kotlety mielone z anyżem

Kotlety mielone z anyżem to jeden z 1001 sposobów, na jakie można przyrządzić mielone mięso. Ale ten przepis na  popularne „mielone” wzbudzić powinny szczególne zainteresowanie wśród smakoszy i fanów. Oprócz anyżku do mięsa mielonego należy dodać trochę surowego wędzonego boczku lub pancetty (co kto woli). Po krótkim smażeniu kotleciki należy na 10 minut umieścić w piekarniku, dzięki czemu stają się niezwykle soczyste w środku. Tak przygotowane kotlety mielone z anyżem będą nie lada zaskoczeniem dla Twoich bliskich. Myślę, że bardzo pozytywnym zaskoczeniem.

 

KOTLETY MIELONE Z ANYŻEM

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego;
  • 80 surowego wędzonego boczku;
  • 1 szklanka małych kawałeczków lub okruchów chleba;
  • 3/4 szklanki mleka;
  • natka pietruszki
  • anyż;
  • sól morska;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki: 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego, 80 surowego wędzonego boczku, 1 szklanka małych kawałeczków lub okruchów chleba, 3/4 szklanki mleka, natka pietruszki, anyż, sól morska, pieprz. Od razu nastaw piekarnik na 180 stopni.

 

2. Kawałeczki lub okruchy chleba namocz w mleku.

 

3. Surowy wędzony boczek zmiel w malakserze.

 

4. Do moździerza wrzuć 3 łyżeczki anyżku oraz 1 łyżeczkę soli morskiej – dokładnie utłucz.

 

5. Do miski włóż mielone mięso, zmielony boczek, utłuczony anyż z solą, garść posiekanej natki pietruszki oraz namoczony w mleku chleb (odciśnięty). Dokładnie wyrób na gładka masę.

 

6. Uformuj 8 kotlecików i smaż na oleju, aż do zrumienienia. Blachę wyłóż pergaminem, ułóż na niej kotlety mielone z anyżem i wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut.

 

7. Kotlety mielone z anyżem podawaj z rukolą i pomidorami polanymi najlepszej jakości oliwą i kremem balsamicznym; do tego proponuję świeżutką ciabattę (jak zrobić ciabattę znajdziesz na mojej stronie) i tapenadę z oliwek kalamata.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *