KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

Kluski śląskie są podstawowym dodatkiem do obiadu w każdym śląskim domu w niedzielne popołudnie. Z kluskami podaje się oczywiście śląskie rolady w ciemnym sosie pieczeniowym i zwykle modrą kapustę. Właśnie z powodu serwowania rolady śląskiej w całkiem sporej ilości sosu w kluskach śląskich koniecznie należy zrobić kciukiem delikatne wgłębienie na środku – by sos zbierał się klusce. Aby kluski śląskie wyszły jak najlepsze potrzeba dobrych, mączystych ziemniaków. Z tego względu oczywiście najlepsze kluski robi się jesienią i zimą – młode ziemniaki (tzw. wczesne) lub ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski śląskie. No i pamiętajcie – do klusek śląskich żadna Ślązaczka nie doda jajka…

 

KLUSKI ŚLĄSKIE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • około 250 gramów mąki ziemniaczanej, ale tak naprawdę tyle, ile „zabierze”;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i ugotuj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

2. Gdy ziemniaki są ugotowane (miękkie) odcedź je.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

3. Jeszcze gorące ziemniaki przepuść przez praskę do dużej miski.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

4. Przepuszczone przez praskę ziemniaki powinny być wspaniale puszyste. Pozostaw je, aż nieco przestygną, a następnie delikatnie ugnieć otwartą dłonią.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

5. Ziemniaki „podziel” na cztery części – jedną część ziemniaków wyjmij z ćwiartki i połóż na pozostałych ziemniakach. W zwolnione miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

6. Wlej do ciasta trochę bardzo ciepłej wody (ale nie gorącej, bo nie włożysz do miski rąk…) – na wyczucie. Na taką ilość ziemniaków zwykle wystarcza ćwierć szklanki, czasem potrzeba pół szklanki.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

7. Wyrabiaj krótko ciasto na gładką, plastyczną masę, aż całość dobrze się połączy (dobrze jest mieć czasem pomocnika do takich czynności…).

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

8. Gotowe na kluski śląskie ciasto winne być gładkie i elastyczne.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

9.  Formuj kluski, a na koniec kciukiem zrób w każdej z nich niewielkie wgłębienie (aby mógł w nim zbierać się sos).

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

10. Kluski gotuj w osolonej wodzie około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

 

11. Kluski śląskie to znakomity dodatek do dań głównych, zwłaszcza do dań z sosami. Do rolady śląskiej i modrej kapusty zaś są obowiązkowe (na zdjęciu).

KLUSKI ŚLĄSKIE przepis oryginalny

Kluski śląskie to idealny dodatek do ROLADY ŚLĄSKIEJ – przepis na nią znajdziesz <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *