KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

Kotlety po węgiersku z debreczynkami są łudząco podobne do innego węgierskiego dania. Mowa oczywiście o schabie po bakońsku. Nie ma jednak nic złego w powielaniu udanych wzorców. Zresztą co tu jest wzorcem, a co jedynie kopią trudno orzec. Do przygotowania dania używa się wieprzowych kotletów schabowych oraz paprykowanych węgierskich debreczynek. Te ostatnie to delikatne, bardzo smaczne kiełbaski wyglądem przypominającym nieco nasze serdelki. Strukturę mają jednak zgoła odmienną, podobnie jak i smak. Mogą być pikantne, ale i łagodne; których użyjecie zależy do Was. Jeżeli ich nie dostaniecie użyjcie kiełbasy dobrze paprykowanej w zastępstwie.


KOTLETY PO WĘGIERSKU

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów kotletów schabowych bez kości;
  • 300 gramów debreczynek;
  • plasterek wędzonej słoniny z mangalicy;
  • 2 cebule;
  • 1-2 świeże papryki;
  • 2-3 pomidory;
  • mielona sodka papryka;
  • ostra mielona papryka;
  • kminek mielony;
  • gęsi lub wieprzowy domowy smalec;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

KOTLETY PO WĘGIERSKU PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

2. Kotlety rozbij, posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odłóż na bok.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

3. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Słoninę pokrój również dość drobno. Ile użyć słoniny? Według własnego upodobania, ale plasterek powinien wystarczyć.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

4. Paprykę pozbaw białych błonek i pokrój w niedużą kostkę.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

5. Pomidory natnij na krzyż, włóż do garnka i zalej wrzącą wodą. Pozostaw we wrzątku przez 2 minuty, a następnie przelej je obficie zimną wodą i zdejmij z nich skórkę. Usuń pestki z wnętrza pomidorów, a resztę pokrój w drobną kostkę.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

6. Debreczynki pokrój w plasterki lub półplasterki. Wszystko gotowe, zaczynamy zatem.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

7. Na dużej patelni rozpuść 2 łyżki smalcu. Najlepszy będzie domowy z gęsi. Jak go uzyskać dowiesz się <<TUTAJ>>.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

8. Kotlety oprósz delikatnie mąką i smaż krótko z obu stron na mocnym ogniu. Przesmażone kotlety przekładaj do garnka.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

9. Patelnię, na której smażyły się kotlety zdejmij na minutę z gazu, aby się nieco schłodziła. Następnie postaw ją z powrotem na gaz. Jeżeli tłuszczu jest za mało dodaj jeszcze łyżkę smalcu. Wrzuć na patelnię słoninę i debreczynki.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

10. Na patelnię wrzuć również cebulę. Smaż wszystko na średnim, niezbyt mocnym ogniu kilka minut.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

11. Podczas smażenia słonina winna się ładnie wytopić, cebula zeszklić, a debreczynki lekko zrumienić.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

12. Zdejmij patelnię z gazu i wsyp na nią 4 kopiate łyżeczki mielonej, słodkiej papryki.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

13. Wymieszaj zawartość patelni z mieloną papryką tak, aby tłuszcz połączył się z papryką. Wstaw z powrotem patelnię na gaz i wlej na nią niecałą szklankę gorącej wody. Mieszaj delikatnie, aż powstanie jednolita pasta.

UWAGA: Właściwe przyrządzenie tej słynnej węgierskiej bazy do wielu dań jest gwarancją oryginalnego, niepowtarzalngo smaku węgierskich potraw.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

14. Przelej zawartość patelni do garnka, w którym znajdują się przesmażone wcześniej kotlety. Dodaj łyżeczkę ostrej mielonej papryki, łyżeczkę mielonego kminku i łyżeczkę soli.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

15. Wrzuć do garnka pokrojoną w kostkę świeżą paprykę.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

16. Dodaj również pokrojone pomidory. Jeżeli trzeba dolej odrobinę gorącej wody pamiętając jednak, że warzywa wypuszczą nieco wody. Sosu w tym daniu nie ma być dużo, lecz ma być treściwy.

UWAGA: Jeżeli uznasz w tym momencie, że płynu jest za mało, to znaczy że jest go tyle, ile należy 😉

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami

 

17. Duś kotlety po węgiersku pod przykryciem na wolnym ogniu 30 minut do miękkości mięsa.

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami


KOTLETY PO WĘGIERSKU Z DEBRECZYNKAMI

Sos powinien mieć piękny, głęboki czerwony kolor i być treściwym w smaku. Kotlety miękkie, a warzywa rozpadające się. Dozgonnie wdzięcznym, że stwórca dał nam kuchnię węgierską…

KOTLETY po WĘGIERSKU z debreczynkami


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *