KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone to coś wyjątkowego, nawet na Śląsku. Ciasto na kluski śląskie smażone przygotowuje się dokładnie tak samo, jak ciasto na tradycyjne kluski śląskie. Różnica polega na formowania i końcowej obróbce. Tradycyjne kluski śląskie gotuje się w wodzie, natomiast ciasto na kluski smażone formuje się w jeden dosyć cienki placek i smaży na patelni. Tak przygotowane kluski wzbogacone o smak tłuszczu ze smażenia są również lekko chrupiące. Są rewelacyjne w smaku. Kluski śląskie smażone można podawać do wielu dań, ale najlepiej smakować będzie oczywiście z roladami lub zrazami z ciemnym sosem pieczeniowym, albo duszonymi żeberkami w sosie własnym lub paprykowym.

 

KLUSKI ŚLĄSKIE SMAŻONE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • około 250 gramów mąki ziemniaczanej;
  • smalec wieprzowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i ugotuj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

2. Ziemniaki odcedź, a następnie gorące od razu przepuść przez praskę.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

3. Ziemniaki pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

4. Ugnieć delikatnie ziemniaki w misce, podziel na cztery części, a następnie jedną część wyjmij i odłóż na bok.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

5. W miejsce po wyjętej części ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną (z lekką kopką…). Wlej 2-4 łyżki dość ciepłej wody (ile zabierze).

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

6. Połącz wszystkie składniki (włącznie z odłożoną na bok jedną częścią ziemniaków) – wyrabiaj ciasto krótko.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

7. Na patelni rozgrzej olej lub smalec, a następnie przełóż na nią ciasto i lekko ugniatając uformuj placek. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Następnie przy pomocy talerza lub w sobie znany tajemny sposób odwróć placek na drugą stronę i smaż następne kilka minut.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

9. Usmażony placek podziel na części – całego nie dasz rady zjeść w pojedynkę. Jest pięknie zrumieniony, z zewnątrz lekko chrupiący, w środku ciągnący się… Poezja.

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

 

10. Kluski śląskie smażone podawaj z mięsem i sosem pieczeniowym. Albo z czymkolwiek Ci się tylko zamarzy. Ja uwielbiam go jeść np. z pieczoną gęsią z ciemnym sosem (PRZEPIS znajdziesz <<TUTAJ>>).

KLUSKI ŚLĄSKIE smażone a nie gotowane

A do placka zrób np. KRÓLIKA w sosie śmietanowym <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *