Koktajl z krewetek może być bardzo łagodny w smaku, lekki i orzeźwiający. Mój jest zupełnie inny, aniżeli typowy koktajl z krewetek z dodatkiem sosu tysiąca wysp – jak dla mnie po prostu lepszy. Jego smak jest fajnie zrównoważony ale pamiętaj, że proporcje składników, jakich użyjesz do przygotowania tego koktajlu zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Jeżeli jednak zastosujesz się do mojego przepisu będzie Ci łatwiej w przyszłości  eksperymentować z jego smakiem.

 

KOKTAJL Z KREWETEK

SKŁADNIKI:

  • 150-200 gramów obranych krewetek;
  • 150 gramów dobrego jakościowo żółtego sera;
  • 2 pomidory;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pół większego świeżego ogórka;
  • pęczek świeżego koperku;
  • 1 cytryna;
  • majonez;
  • gęsty jogurt naturalny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki. Krewetki najlepiej, żeby były świeże, ale w ostateczności wykorzystaj takie z zalewy. Jeśli będą dobrej jakości Twój koktajl z krewetek na tym z pewnością nie starci.

 

2. Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na pół i wydrąż nasiona. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Również pozbaw je nasion.

 

3. Rozgrzej patelnię, wlej łyżkę oliwy i wrzuć 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Dodaj krewetki. Mieszając smaż krewetki przez max 1 minutę. Wyłóż je na ręcznik papierowy i pozostaw do przestygnięcia.

 

4. Pomidory pokrój w drobną kostkę.

 

5. Tak samo, jak pomidory pokrój ser żółty. To ważne, aby składniki koktajlu miały podobną wielkość, dzięki czemu lepiej będzie się go jadło.

 

6. W drobną kostkę pokrój również świeżego ogórka.

 

7. Pokrojone składniki przełóż do dużej miski.

 

8. Pora nadać koktajlowi nieco charakteru – posiekaj w drobną kostkę czerwoną cebulę.

 

9. Wrzuć cebulę do miski, a następnie dodaj przestudzone, przesmażone wcześniej krewetki.

 

10. Do miski dodaj również posiekaną czerwoną papryczkę chili (niewiele, tylko do smaku) oraz posiekany koperek.

 

11. Dodaj 1 kopiatą łyżeczkę majonezu oraz 2 kopiate łyżeczki gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego). Posól, popieprz, wciśnij sok z połowy cytryny.

 

12. Delikatnie zamieszaj koktajl, aby składniki połączyły się z jogurtem, majonezem i cytryną.

 

13. Gotowy koktajl z krewetek wstaw do lodówki na około 30 minut, aby składniki nieco „przegryzły się”. Po tym czasie koktajl z krewetek należy zjeść, w przeciwnym razie zacznie podchodzić wodą i straci na smaku. Z tego względu najlepiej przyrządzać go właśnie te 30 minut przed jego konsumpcją.

 

14. Koktajl z krewetek podawaj z koperkiem i kawałkiem cytryny.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *