Kluski śląskie smażone nie gotowane

Kluski śląskie smażone przygotowane w tradycyjny sposób z ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków połączonych z niedużą ilością mąki. Następnie z gotowego ciasta uformowany został duży dość cienki placek, który został usmażony z obu stron na patelni.

Kluski śląskie smażone to coś wyjątkowego, nawet na Śląsku. Ciasto na takie kluski przygotowuje się podobnie jak ciasto na tradycyjne kluski śląskie. Różnica polega na formowaniu i końcowej obróbce. Tak przygotowane kluski są wspaniale lekko chrupiące. Można je podawać do wielu dań, ale najlepiej smakować będą oczywiście z roladami lub zrazami z ciemnym sosem pieczeniowym, albo duszonymi żeberkami w sosie własnym lub paprykowym.

Składniki

1 kilogram mączystych ziemniaków;
około 250 gramów mąki ziemniaczanej;
smalec wieprzowy;

Przepis na kluski śląskie smażone

Obierz i ugotuj kilogram mączystych ziemniaków. Koniecznie mączystych, ponieważ ziemniaki sałatkowe mają za mało skrobii i nie nadają się na puree i kluski. Ziemniaki odcedź, a następnie wciąż gorące od razu przepuść przez praskę. Sprasowane ziemniaki pozostaw do lekkiego przestygnięcia, a gdy ostygną ugnieć je delikatnie ziemniaki w misce.

Robimy ciasto na kluski śląskie

Ugniecione ziemniaki podziel na cztery części, a następnie jedną część wyjmij i połóż na pozostałe. W miejsce po wyjętej części ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną (z lekką kopką). Chodzi o to, żeby zachować proporcje 4 części ziemniaków, 1 część mąki ziemniaczanej. Wlej 2 lub 3 łyżki dość ciepłej wody (ile zabierze). Połącz wszystkie składniki (włącznie z odłożoną na bok jedną częścią ziemniaków) i wyrabiaj ciasto krótko.

Kluski śląskie smażymy, a nie gotujemy!

Na patelni rozgrzej olej lub smalec, a następnie przełóż na nią ciasto i lekko ugniatając uformuj placek. Smaż kilka minut na średnim ogniu. Następnie przy pomocy talerza lub w sobie znany tajemny sposób odwróć placek na drugą stronę i smaż następne kilka minut. Usmażony placek podziel na części, ponieważ całego nie dasz rady zjeść w pojedynkę. Jest pięknie zrumieniony, z zewnątrz lekko chrupiący, w środku ciągnący się.

Kluski śląskie smażone propozycja podania

Podawaj z mięsem i sosem pieczeniowym. Albo z czymkolwiek Ci się tylko zamarzy. Ja uwielbiam go jeść np. z pieczoną gęsią z ciemnym sosem (poznaj przepis na pieczone gęsie nogi).


A do placka zrób np. królik w sosie śmietanowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *