurkumy i 1 łyżeczką przyprawy curry.

 

8. Całość dobrze wymieszaj i wstaw miskę z masą kalafiorową do lodówki na 30 minut.

 

9. Po tym czasie formuj z powstałej masy kotlety – im będą większe, tym trudniej będzie je obracać na patelni podczas smażenia, ponieważ kotlety z kalafiora nie mają zbyt zwartej struktury. Aby poprawić wygodę smażenia możesz bezpośrednio przed smażeniem obtoczyć je w mące, ale uważaj – nadmiar mąki zabije smak kalafiora.

10. Kotlety z kalafiora smaż na niezbyt dużym ogniu po kilka minut z każdej strony.

 

11. Usmażone kotlety odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

12. Kotlety z kalafiora smakują na ciepło, na zimno, solo i z sosem lub dipem – wybierz któryś z moich dipów – przepisy znajdziesz na mojej stronie.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *