KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

Kotleciki z łososia w tajskiej wersji smakowej to absolutnie jedno z moich ulubionych dań. Gdyby nie wysoka cena łososia jadłbym je przynajmniej raz w tygodniu. Jeżeli spróbujecie zrozumiecie dlaczego. Skoro „po tajsku” oznacza to, że ryba smakować będzie w czterech smakach: ostrym, słodkim, słonym i kwaśnym. Kotleciki z łososia możesz podawać z czym lubisz. Tak naprawdę jednak są one tak aromatyczne, że nie potrzeba specjalnie żadnych extra dodatków do tego dania – wystarczy Twoje ulubione warzywo.

 

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fileta z łososia (bez skóry);
  • 30 gramów niesolonych orzeszków arachidowych;
  • dymka;
  • listki limonki kaffir (suszone lub świeże);
  • czerwona pasta curry;
  • czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • cukier trzcinowy (lub zwykły);
  • sos rybny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

2. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce lub w malakserze. Jeżeli masz za dużo wolnego czasu rybę możesz przesiekać drobniutko, jak na tatara.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

3. Na małą, średnio rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sosu rybnego i dodaj 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry – mieszaj krótko i zagrzej, aż pasta rozpuści się w sosie i uwolni aromaty.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

4. Przesmażoną pastę curry przełóż do miski z łososiem i dodaj garstkę posiekanej drobno kolendry. Ważnym składnikiem kotlecików z łososia są liście limonki kaffir – u mnie suszone. Są wspaniale kwaskowe i orzeźwiają potrawy. Jeżeli ich nie masz użyj skórki z limonki.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

5. Do miski ze zmielonym łososiem dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę chili oraz jedną łyżeczkę cukru trzcinowego.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

6. Dodaj posiekaną drobno dymkę (nie za dużo). Ważnym składnikiem kotlecików są również niesolone orzeszki ziemne. Zmiel w malakserze lub utłucz w moździerzu około 30 gramów.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

7. Zmielone orzeszki dodaj do łososia. Jeżeli potrzeba posól całość (uważaj: pasta curry i sos rybny są dość słone – nie przesól).

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

8. Całość wyrób na gładką masę, przełóż do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

9. Z masy rybnej formuj kotleciki i smaż najlepiej na oleju arachidowym.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

10. Odwróć kotleciki z łososia na drugą stronę i dosmaż. Kotleciki powinny się smażyć na średnim ogniu w sumie nie dłużej, niż 4-5 minut, w przeciwnym razie będą suche w środku.

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

 

11. Kotleciki z łososia po tajsku podawaj z ulubionym warzywem, ulubionymi dodatkami lub dipem (przepis na pyszny dip jogurtowy do smażonego łososia znajdziesz <<TUTAJ>>).

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA po tajsku

Spróbuj także DORSZA po TAJSKU przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *