Kluski śląskie są podstawowym dodatkiem do obiadu w każdym śląskim domu w niedzielne popołudnie. Z kluskami podaje się oczywiście śląskie rolady w ciemnym sosie pieczeniowym i zwykle modrą kapustę. Właśnie z powodu serwowania rolady śląskiej w całkiem sporej ilości sosu w kluskach śląskich koniecznie należy zrobić kciukiem delikatne wgłębienie na środku – by sos zbierał się klusce. Aby kluski śląskie wyszły jak najlepsze potrzeba dobrych, mączystych ziemniaków. Z tego względu oczywiście najlepsze kluski robi się jesienią i zimą – młode ziemniaki (tzw. wczesne) lub ziemniaki sałatkowe nie nadają się na kluski śląskie. No i pamiętajcie – do klusek śląskich żadna Ślązaczka nie doda jajka…

 

KLUSKI ŚLĄSKIE

SKŁADNIKI:

  • 1 kilogram mączystych ziemniaków;
  • około 250 gramów mąki ziemniaczanej, ale tak naprawdę tyle, ile „zabierze”;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Obierz i ugotuj 1 kilogram mączystych ziemniaków.

 

2. Gdy ziemniaki są ugotowane (miękkie) odcedź je.

 

3. Jeszcze gorące ziemniaki przepuść przez praskę do dużej miski.

 

4. Przepuszczone przez praskę ziemniaki powinny być wspaniale puszyste. Pozostaw je, aż nieco przestygną, a następnie delikatnie ugnieć otwartą dłonią.

 

5. Ziemniaki „podziel” na cztery części – jedną część ziemniaków wyjmij z ćwiartki i połóż na pozostałych ziemniakach. W zwolnione miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną.

 

6. Wlej do ciasta trochę bardzo ciepłej wody (ale nie gorącej, bo nie włożysz do miski rąk…) – na wyczucie. Na taką ilość ziemniaków zwykle wystarcza ćwierć szklanki, czasem potrzeba pół szklanki.

 

7. Wyrabiaj krótko ciasto na gładką, plastyczną masę, aż całość dobrze się połączy (dobrze jest mieć czasem pomocnika do takich czynności…).

 

8. Gotowe na kluski śląskie ciasto winne być gładkie i elastyczne.

 

9.  Formuj kluski, a na koniec kciukiem zrób w każdej z nich niewielkie wgłębienie (aby mógł w nim zbierać się sos).

 

10. Kluski gotuj w osolonej wodzie około 4-5 minut od momentu wypłynięcia.

 

11. Kluski śląskie to znakomity dodatek do dań głównych, zwłaszcza do dań z sosami. Do rolady śląskiej i modrej kapusty zaś są obowiązkowe (na zdjęciu).

Kluski śląskie to idealny dodatek do ROLADY ŚLĄSKIEJ – przepis na nią znajdziesz <<TUTAJ>>.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *