kotlety jagnięce z grilla

Kotlety jagnięce to jedne z najsmaczniejszych kawałków mięsa, jakie można sobie wyobrazić. Jagnięcina sama w sobie jest tak delikatna, że grzechem byłoby ją marynować w zbyt intensywnych przyprawach. Z tego samego powodu nie jadam jej również z żadnymi sosami. No i najlepsza jest albo pieczona, albo właśnie z grilla. Bo jak kończyć sezon grillowy to z przytupem, jak serwować na koniec, to coś wyjątkowego. Oto przed Wami grillowane, delikatne kotleciki jagnięce w absolutnie minimalistycznej marynacie. Ten smak pozwoli Wam przetrwać całą zimę.

 

KOTLETY JAGNIĘCE

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów tzw. organków, czyli kotletów jagnięcych;
  • po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oto 800 gramów tzw. organków, czyli kotletów jagnięcych. Najlepsza według mnie w tej chwili to jagnięcina z firmy Połonina z Leska (Bieszczady). Można ją kupić świeżą (rzadko) lub mrożoną (często) w większych sklepach. Takie „organki” umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Kotlety jagnięce

 

2. Niech prędzej Wam ręka uschnie zanim zdecydujecie się odciąć niewielki tłuszczyk znajdujący się zwykle po drugiej stronie kotlecików. Podczas grillowania ten właśnie tłuszczyk wspaniale wytopi się i nada mięsu fenomenalnego smaku.

Kotlety jagnięce

 

3. Nacinaj „organki” pomiędzy „żeberkami” tak, by powstały kotlety.

Kotlety jagnięce

 

4. Kotleciki włóż do dużej miski, włóż po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.

Kotlety jagnięce

 

5. Wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na bok na około 2 godziny, co jakiś czas mieszając mięso.

Kotlety jagnięce

 

6. Przygotuj grilla – to ważna czynność. Żar musi być naprawdę duży, taki nad którym nie dasz rady utrzymać ręki dłużej niż 2 sekundy. Grill jest gotowy, gdy węgle mają biały osad.

Kotlety jagnięce

 

7. Zdejmij folię z miski i wyjmij zioła oraz kawałeczki czosnku. Gdy je pozostawisz mogą spalić się na grillu i zepsują smak mięsa.

Kotlety jagnięce

 

8. Rozłóż kotleciki na ruszcie i grilluj 2 minuty.

Kotlety jagnięce

 

9. Odwróć kotlety jagnięce na drugą stronę, nieco posól i grilluj jeszcze 1 minutę. Nie przepiecz, bo mięso zrobi się „gumowe” i suche.

Kotlety jagnięce

 

10. Wyłóż kotlety jagnięce na talerz i zajadaj ze smakiem z ulubioną sałatką.

Kotlety jagnięce

Jeżeli wolisz możesz piękny kawał JAGNIĘCINY upiec – jak to zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *