kotlety z indyka w sosie paprykowym

Kotlety z indyka w sosie paprykowym to świetne danie nie tylko na lato. To na danie idealne zarówno na wiosnę, lato, jak i jesień. Delikatne mięso z indyka w aromatycznym paprykowym sosie, zbudowanym poprzez dodanie (oprócz papryki słodkiej) również papryki wędzonej. Do tego oczywiście koniecznie ziemniaki i na przykład fasolka szparagowa. Najlepiej kupić już wykrojone kotlety z indyka, dzięki czemu oszczędza się czas. I żadne ziemniaki cypryjskie itp. – tylko polskie gwarantują idealny smak i podkreślają aromat i kolor sosu. Oto przed Wami obiad, za który dałbym się… pokroić.

 

KOTLETY Z INDYKA W SOSIE PAPRYKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów kotletów z indyka;
  • słodka, mielona papryka;
  • ostra, mielona papryka;
  • słodka, mielona wędzona papryka;
  • smalec wieprzowy (najlepszy z mangalicy);
  • około 500 ml domowego bulionu drobiowego;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kotlety z indyka rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij (tylko, jeżeli to konieczne). Po rozbiciu powinny być dość cienkie, ale nie na tyle, aby się rozpadły podczas smażenia, czy później duszenia.

 

3. Kotlety posól i popieprz. Oczywistym jest, że pieprz powinien być świeżo mielony, a sól najlepiej morska. Następnie oprósz mięso mąką – jej nadmiar strzep. Zrób to bezpośrednio przed smażeniem, nie wcześniej.

 

4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego najlepiej z mangalicy. Oczywiście zamiast smalcu możesz użyć dowolnego oleju, ale tylko smalec nada daniu niepowtarzalnego, wyjątkowego smaku.

 

5. Smaż kotlety na bardzo mocnym ogniu na rozgrzanym smalcu po około 1-2 minuty z każdej strony (uwaga – będzie mocno pryskać).

 

6. Przesmażone kotlety przełóż do garnka i wlej do nich szklankę lub nieco więcej bulionu drobiowego (oczywiście najlepiej domowego).

 

7. Wsyp 2 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki.

 

8. Wsyp pół łyżeczki ostrej, mielonej papryki.

 

9. Wsyp 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki wędzonej.

 

10. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i duś na wolnym ogniu około 15-20 minut.

 

11. Do szklanki wsyp płaską łyżkę mąki, wlej odrobinę zimnej wody i rozmieszaj całość bardzo dokładnie. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i zamieszaj. Zahartuj odrobiną sosu z garnka i wlej całość do sosu. Gotuj minutę, wyłącz i odstaw.

 

12. Kotlety z indyka w sosie paprykowym podawaj najlepiej z młodymi, polskimi ziemniakami i świeżą, ugotowaną fasolką szparagową.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *