Kotlety z indyka duszone w sosie paprykowym

Kotlety z indyka krótko duszone w sosie paprykowym z dodatkiem śmietany.

Kotlety z indyka to świetne danie nie tylko na lato. To na danie idealne zarówno na wiosnę, lato, jak i jesień. Delikatne mięso z indyka w aromatycznym paprykowym sosie zbudowanym na bazie papryki. Do tego oczywiście koniecznie ziemniaki i na przykład fasolka szparagowa. Najlepiej kupić już wykrojone kawałki mięsa, dzięki czemu oszczędza się czas. I tylko polskie ziemniaki gwarantują idealny smak, podkreślają aromat i kolor sosu. Oto przed obiad, za który dałbym się pokroić.

Składniki

400 gramów kotletów z indyka
słodka, mielona papryka
ostra, mielona papryka
słodka, mielona wędzona papryka
smalec wieprzowy (najlepszy z mangalicy)
około 500 ml domowego bulionu drobiowego
gęsta, kwaśna śmietana
mąka pszenna
sól, pieprz

Przepis na kotlety z indyka w sosie paprykowym

Mięso rozłóż na desce, przykryj folią spożywczą i bardzo delikatnie rozbij (tylko, jeśli to konieczne). Po rozbiciu powinny być dość cienkie ale nie na tyle, aby się rozpadły podczas smażenia, czy później duszenia. Kotlety posól i popieprz. Następnie oprósz mięso mąką, a jej nadmiar strzep. Zrób to bezpośrednio przed smażeniem, nie wcześniej.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki smalcu wieprzowego najlepiej z mangalicy. Oczywiście zamiast smalcu możesz użyć dowolnego oleju, ale tylko smalec nada daniu niepowtarzalnego wyjątkowego smaku. Następnie smaż kotlety z indyka na bardzo mocnym ogniu na rozgrzanym smalcu po około 1-2 minuty z każdej strony (uwag, będzie mocno pryskać).

Przesmażone kotlety przełóż do garnka i wlej do nich szklankę lub nieco więcej bulionu drobiowego (oczywiście najlepiej domowego). Wsyp 2 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki, a następnie pół łyżeczki ostrej, mielonej papryki oraz 1 łyżeczkę mielonej, słodkiej papryki wędzonej. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i duś kotlety na wolnym ogniu około 15-20 minut.

Kotlety z indyka sposób podania

Wsyp do szklanki łyżeczkę mąki, wlej odrobinę zimnej wody i rozmieszaj całość bardzo dokładnie. Dodaj łyżkę kwaśnej 18 % śmietany i zamieszaj. Zahartuj odrobiną sosu z garnka i wlej całość do sosu. Gotuj minutę, wyłącz i odstaw. Podawaj najlepiej z ziemniakami ugotowaną fasolką szparagową. Kiszonki jako dodatek też będą pasowały fenomenalnie.


Spróbuj również przepis na kotlety z kalafiora. Przekonaj się, że wspaniale smakuje również wieprzowina duszona z papryką i pomidorami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *