Kotlety cielęce w sosie pomidorowym

Drukuj przepis

Kotlety cielęce w sosie pomidorowym z fasolką szparagową to świetny przykład udanego mariażu mięsa i klasycznego dania wegetariańskiego. To połączenie delikatnego mięsa cielęcego wciąż przytwierdzonego do kości, które to kości dodają potrawie niebywałego smaku z fasolką szparagową w sosie pomidorowym. To ostatnie danie jest dość typową potrawą kreteńską, chętnie i często jadaną na tej słonecznej wyspie . Połączenie w/w składowych dało efekt, który zamurował całą moją rodzinę. Coś tak pysznego jada się nieczęsto. Zadbać tylko należy, by kotlety cielęce z kostką były ze świeżego uboju.

 

SKŁADNIKI:

  • kotlety cielęce z kostką o łącznej wadze 1,7 kilograma;
  • 300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
  • 300 gramów żółtej fasolki szparagowej;
  • 500 ml domowego przecieru pomidorowego;
  • koncentrat pomidorowy;
  • 2 większe cebule;
  • suszone oregano;
  • oliwa z oliwek;
  • 3 pomidory (opcja);
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Kotlety umyj pod bieżącą wodą, a następnie dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie na mocnym ogniu szybko obsmaż wszystkie kotlety z obu stron, aż staną się rumiane.

 

4. Przesmażone kotlety przełóż do dużego garnka. Na nieoczyszczoną po smażeniu kotletów patelnię wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę – jeżeli trzeba dolej nieco świeżej oliwy.

 

5. Gdy cebula się zeszkli przełóż ją do garnka z kotletami.

 

6. Podlej mięso w garnku gorącą wodą do ¾ wysokości zawartości garnka. Dodaj nieco soli, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz i duś mięso na wolnym ogniu 30 minut.

 

7. Pora na przygotowanie fasolki szparagowej. Odetnij zgrubiałe końcówki i jeżeli trzeba pozbaw strąki włókien.

 

8. Fasolkę szparagową pokrój w kawałki długości około 4 centymetrów. Przepłucz pod bieżącą wodą i odłóż na bok.

 

9. Przygotuj sos pomidorowy – zrób to najlepiej na bazie domowego przecieru z pomidorów (jak go zrobić dowiesz się TUTAJ >). Oczywiście zamiast niego możesz w sezonie użyć świeżych pomidorów – domowy przecier jest jednaj już odparowany, więc smak pomidorów jest bardziej skoncentrowany. Jeżeli chcesz, by kotlety cielęce w sosie pomidorowym z fasolką smakowały idealnie, postępuj zgodnie z moim przepisem…

 

10. Domowy przecier z pomidorów przelej do czaszy blendera. Dodaj 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla wzmocnienia pomidorowego smaku. Zmiksuj wszystko na gęsty sos.

 

11. Zmiksowany sos pomidorowy wlej do garnka z mięsem.

 

12. Dodaj soli do smaku i trochę suszonego oregano. Posyp świeżo zmielonym pieprzem.

 

13. Wrzuć pokrojoną fasolkę, dolej gorącej wody do pożądanego stanu (jeżeli potrzeba), przykryj ponownie garnek pokrywką i duś całość na wolnym ogniu 45 minut.

 

14. Potrawa powinna łącznie dusić się około 75 minut. Po tym czasie mięso powinno być już bardzo miękkie, a fasolka szparagowa … wciąż „al dente”.

 

15. Kotlety cielęce w sosie pomidorowym z fasolką szparagową smakują znakomicie. To jedno z tych dań, podczas konsumowania którego boisz się, że już nigdy nie wyjdzie Ci tak dobrze… Z moim przepisem jednak to się udaje zawsze 😉

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
wpDiscuz
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial