kluski leniwe pierogi leniwe z rosterem morelowym

Kluski leniwe okraszone słodkim rosterem morelowym smakują super w letnie popołudnie, szczególnie jedzone na tarasie w cieniu drzew. Nie wiem tylko, dlaczego one leniwymi się zwią. Nie wiem również w sumie, czy to pierogi, czy właśnie kluski – obie nazwy spotyka się zamiennie. Kluski leniwe to bezapelacyjnie smak dzieciństwa; proste, pożywne, po prostu świetne. A do leniwych doskonale pasują morele – czy to  dżem morelowy, czy to roster morelowy (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>. Koniecznie zróbcie sobie takie leniwe w domu. Choćby z lenistwa. Same leniwe, jak i roster robi się błyskawicznie, to naprawdę szybki obiad. Do dekoracji, ale i dodania nuty świeżości użyłem cytrynowej melisy.

 

KLUSKI LENIWE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów tłustego twarogu;
  • 100 gramów mąki pszennej;
  • 1 średnie jajko;
  • masło;
  • bułka tarta;
  • roster morelowy;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wkrusz 250 gramów tłustego twarogu (10 % zawartości tłuszczu – najlepiej rozgnieć go dłońmi, żadnym tam widelcem. Możesz twaróg również zmielić w maszynce, tylko po co dodawać sobie roboty?), a następnie wsyp 100 gramów mąki pszennej, wbij 1 średnie jajko i dodaj pół łyżeczki soli.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

2. Wyrabiaj ciasto – gdy będzie się kleiło (bo przy podanych ilościach będzie…) podsypuj po odrobince mąki na blat (nie na ciasto) i po trochu wgniataj dodaną mąkę do ciasta (z podanych składników dodałem jeszcze góra 20 gramów mąki, aby ciasto było właściwe). Pamiętaj, każda mąka i twaróg mają inną wilgotność, więc podane ilości są orientacyjne.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

3. Cała sztuka robienia ciasta na leniwe polega na tym, aby dodać w miarę niewiele mąki, aby kluski miały wyraźny smak sera i były miękkie. Świetnie sprawdza się tutaj powiedzenie naszych babć i mam: twaróg, a mąki tyle, ile zabierze.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

4. Ciasto podziel na 2-3 kawałki i roluj na cienkie wałeczki. Z każdego wałeczka odkrawaj małe kluseczki pamiętając, że każda z nich podczas gotowania niemal podwoi swoją objętość.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

5. Leniwe wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 5-10 minut na średnim ogniu (w zależności od wielkości leniwych).

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

6. W międzyczasie przygotuj omastę; potrzebne będą trochę masła i dobra bułka tarta.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

7. Masło wrzuć na rozgrzaną patelnię, roztop (nie przypal), a następnie wrzuć bułkę tartą. Gdy ta się przyrumieni łyżką cedzakową wyjmij leniwe i wrzuć na patelnię (leniwe muszą być dobrze odsączone – nadmiar wody spowoduje, że omasta się do nich nie będzie chciała kleić).

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

8. Wyłącz gaz pod patelnią i wymieszaj energicznym ruchem patelni kluski z omastą lub po prostu wymieszaj je drewnianą łyżką.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym

 

9. Wyłóż kluski leniwe na talerz, polej sporą ilością rostera morelowego, ozdób listkami melisy.

KLUSKI LENIWE z rosterem morelowym


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *