Klopsy z indyka w sosie z pomidorów to danie znakomite i zaraz wyjaśniam dlaczego. Indyk nie cieszy się u nas zbytnią popularnością, w sumie trudno powiedzieć dlaczego. Piersi indycze to mięso bardzo chude, delikatne i bogate w białko; bardzo dietetyczne. Indycze podudzia to mięso bardziej soczyste, świetne w smaku. Jak widać każdy znajdzie zastosowanie różnych części indyka dla siebie, więc warto próbować. Moje klopsy z indyka przyrządzam właśnie z indyczych podudzi – soczyste mięso znakomicie przyprawione naprawdę zmieni Twoje zdanie o ponoć „chudym i bezsmakowym” mięsie z indyka.

 

KLOPSY Z INDYKA W SOSIE

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kilograma podudzi z indyka;
  • pęczek świeżej kolendry;
  • 1 czerwona cebula;
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry;
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki;
  • 1-2 papryczki chilli; 1-2 ząbki czosnku;
  • imbir wielkości kciuka;
  • puszka pomidorów;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki, a przede wszystkim podudzia z indyka  – z podanej powyżej ilości uzyskasz około 700 gramów mięsa.

 

2. Z podudzi indyczych wykrój mięso – to żmudna praca, ponieważ w podudziach jest sporo „szpilowatych”, cienkich kości. Warto jednak ten trud podjąć, ponieważ mięso z podudzi jest bardzo smaczne. Nie wyrzucaj pozostałych po wykrojeniu mięsa kości – wykorzystaj je do przyrządzenia wywaru, który będzie doskonałą bazą zup i sosów.

 

3. Pozyskane z podudzi mięso pokrój w kostkę, przełóż do miski i odstaw na bok.

 

4. Do małego rondelka przełóż pomidory z puszki. Dodaj posiekany ząbek czosnku, łyżeczkę soli i pieprzu. Gdy lubisz bardziej pikantnie dodaj odrobinę suszonego chilli. Gotuj na wolnym ogniu, aż odparuje nadmiar wody i sos odpowiednio zgęstnieje.

 

5. Mięso z indyka zmiel i przełóż do dużej miski. Dodaj posiekaną świeżą kolendrę, kmin rzymski, mieloną kolendrę, startą cebulę, starty imbir, posiekane papryczki chilli i mieloną słodką paprykę.

 

6. Mięso z przyprawami wyrób na gładką masę. Jeżeli potrzeba wlej dosłownie kilka kropel zimnej wody dla poprawy kleistości mięsa.

 

7. Uformuj nieduże klopsy i smaż krótką chwilę na patelni na mocnym ogniu, aby ładnie się przyrumieniły.

 

8. Przesmażone klopsy osusz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

9. Klopsy z indyka przełóż do naczynia żaroodpornego. Polej jej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut.

 

10. Mięso podawaj w naczyniu żaroodpornym przyozdobione listkami świeżej kolendry i kleksami jogurtu naturalnego.

 

11. Klopsy z indyka w sosie świetnie smakują podane z makaronem lub kaszą pęczak.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *