KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

Klopsy z łososia w dzisiejszych czasach to nic odkrywczego. Podobnie, jak mięso mielone tak i łososia potrafimy przygotować na 1001 sposobów. Łosoś jest ogólnodostępny i choć nie tani, to jednak stosunkowo często pozwalamy sobie na niego, bo łososia po prostu lubimy. W tym przepisie to jednak nie łosoś gra pierwsze skrzypce, a jest jednym z trzech równorzędnych partnerów na talerzu. Podany w formie smażonych klopsów spoczywa obok znakomitego dzikiego ryżu z warzywami oraz obok blanszowanego groszku cukrowego, awokado i pomidorków koktajlowych. Całość stanowi znakomitą kompozycję, która może być z powodzeniem podawana na obiad, albo być traktowana jako sałatka.

 

KLOPSY Z ŁOSOSIA

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów fileta z łososia bez skóry;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 papryka żółta;
  • liście szczawiu;
  • świeża kolendra;
  • kiełki zielonego groszku;
  • 150 gramów groszku cukrowego;
  • awokado;
  • pomidorki koktajlowe;
  • dziki ryż;
  • biała komosa ryżowa;
  • suszone liście limonki kaffir;
  • Twoja ulubiona przyprawa do łososia;
  • limonka;
  • biały sezam;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE.

1. Przygotuj wszystkie składniki.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

2. Filet z łososia oczyść z ewentualnych ości, umyj pod bieżącą wodą i dobrze osusz ręcznikami papierowymi. Następnie pokrój w grubą kostkę.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

3. Umyj i osusz po garści każdego z ziół. Nie przerażaj się moimi propozycjami. Świeżych ziół na naszym rynku jest naprawdę pod dostatkiem, ale jeśli nie masz do nich dostępu użyj tych najpopularniejszych, jak szpinak, rukola, czy roszponka.

UWAGA: Im więcej dodasz ziół, tym łosoś będzie smaczniejszy.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

4. Zmiel łososia wraz z ziołami w maszynce.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

5. Zmieloną rybę wraz z ziołami wymieszaj na jednolitą masę.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

6. Fajnym dopełnieniem smaku łososia może być suszona limonka kaffir, a w zasadzie jej liście. Dzięki nim łosoś będzie miał cytrynowy, orzeźwiający posmak.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

7. Do mojego łososia dodałem również orientalną przyprawę baharat. To bardzo intensywna i charakterystyczna w smaku przyprawa. Ty wybierz jaką lubisz, ewentualnie dopraw łososia po prostu solą i pieprzem.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

8. Całość bardzo dobrze wymieszaj. Dobrym pomysłem jest usmażenie w tym momencie maleńkiego klopsa, aby sprawdzić, czy ryba jest przyprawiona, jak należy. Jeśli tak jest owiń miskę z łososiem folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

9. Przygotuj dziki ryż z komosą i warzywami. Jak go przyrządzić szczegółowo dowiesz się <<TUTAJ>>.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

10. Zagotuj wodę, lekko ją osól, a następnie wrzuć groszek cukrowy. Gotuj 2 minuty, a następnie odcedź go przelewając zimną wodą, aby zachował swój kolor. Odłóż na bok.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

11. Wyjmij mielonego łososia z lodówki i formuj klopsy wielkości piłki golfowej albo i mniejsze, w zależności od upodobań.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

12. Smaż klopsy z łososia na oleju arachidowym 1-2 minuty- nie dłużej! Łosoś dojdzie błyskawicznie, uwierz że właśnie tyle wystarczy, aby był usmażony, ale pozostał soczysty.

KLOPSY z ŁOSOSIA z groszkiem i dzikim ryżem

 

13. Na talerzu rozłóż zioła, a na nich ułóż klopsy z łososia. Obok rozłóż dziki ryż z warzywami, groszek cukrowy i pomidorki koktajlowe. Posyp białym sezamem. Dopełnieniem niech będzie kawałek awokado, surówka z białej rzodkwi i dip jogurtowy z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z limonki dla podkreślenia świeżości i lekkości dania. Klopsy z łososia z groszkiem i dzikim ryżem mogą trafić na stół. Smacznego.

klopsy z łososia


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *