Kotleciki rybne po tajsku to moja kolejna propozycja dania rybnego. Po prawdzie jednak ryby w tym daniu nie czuć specjalnie, a to za sprawą aromatycznej i ostrej czerwonej pasty curry. „Po tajsku” oznacza, że w daniu muszą być wyczuwalne cztery smaki: ostry, słodki, słony i kwaśny. I tak jest w przypadku tychże kotlecików. Najważniejszą sprawą jest oczywiście kupno wysokiej jakości ryby – pamiętaj: jeżeli przechodzisz koło stoiska rybnego i czuć z daleka specyficzny zapach ryb idź do innego sklepu… Moje kotleciki rybne po tajsku wyśmienicie smakują z jednym z azjatyckich dipów, czy sosów – przepisy na nie znajdziesz na mojej stronie.

 

KOTLECIKI RYBNE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów mięsa z dorsza;
  • mała puszka zielonego groszku (lub mrożonego, ugotowanego);
  • 1-2 łyżki sosu rybnego;
  • 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry;
  • 1-2 łyżeczki suszonych liści limonki kaffir;
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 limonka;
  • 1-2 łyżki sosu sojowego;
  • mąka pszenna;
  • pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Rybę pozbaw ości i nieczystości, a następnie zmiel w maszynce. Pamiętaj – ryba musi być świeża co oznacza, że nie może mieć intensywnego zapachu. Bądź ostrożna przy promocjach w dziale rybnym – zawsze sprawdzaj przed zakupem świeżość ryb. Zawsze lepiej jest kupić całą rybę lub tuszkę i samemu ją sprawić.

 

3. Na małej patelni rozgrzej sos rybny i rozpuść w nim pastę curry. To bardzo ostra i niezwykle aromatyczna rzecz. Zamiast jednej lepiej jest dać jej dwie łyżeczki, dzięki czemu kotleciki z dorsza po tajsku będą smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Będą jednak również dużo ostrzejsze – Ty zadecyduj o stopniu ostrości Twoich kotlecików 😉

 

4. Do miski ze zmieloną rybą przełóż rozpuszczoną w sosie rybnym pastę curry oraz mąkę kukurydzianą, liście limonki kaffir, zielony groszek oraz 1 łyżkę sosu sojowego. Całość wyrób na gładką masę.

 

5. Otrzymaną masę przepuść jeszcze raz przez maszynkę dla poprawy tekstury.

 

6. Do masy rybnej dodaj posiekany pęczek świeżej kolendry oraz wyciśnij sok z limonki.

 

7. Wyrób wszystko na gładką, jednolitą masę; spróbuj i w razie konieczności dopraw np. sosem sojowym Masę przełóż do małej miski, miskę przykryj folią spożywczą i wstaw miskę do lodówki na około 2 godziny.

 

8. Po wyjęciu z lodówki formuj z masy nieduże kotleciki. Układaj je na folii spożywczej, aby nie przywarły do blatu i nie zniszczyły się. Są delikatne…

 

9. Tuż przed smażeniem obtaczaj kotleciki z dorsza po tajsku w mące. Smaż najlepiej na oleju arachidowym na średnio rozgrzanej patelni.

 

10. Kotleciki smaż z obu stron pamiętając, że ryba powinna się smażyć krótko, aby kotleciki nie były przesuszone.

 

11. Kotleciki rybne po tajsku podawaj np. z ryżem z dodatkiem kurkumy, ulubionymi surówkami lub warzywem oraz koniecznie z sosem azjatyckim (przepisy na nie znajdziesz na mojej stronie). Delikatne, soczyste, pyszne.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *