Kotleciki z dorsza z boczkiem w sosie kaparowym

Kotleciki z dorsza zmielonego razem z boczkiem a następnie usmażone i podane w sosie kaparowym.

Kotleciki z dorsza są świetnym daniem o delikatnym, ale charakterystycznym smaku. Jego podstawą jest świeży dorsz. Dodatek boczku nie tylko poprawia konsystencję kotlecików, ale przede wszystkim nadaje im smak. Podobnie jak cebula i czosnek. Kotleciki z dorsza podaję w delikatnym sosie kaparowym. Jeśli nie przepadasz za kaparami to jest szansa, że po spróbowaniu tego dania polubisz. Nie są one bowiem nachalne tutaj, lecz mają wysublimowany smak.

Składniki

400 gramów świeżego dorsza bez skóry;
1 większa cebula;
2 ząbki czosnku;
100 gramów surowego, wędzonego boczku;
1 jajko;
bułka tarta;
suszony majeranek;
masło;
2-3 łyżki kaparów;
kieliszek białego, wytrawnego wina;
szklanka bulionu warzywnego;
150 ml słodkiej śmietanki;
sól, pieprz;

Przepis na kotleciki z dorsza

Rybę i boczek zmiel w maszynce do mielenia. Wbij jajko, dodaj sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżkę suszonego majeranku, a także 2 kopiate łyżki bułki tartej.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy i zeszklij na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Na koniec dodaj zmiażdżony czosnek i przesmaż z cebulą kilkadziesiąt sekund. Przesmażoną cebulę i czosnek wrzuć do miski z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę doprawiając w razie potrzeby brakującą przyprawą. Masę rybną przełóż do małej miski, owiń folią spożywczą, a następnie wstaw do lodówki na czas przygotowania sosu kaparowego.

Podczas gdy klopsy czekają na swoją kolej na patelni rozgrzej nieco oliwy i masło. Następnie wrzuć kapary (jeżeli są duże przesiekaj je, małe pozostaw w całości). Smaż kapary około 1-2 minut, po czym wlej wino. Podkręć gaz pod patelnią i odparuj alkohol. Następnie wlej na patelnię wywar jarzynowy. Wlej również na patelnię słodką śmietankę. Na koniec całość lekko posól (uważaj, bo kapary są już dość słone) i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Odparowuj sos na średnim ogniu przez kilka minut.

Wyjmij masę rybną z lodówki, uformuj małe kotleciki z dorsza i smaż na średnim ogniu. Usmażone z obu stron kotleciki z dorsza odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Sos kaparowy powinien być już w tym momencie zredukowany, gęsty i bardzo pyszny. Jeśli tak jest znaczy to, że jest gotowy.


Lubisz dorsza? Spróbuj moje kotleciki z dorsza po tajsku przepis łatwy, ale bardzo smakowity.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *