kotleciki z dorsza w sosie kaparowym

Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym jest świetnym daniem o delikatnym, ale charakterystycznym smaku. Jego podstawą jest świeży dorsz, dodatkami zaś surowy, wędzony boczek, który nie tylko poprawia konsystencję kotlecików, ale przede wszystkim nadaje im smak oraz cebula i czosnek. Kotleciki z dorsza podaję w delikatnym, lekko śmietanowym sosie kaparowym. Jeżeli nie przepadasz za kaparami to jest szansa, że po spróbowaniu tego dania polubisz. Nie są one bowiem nachalne tutaj, lecz mają wysublimowany smak. Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym to proste, szybkie, naprawdę smaczne danie, ze wszech miar warte spróbowania.

 

KOTLECIKI Z DORSZA W SOSIE KAPAROWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów świeżego dorsza bez skóry;
  • 1 większa cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 100 gramów surowego, wędzonego boczku;
  • 1 jajko;
  • bułka tarta;
  • suszony majeranek;
  • masło;
  • 2-3 łyżki kaparów;
  • kieliszek białego, wytrawnego wina;
  • szklanka bulionu warzywnego;
  • 150 ml słodkiej śmietanki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Rybę i boczek zmiel w maszynce do mielenia. Wbij jajko, dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżkę suszonego majeranku 2 kopiate łyżki bułki tartej.

 

3. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek i przesmaż z cebulą kilkadziesiąt sekund.

 

4. Przesmażoną cebulę i czosnek wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę doprawiając w razie potrzeby brakującą przyprawą.

 

5. Masę rybną przełóż do małej miski; owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowania sosu kaparowego.

 

6. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i masło, a następnie wrzuć kapary (jeżeli są duże przesiekaj je, małe pozostaw w całości).

 

7. Smaż kapary około 1-2 minut, po czym wlej wino.

 

8. Podkręć gaz pod patelnią i odparuj alkohol.

 

9. Wlej na patelnię wywar jarzynowy.

 

10. Wlej również na patelnię słodką śmietankę.

 

11. Całość lekko posól (uważaj, bo kapary są już dość słone) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odparowuj sos na średnim ogniu przez kilka minut.

 

12. Wyjmij masę rybną z lodówki, uformuj małe kotleciki z dorsza i smaż na średnim ogniu.

 

13. Usmażone z obu stron kotleciki z dorsza odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

14. Sos kaparowy powinien być już w tym momencie zredukowany, gęsty i … bardzo pyszny. Jeśli tak jest znaczy to, że jest gotowy 😉

 

15. Kotleciki z dorsza w sosie kaparowym podawaj np. z gotowaną soczewica i ogórkiem konserwowym.

Lubisz dorsza? Spróbuj moich kotlecików z dorsza po tajsku – przepis znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *