kotlety jagnięce z grilla

Kotlety jagnięce to jedne z najsmaczniejszych kawałków mięsa, jakie można sobie wyobrazić. Jagnięcina sama w sobie jest tak delikatna, że grzechem byłoby ją marynować w zbyt intensywnych przyprawach. Z tego samego powodu nie jadam jej również z żadnymi sosami. No i najlepsza jest albo pieczona, albo właśnie z grilla. Bo jak kończyć sezon grillowy to z przytupem, jak serwować na koniec, to coś wyjątkowego. Oto przed Wami grillowane, delikatne kotleciki jagnięce w absolutnie minimalistycznej marynacie. Ten smak pozwoli Wam przetrwać całą zimę.

 

KOTLETY JAGNIĘCE Z GRILLA

SKŁADNIKI:

  • 800 gramów tzw. organków, czyli kotletów jagnięcych;
  • po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 3 łyżki oliwy extra vergine;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Oto 800 gramów tzw. organków, czyli kotletów jagnięcych. Najlepsza według mnie w tej chwili to jagnięcina z firmy Połonina z Leska (Bieszczady). Można ją kupić świeżą (rzadko) lub mrożoną (często) w większych sklepach. Takie „organki” umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

 

2. Niech prędzej Wam ręka uschnie zanim zdecydujecie się odciąć niewielki tłuszczyk znajdujący się zwykle po drugiej stronie kotlecików. Podczas grillowania ten właśnie tłuszczyk wspaniale wytopi się i nada mięsu fenomenalnego smaku.

 

3. Nacinaj „organki” pomiędzy „żeberkami” tak, by powstały kotlety.

 

4. Kotleciki włóż do dużej miski, włóż po kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki 2 ząbki czosnku.

 

5. Wlej 3 łyżki oliwy extra vergine, zamieszaj, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na bok na około 2 godziny, co jakiś czas mieszając mięso.

 

6. Przygotuj grilla – to ważna czynność. Żar musi być naprawdę duży, taki nad którym nie dasz rady utrzymać ręki dłużej niż 2 sekundy. Grill jest gotowy, gdy węgle mają biały osad.

 

7. Zdejmij folię z miski i wyjmij zioła oraz kawałeczki czosnku. Gdy je pozostawisz mogą spalić się na grillu i zepsują smak mięsa.

 

8. Rozłóż kotleciki na ruszcie i grilluj 2 minuty.

 

9. Odwróć kotlety jagnięce na drugą stronę, nieco posól i grilluj jeszcze 1 minutę. Nie przepiecz, bo mięso zrobi się „gumowe” i suche.

 

10. Wyłóż kotlety jagnięce na talerz i zajadaj ze smakiem z ulubioną sałatką.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *