kotlety pożarskie

Kotlety pożarskie, a w zasadzie ich dokładne pochodzenie (w szczególności ich nazwa) nie są jednoznaczne. Z całą jednak pewnością pochodzą one z kuchni rosyjskiej. U nas były bardzo popularne w czasach PRL-u i moim skromnym zdaniem udowadniają, że nie wszystko, co było w PRL-u było złe. Zwykle do przygotowania kotletów pożarskich używa się piersi z kurczaka – ja proponuję użyć po połowie mięsa z piersi i kurzych udek. Dzięki temu kotlety nie będą zbyt suche. Kotlety pożarskie są naprawdę pyszne i udowadniają, że potrawy z kurczaka mogą być mega smaczne.

 

KOTLETY POŻARSKIE

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów piersi z kurczaka;
  • 300 gramów mięsa z wyluzowanych udek z kurczaka;
  • 1 kajzerka;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • mleko;
  • 2 wiejskie jajka;
  • masło;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

2. Mięso zmiel w maszynce i pozostaw w misce.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

3. W małej misce namocz w mleku jedną kajzerkę.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

4. Do miski malaksera włóż białko z dwóch jajek. Dodaj nieco soli i ubijaj pianę.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

5. Do małej miseczki przełóż żółtka z dwóch jajek i dodaj 1 łyżkę masła.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

6. Utrzyj żółtka z masłem na gładką masę.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

7. Utarte żółtka z masłem dodaj do zmielonego mięsa. Do miski dodaj odciśniętą z mleka, namoczoną bułkę (na początek dodaj jej połowę – być może tyle wystarczy). Dodaj sól, pieprz i 2 łyżki bułki tartej. Dobrze wymieszaj wszystko ręką na gładką masę. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze namoczonej bułki.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

8. Do masy mięsnej dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie całość wymieszaj.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

9. Masa winna być delikatna i nieco klejąca się. Formowanie kotletów pożarskich nie będzie łatwe, ale nie ma sensu dodawać więcej bułki tartej, bo zatracisz ich delikatność i maślany smak.

kotlety pożarskie

 

10. Z masy mięsnej formuj zwilżonymi rękami nieduże kotlety. Obsyp je delikatnie bułką tartą z obu stron i smaż kilka minut na patelni na klarowanym maśle. Gdy kotlety pożarskie ładnie się zrumienią obróć je na drugą stronę i smaż kolejne kilka minut.

KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny

 

11. Kotlety pożarskie podawaj z puree z ziemniaków i zielonym groszkiem przesmażonym na maśle.

kotlety pożarskie

Spróbuj pyszne KOTLETY w sosie KURKOWYM przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

2 thoughts on “KOTLETY POŻARSKIE przepis oryginalny”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *