Kotlety warzywne z kurczakiem to naprawdę dobry pomysł na obiad; można je przyrządzić z różnych składników. Ja proponuję ciecierzycę w roli głównej, ale żeby podkręcić smak kotletów dodałem również ugotowanego dzień wcześniej w rosole kurczaka. Te smaczne i pełne witamin kotlety możesz przygotować z kurczakiem jak ja, ale rezygnując z niego otrzymasz świetny posiłek wegetariański. W obu przypadkach zalecam panierkę, dzięki czemu kotlety są niezwykle chrupiące. Moje kotlety warzywne z kurczakiem to prawdziwa bomba witaminowa; zachęcam Was do wypróbowania.

 

KOTLETY WARZYWNE Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów ciecierzycy;
  • 100 gramów niepalonej kaszy gryczanej;
  • 250 gramów liści szpinaku;
  • 1 marchewka;
  • 1 cebula czerwona;
  • 1 cytryna;
  • ziarna sezamu;
  • mięso z wcześniej ugotowanego kurczaka;
  • natka pietruszki;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • mąka pszenna;
  • bułka tarta;
  • 1-2 jajka;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Sto gramów niepalonej (lub palonej jeśli wolisz) kaszy gryczanej włóż do garnka, zalej 250 ml wrzącej wody i gotuj, aż woda prawie w całości odparuje. Następnie zgaś gaz, przykryj garnek pokrywką i zostaw kaszę, aż napęcznieje i zmięknie.

 

2. Podstawowe składniki moich kotletów to 400 gramów ciecierzycy ze słoika lub puszki (oczywiście lepsza będzie taka sucha, moczona przez noc, ale jeśli zależy Tobie na czasie to użyj takiej z zalewy), 250 gramów liści szpinaku, jedna marchewka, jedna cebula czerwona, cytryna, ziarna sezamu, wcześniej ugotowany kurczak (najlepiej taki z poprzedniego dnia, np. z rosołu), natka pietruszki, 2-3 ząbki czosnku.

 

3. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę, marchewkę zetrzyj na tarce na dużych oczkach, natkę posiekaj, czosnek obierz.

 

4. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Następnie dodaj zmiażdżony czosnek i łyżeczkę swojej ulubionej przyprawy (tutaj mieszanka kuchni hiszpańskiej) i mieszając smaż wszystko nie dłużej niż 30 sekund, aby przyprawa oddała smak, ale nie przypaliła się.

 

5. Wrzuć na patelnię szpinak, a gdy „zwiędnie” wyciśnij na patelnię sok z połowy cytryny. Odstaw patelnię na bok.

 

6. Do dużej miski wrzuć drobno zmieloną ciecierzycę, startą marchewkę i natkę pietruszki.

 

7. Dodaj posiekanego, ugotowanego wcześniej kurczaka oraz szpinak z patelni.

 

8. W tym czasie kasza gryczana powinna już zmięknąć i napęcznieć. Powinna być kleista; jeżeli wolisz kaszę gryczaną paloną możesz jej użyć, ale pamiętaj, że będzie ona sypka i będziesz mieć kłopoty „ze związaniem” masy na kotleciki.

 

9. Na małej patelni praż bez tłuszczu trochę ziaren sezamu. Gdy lekko się zrumienią zdejmij patelnię z ognia.

 

10. Do miski z ciecierzycą, marchwią i natką dodaj ugotowaną kaszę, uprażony sezam oraz 1-2 łyżki mąki kukurydzianej. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

 

11. Formuj małe kotleciki i obtaczaj kolejno w mące, jajku i bułce tartej.

UWAGA: Panierowanie kotletów zdecydowanie ułatwia ich smażenie, ale i dodaje im smaku.

 

12. Smaż kotlety po 2-3 minuty z każdej strony na oleju roślinnym.

 

13. Po usmażeniu odsącz kotlety z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kotlety warzywne z kurczakiem podawaj np. z kapustą zasmażaną.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *