Kotleciki z łososia w wersji tajskiej to absolutnie jedno z moich ulubionych dań; gdyby nie wysoka cena łososia jadłbym je przynajmniej raz w tygodniu. Jeżeli spróbujecie zrozumiecie dlaczego. Skoro „po tajsku” oznacza to, że ryba smakować będzie w czterech smakach: ostrym, słodkim, słonym i kwaśnym. Kotleciki z łososia możesz podawać z czym lubisz. Tak naprawdę jednak są one tak aromatyczne, że nie potrzeba specjalnie żadnych extra dodatków do tego dania – wystarczy Twoje ulubione warzywo.

 

KOTLECIKI Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów fileta z łososia (bez skóry);
  • 30 gramów niesolonych orzeszków arachidowych;
  • dymka;
  • listki limonki kaffir (suszone lub świeże);
  • czerwona pasta curry;
  • czerwona papryczka chilli;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • cukier trzcinowy (lub zwykły);
  • sos rybny;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Rybę pokrój na mniejsze kawałki i zmiel w maszynce lub w malakserze. Jeżeli masz za dużo wolnego czasu rybę możesz przesiekać drobniutko, jak na tatara.

 

3. Na małą, średnio rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki sosu rybnego i dodaj 1 łyżeczkę czerwonej pasty curry – mieszaj krótko i zagrzej, aż pasta rozpuści się w sosie i uwolni aromaty.

 

4. Przesmażoną pastę curry przełóż do miski z łososiem i dodaj garstkę posiekanej drobno kolendry. Ważnym składnikiem kotlecików z łososia są liście limonki kaffir – u mnie suszone. Są wspaniale kwaskowe i orzeźwiają potrawy. Jeżeli ich nie masz użyj skórki z limonki.

 

5. Do miski ze zmielonym łososiem dodaj drobno posiekaną ostrą papryczkę chili oraz jedną łyżeczkę cukru trzcinowego.

 

6. Dodaj posiekaną drobno dymkę (nie za dużo). Ważnym składnikiem kotlecików są również niesolone orzeszki ziemne. Zmiel w malakserze lub utłucz w moździerzu około 30 gramów.

 

7. Zmielone orzeszki dodaj do łososia. Jeżeli potrzeba posól całość (uważaj: pasta curry i sos rybny są dość słone – nie przesól).

 

8. Całość wyrób na gładką masę, przełóż do miski, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.

 

9. Z masy rybnej formuj kotleciki i smaż najlepiej na oleju arachidowym.

 

10. Odwróć kotleciki z łososia na drugą stronę i dosmaż. Kotleciki powinny się smażyć na średnim ogniu w sumie nie dłużej, niż 4-5 minut, w przeciwnym razie będą suche w środku.

 

11. Kotleciki z łososia po tajsku podawaj z ulubionym warzywem, ulubionymi dodatkami lub dipem (przepis na pyszny dip jogurtowy do smażonego łososia znajdziesz <<TUTAJ>>).


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *