kluski leniwe pierogi leniwe z rosterem morelowym

Kluski leniwe okraszone rosterem morelowym smakują super w letnie popołudnie, szczególnie jedzone na tarasie w cieniu drzew. Nie wiem tylko, dlaczego one leniwymi się zwią. Nie wiem również w sumie, czy to pierogi, czy właśnie kluski – obie nazwy spotyka się zamiennie. Kluski leniwe to bezapelacyjnie smak dzieciństwa; proste, pożywne, po prostu świetne. A do leniwych doskonale pasują morele – czy to  dżem morelowy, czy to roster morelowy (jak go zrobić dowiesz się <<TUTAJ>>. Koniecznie zróbcie sobie takie leniwe w domu. Choćby z lenistwa. Same leniwe, jak i roster robi się błyskawicznie, to naprawdę szybki obiad. Do dekoracji, ale i dodania nuty świeżości użyłem cytrynowej melisy.

 

KLUSKI LENIWE

SKŁADNIKI:

  • 250 gramów tłustego twarogu;
  • 100 gramów mąki pszennej;
  • 1 średnie jajko;
  • masło;
  • bułka tarta;
  • roster morelowy;
  • sól;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski wkrusz 250 gramów tłustego twarogu (10 % zawartości tłuszczu – najlepiej rozgnieć go dłońmi, żadnym tam widelcem. Możesz twaróg również zmielić w maszynce, tylko po co dodawać sobie roboty?), a następnie wsyp 100 gramów mąki pszennej, wbij 1 średnie jajko i dodaj pół łyżeczki soli.

 

2. Wyrabiaj ciasto – gdy będzie się kleiło (bo przy podanych ilościach będzie…) podsypuj po odrobince mąki na blat (nie na ciasto) i po trochu wgniataj dodaną mąkę do ciasta (z podanych składników dodałem jeszcze góra 20 gramów mąki, aby ciasto było właściwe). Pamiętaj, każda mąka i twaróg mają inną wilgotność, więc podane ilości są orientacyjne.

 

3. Cała sztuka robienia ciasta na leniwe polega na tym, aby dodać w miarę niewiele mąki, aby kluski miały wyraźny smak sera i były miękkie. Świetnie sprawdza się tutaj powiedzenie naszych babć i mam: twaróg, a mąki tyle, ile zabierze.

 

4. Ciasto podziel na 2-3 kawałki i roluj na cienkie wałeczki. Z każdego wałeczka odkrawaj małe kluseczki pamiętając, że każda z nich podczas gotowania niemal podwoi swoją objętość.

 

5. Leniwe wrzuć na wrzącą, osoloną wodę i gotuj 5-10 minut na średnim ogniu (w zależności od wielkości leniwych).

 

6. W międzyczasie przygotuj omastę; potrzebne będą trochę masła i dobra bułka tarta.

 

7. Masło wrzuć na rozgrzaną patelnię, roztop (nie przypal), a następnie wrzuć bułkę tartą. Gdy ta się przyrumieni łyżką cedzakową wyjmij leniwe i wrzuć na patelnię (leniwe muszą być dobrze odsączone – nadmiar wody spowoduje, że omasta się do nich nie będzie chciała kleić).

 

8. Wyłącz gaz pod patelnią i wymieszaj energicznym ruchem patelni kluski z omastą lub po prostu wymieszaj je drewnianą łyżką.

 

9. Wyłóż kluski leniwe na talerz, polej sporą ilością rostera morelowego, ozdób listkami melisy.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *