KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

Kotlet po bolońsku to jedno z kluczowych dań Bolonii – stolicy położonego na północy Włoch regionu Emilia Romania. Region ten słynie z wielu znanych na całym świecie wyrobów, takich jak m.in. ser parmezan (parmigiano reggiano), czy szynka parmeńska (prosciutto di parma). I właśnie te dwa składniki wzbogacają panierowanego i smażonego kotleta cielęcego kształtując całe danie pod nazwą kotlet po bolońsku. Bolonia nosi przydomek „la grassa”, co oznacza tłusta. I takie jest to danie: konkretne, sycące, ale też, a może przede wszystkim pełne doskonałego smaku – cielęciny, parmezanu i szynki parmeńskiej. Danie ze wszech miar godne wypróbowania – ten jeden raz nie liczcie kalorii i rozkoszujcie się smakiem.

 

KOTLET PO BOLOŃSKU

SKŁADNIKI:

  • 2 spore plastry kotletów cielęcych;
  • 100 gramów szynki parmeńskiej;
  • 100-150 gramów parmezanu;
  • 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości);
  • bułka tarta;
  • szklanka bulionu mięsnego;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Składniki: 2 spore plastry kotletów cielęcych, 100 gramów szynki parmeńskiej, 100-150 gramów parmezanu, 1-2 jajka (w zależności od ich wielkości), bułka tarta. Potrzebna też będzie szklanka bulionu mięsnego.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

2. Do kotleta po bolońsku znakomicie pasować będą smażone ziemniaki i cukinia. Potrzebne zatem są ugotowane ziemniaki typu sałatkowego, czyli gwarantujące, że się nie rozpadną po jakiejkolwiek obróbce (najlepiej takie z dnia poprzedniego) oraz 1 duża cukinia. Przyda się też trochę suszonego rozmarynu.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

3. Ziemniaki i cukinię pokrój w kostkę o równej wielkości.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

4. Kotlety obłóż folią spożywczą i delikatnie, acz stanowczo rozbij na bardzo cienkie plastry. Jeżeli kotlety wskutek ich rozbijania staną się za duże, przekrój je na połowę i uformuj na dwa odrębne kotlety.

UWAGA: Nie musisz przyprawiać kotletów, ponieważ zarówno ser, jak i szynka mają swój charakter i zawierają dość sporo soli.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

5. Na duży talerz wsyp bułkę tartą, a w drugim talerzu rozbij 1-2 jajka i rozkłuć je widelcem. Parmezan strugaj z większego kawałka na cienkie plasterki.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

6. Kotlety obtaczaj dokładnie w jajku, a następnie w bułce tartej dobrze ją w nie wklepując.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

7. Na patelni rozgrzej oliwę i spory kawałek masła. Włóż kotlety i smaż je na średnim ogniu.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

8. Odwróć kotlety na drugą stronę i smaż jeszcze 2-3 minuty. Kotlety są cienkie, więc powinny się usmażyć dość szybko.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

9. Na drugiej patelni rozgrzej dość sporo oliwy (oliwy powinny być tyle, by dobrze przykryła dno; ziemniaki będą się smażyć lepiej i szybciej). Wrzuć 2-3 ząbki czosnki i smaż, aż się lekko zrumienią, ale nie przypalą. Czosnek wyjmij i wyrzuć – oddał już smak do oliwy. Na patelnię wrzuć pokrojone ziemniaki; smaż je potrząsając co jakiś czas patelnią, aby je wymieszać i pokryć oliwą podczas smażenia.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

10. Usmażone kotlety wyłóż na ręczniki papierowe, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na każdym kotlecie rozłóż po kilka plasterków szynki parmeńskiej.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

11. Na kotlety nałóż plasterki parmezanu – ilość sera zależy od Ciebie.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

12. Tak przygotowane kotlety włóż na czystą patelnię – polej je dużą szklanką gorącego bulionu mięsnego. Przykryj patelnię pokrywką, zmniejsz gaz pod nią do minimum i duś kotlety przez chwilę, aż ser się rozpuści.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

13. W międzyczasie ziemniaki powinny być juz ładnie zarumienione – wrzuć do nich pokrojoną cukinię. Wszystko posól i posyp suszonym rozmarynem. Smaż chwilę, aż całość pięknie się przyrumieni.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

 

14. Każdy kotlet po bolońsku wyłóż na talerz; obok wyłóż smażone ziemniaki i cukinię. Pycha.

KOTLET PO BOLOŃSKU z szynką parmeńską

Gdy wolisz oryginalny WIENER SCHNITZEL kliknij <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *