KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

Kotlety warzywne z kurczakiem to naprawdę dobry pomysł na obiad; można je przyrządzić z różnych składników. Ja proponuję ciecierzycę w roli głównej, ale żeby podkręcić smak kotletów dodałem również ugotowanego dzień wcześniej w rosole kurczaka. Te smaczne i pełne witamin kotlety możesz przygotować z kurczakiem jak ja, ale rezygnując z niego otrzymasz świetny posiłek wegetariański. W obu przypadkach zalecam panierkę, dzięki czemu kotlety są niezwykle chrupiące. Moje kotlety warzywne z kurczakiem to prawdziwa bomba witaminowa; zachęcam Was do wypróbowania.

 

KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów ciecierzycy;
  • 100 gramów niepalonej kaszy gryczanej;
  • 250 gramów liści szpinaku;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 cytryna;
  • ziarna sezamu;
  • mięso z wcześniej ugotowanego kurczaka;
  • natka pietruszki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • mąka pszenna;
  • bułka tarta;
  • 1-2 jajka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sto gramów niepalonej (lub palonej jeśli wolisz) kaszy gryczanej włóż do garnka, zalej 250 ml wrzącej wody i gotuj, aż woda prawie w całości odparuje. Następnie zgaś gaz, przykryj garnek pokrywką i zostaw kaszę, aż napęcznieje i zmięknie.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

2. Podstawowe składniki moich kotletów to 400 gramów ciecierzycy ze słoika lub puszki (oczywiście lepsza będzie taka sucha, moczona przez noc, ale jeśli zależy Tobie na czasie to użyj takiej z zalewy), 250 gramów liści szpinaku, jedna marchewka, jedna cebula czerwona, cytryna, ziarna sezamu, wcześniej ugotowany kurczak (najlepiej taki z poprzedniego dnia, np. z rosołu), natka pietruszki, 2-3 ząbki czosnku.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, natkę posiekaj, czosnek obierz.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i łyżeczkę swojej ulubionej przyprawy (tutaj mieszanka kuchni hiszpańskiej) i mieszając smaż wszystko nie dłużej niż 30 sekund, aby przyprawa oddała smak, ale nie przypaliła się.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

5. Wrzuć na patelnię szpinak, a gdy „zwiędnie” wyciśnij na patelnię sok z połowy cytryny. Odstaw patelnię na bok.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

6. Do dużej miski wrzuć drobno zmieloną ciecierzycę, startą marchewkę i natkę pietruszki.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

7. Dodaj posiekanego, ugotowanego wcześniej kurczaka oraz szpinak z patelni.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

8. W tym czasie kasza gryczana powinna już zmięknąć i napęcznieć. Powinna być kleista; jeżeli wolisz kaszę gryczaną paloną możesz jej użyć, ale pamiętaj, że będzie ona sypka i będziesz mieć kłopoty „ze związaniem” masy na kotleciki.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

9. Na małej patelni praż bez tłuszczu trochę ziaren sezamu. Gdy lekko się zrumienią zdejmij patelnię z ognia.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

10. Do miski z ciecierzycą, marchwią i natką dodaj ugotowaną kaszę, uprażony sezam oraz 1-2 łyżki mąki kukurydzianej. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

11. Formuj małe kotleciki i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

UWAGA: Panierowanie kotletów zdecydowanie ułatwia ich smażenie, ale i dodaje im smaku.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

12. Smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na oleju roślinnym.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

 

13. Po usmażeniu odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety warzywne z kurczakiem podawaj np. z kapustą zasmażaną.

KOTLETY WARZYWNE z kurczakiem

SAŁATKA z KURCZAKIEM to dobry pomysł – przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *