KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

Kotleciki rybne z dorsza po tajsku to moja kolejna propozycja dania rybnego. Po prawdzie jednak ryby w tym daniu nie czuć specjalnie, a to za sprawą aromatycznej i ostrej czerwonej pasty curry. „Po tajsku” oznacza, że w daniu muszą być wyczuwalne cztery smaki: ostry, słodki, słony i kwaśny. I tak jest w przypadku tychże kotlecików. Najważniejszą sprawą jest oczywiście kupno wysokiej jakości ryby – pamiętaj: jeżeli przechodzisz koło stoiska rybnego i czuć z daleka specyficzny zapach ryb idź do innego sklepu… Moje kotleciki rybne z dorsza wyśmienicie smakują z jednym z azjatyckich dipów, czy sosów – przepisy na nie znajdziesz na mojej stronie.

 

KOTLECIKI RYBNE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z dorsza;
  • mała puszka zielonego groszku (lub mrożonego, ugotowanego);
  • 1-2 łyżki sosu rybnego;
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
  • 1-2 łyżeczki suszonych liści limonki kaffir;
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • 1-2 łyżki sosu sojowego;
  • mąka pszenna;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

2. Rybę pozbaw ości i nieczystości, a następnie zmiel w maszynce. Pamiętaj – ryba musi być świeża co oznacza, że nie może mieć intensywnego zapachu. Bądź ostrożna przy promocjach w dziale rybnym – zawsze sprawdzaj przed zakupem świeżość ryb. Zawsze lepiej jest kupić całą rybę lub tuszkę i samemu ją sprawić.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

3. Na małej patelni rozgrzej sos rybny i rozpuść w nim pastę curry. To bardzo ostra i niezwykle aromatyczna rzecz. Zamiast jednej lepiej jest dać jej dwie łyżeczki, dzięki czemu kotleciki z dorsza po tajsku będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Będą jednak również dużo ostrzejsze – Ty zadecyduj o stopniu ostrości Twoich kotlecików.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

4. Do miski ze zmieloną rybą przełóż rozpuszczoną w sosie rybnym pastę curry oraz mąkę kukurydzianą, liście limonki kaffir, zielony groszek oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Całość wyrób na gładką masę.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

5. Otrzymaną masę przepuść jeszcze raz przez maszynkę dla poprawy tekstury.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

6. Do masy rybnej dodaj posiekany pęczek świeżej kolendry oraz wyciśnij sok z limonki.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

7. Wyrób wszystko na gładką, jednolitą masę; spróbuj i w razie konieczności dopraw np. sosem sojowym Masę przełóż do małej miski, miskę przykryj folią spożywczą i wstaw miskę do lodówki na około 2 godziny.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

8. Po wyjęciu z lodówki formuj z masy nieduże kotleciki. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywarły do blatu i nie zniszczyły się. Są delikatne…

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

9. Tuż przed smażeniem obtaczaj kotleciki z dorsza po tajsku w mące. Smaż najlepiej na oleju arachidowym na średnio rozgrzanej patelni.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

10. Kotleciki smaż z obu stron pamiętając, że ryba powinna się smażyć krótko, aby kotleciki nie były przesuszone.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

 

11. Kotleciki rybne z dorsza podawaj np. z ryżem z dodatkiem kurkumy, ulubionymi surówkami lub warzywem oraz koniecznie z sosem azjatyckim (przepisy na nie znajdziesz na mojej stronie). Delikatne, soczyste, pyszne.

KOTLECIKI RYBNE z dorsza po tajsku

Naucz się FILETOWAĆ łososia <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *