Kotlety z indyka w sosie kurkowym zawsze proponuję na początek każdego sezonu grzybowego proponuję. Pyszny sos kurkowy ze śmietanką, do niego delikatne kotlety z indyka plus młode ziemniaki z koperkiem. Brzmi chyba nieźle, prawda? Grzybów nigdy nie moczę w wodzie. Najpierw oczyszczam je nożykiem lub pędzelkiem, by tuż przed ich obróbką przelać je bieżącym strumieniem zimnej wody przez max 2-3 sekundy. To wszystko wystarcza, by pozbyć się nieczystości. Tak skomponowane danie, czyli kotlety z indyka w sosie kurkowym to kwintesencja smaku lata, ale i do odtworzenia zimą z zastosowaniem mrożonych kurek.

 

KOTLETY Z INDYKA W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów kotletów z indyka;
  • 250 gramów świeżych kurek;
  • 1 cebula;
  • masło klarowane;
  • oliwa;
  • 150 ml śmietany kremówki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. 250 gramów świeżych kurek oczyść pędzelkiem lub nożykiem z nieczystości. Nie krój grzybów – pozostawiając je w całości nacieszysz oko ich kształtem podczas jedzenia.

 

2. KotletY z indyka delikatnie rozbij tak, aby miały równą grubość. Kotlety rozbijaj poprzez rozłożoną na nich folię spożywczą, dzięki czemu mięso nie zostanie uszkodzone.

 

3. Kotlety posól i popierz.

 

4. Na patelni rozgrzej oliwę; smaż kotlety na mocnym ogniu po 2 minuty z każdej strony.

 

5. Przesmażone kotlety przełóż do rondelka, wlej szklankę gorącej wody, przykryj garnek pokrywką i duś kotlety na małym ogniu 10 minut.

 

6. Na nieoczyszczoną po smażeniu kotletów patelnię wrzuć nieco masła klarowanego i smaż pokrojoną w drobną kostkę jedną cebulę.

 

7. Gdy cebula zeszkli się przelej kurki przez 2-3 sekundy mocnym strumieniem wody, otrzep szybko z wody i przełóż na patelnię. Smaż grzyby na średnim ogniu 5 minut, aż zmiękną i delikatnie się przyrumienią.

 

8. Wlej 150 ml śmietany kremówki, posól, popieprz i duś całość kilka minut.

 

9. Sos jest gotowy, gdy zredukuje się i zgęstnieje.

 

10. Wyłóż kotlety na talerz i nałóż na nie sos kurkowy. Kotlety z indyka w sosie kurkowym najlepiej smakują z młodymi ziemniakami z masłem oraz np. z fasolką mamut.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *