KLUSKI ŚLĄSKIE smażone, a nie gotowane to coś wyjątkowego, nawet na Śląsku. Ciasto na kluski śląskie smażone przygotowuje się dokładnie tak samo, jak ciasto na tradycyjne kluski śląskie. Różnica polega na formowania i końcowej obróbce. Tradycyjne kluski śląskie gotuje się w wodzie, natomiast ciasto na kluski śląskie smażone formuje się w jeden dosyć cienki placek i smaży na patelni. Tak przygotowane kluski śląskie smażone wzbogacone o smak tłuszczu ze smażenia są również lekko chrupiące. Są rewelacyjne w smaku. Kluski śląskie smażone można podawać do wielu dań, ale najlepiej smakować będzie oczywiście z roladami lub zrazami z ciemnym sosem pieczeniowym, albo duszonymi żeberkami w sosie własnym lub paprykowym.

 

KLUSKI ŚLĄSKIE SMAŻONE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • około 250 gramów mąki ziemniaczanej;
  • smalec wieprzowy;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i ugotuj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

 

2. Ziemniaki odcedź, a następnie gorące od razu przepuść przez praskę.

 

3. Ziemniaki pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

 

4. Ugnieć delikatnie ziemniaki w misce, podziel na cztery części, a następnie jedną część wyjmij i odłóż na bok.

 

5. W miejsce po wyjętej części ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną (z lekką kopką…). Wlej 2-4 łyżki dość ciepłej wody (ile zabierze).

 

6. Połącz wszystkie składniki (włącznie z odłożoną na bok jedną częścią ziemniaków) – wyrabiaj ciasto krótko.

 

7. Na patelni rozgrzej olej lub smalec, a następnie przełóż na nią ciasto i lekko ugniatając uformuj placek. Smaż kilka minut na średnim ogniu.

 

8. Przy pomocy talerza lub w sobie znany tajemny sposób odwróć placek na drugą stronę i smaż następne kilka minut.

 

9. Usmażony placek podziel na części – całego nie dasz rady zjeść w pojedynkę. Jest pięknie zrumieniony, z zewnątrz lekko chrupiący, w środku ciągnący się… Poezja.

 

10. Kluski śląskie smażone podawaj z mięsem i sosem pieczeniowym. Albo z czymkolwiek Ci się tylko zamarzy. Ja uwielbiam go jeść np. z żeberkami wieprzowymi duszonym i w sosie paprykowym…


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *