kotleciki warzywne z kolendrą

Kotleciki warzywne to danie, którego rodzajów można stworzyć tyle, ile pomysłów w głowie każdego z nas. Dzisiaj proponuję kotleciki warzywne z dodatkiem mielonej wędzonej papryki i świeżej kolendry. Dzięki nim ich smak jest niezwykle oryginalny i dość intensywny. Jasne, że takie gotowe puree można zjeść z wielkim apetytem i bez smażenia. Jednak krótkie smażenie nadaje masie pięknego koloru i nieco wzmacnia smak. Dlatego warto. Kotleciki przygotowałem z puree z gotowanych ziemniaków, marchewki i groszku. Doprawione, jak pisałem powyżej po prostu „zwalają” z nóg.

 

KOTLECIKI WARZYWNE

SKŁADNIKI:

  • 600 gramów ziemniaków;
  • 1 duża marchewka;
  • garść mrożonego, zielonego groszku;
  • 300 gramów pieczarek;
  • 1 czerwona papryczka chilli;
  • świeża kolendra;
  • pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki;
  • 1 łyżeczka kurkumy;
  • mąka pszenna;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do garnka włóż 600 gramów obranych ziemniaków i jedną większą marchewkę pokrojoną w plasterki. Warzywa zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj, aż warzywa będą „al dente”.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

2. Dorzuć garść mrożonego, zielonego groszku i gotuj 3 minuty, aż groszek zmięknie.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

3. W międzyczasie na grubych oczkach tarki zetrzyj 300 gramów surowych pieczarek.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

4. Ugotowane warzywa odcedź i lekko przestudź. Następnie ugnieć na niezbyt gładkie puree. Dodaj garstkę posiekanej świeżej kolendry i drobno posiekaną papryczkę chili.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

5. Do masy dodaj starte pieczarki, pół łyżeczki mielonej, wędzonej papryki, łyżeczkę kurkumy, sól, pieprz.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

6. Masę warzywną dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na 30 minut.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

7. Formuj niewielkie kotleciki, obtocz w małej ilości mąki i smaż na niewielkiej ilości oleju.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

8. Kotleciki powinny smażyć się krótko na średnim ogniu do zrumienienia.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą

 

9. Kotleciki warzywne podawaj np. z domowymi frytkami (jak je zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>) i sałatą z wiejską śmietaną.

KOTLECIKI WARZYWNE z kolendrą


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *