Klopsy drobiowe z ryżem w sosie koperkowym

Klopsy drobiowe przyrządzone ze zmielonego mięsa kurczaka oraz ryżu, a następnie gotowane w wywarze i podane w sosie koperkowym.

Klopsy drobiowe z dodatkiem ryżu, a podane w pysznym i delikatnym sosie koperkowym to danie, do którego zawsze chętnie wracam. Pośród wszystkich dań o charakterze europejskim, azjatyckim, czy „ogólnoświatowym”, jakie zdarza mi się nierzadko gotować, coraz częściej jednak goszczą na moim stole smaki polskie. Proste, pyszne polskie jedzenie. Cudów nie ma, oryginalności zero, za to smak przedni. No i sos jest jak trzeba, na zasmażce, po polsku.

Składniki

300 gramów kurczaka;
60 gramów ryżu arborio;
pęczek świeżego koperku;
1 litr domowego bulionu drobiowego;
1 cebula;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na klopsy drobiowe

Zacznij od ugotowania ryżu arborio. Pół szklanki ryżu wrzuć do garnka, zalej 1 szklanką wrzącej wody, doprowadź do wrzenia, a następnie  gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie wyparuje. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw na 4 minuty, aby ryż zrobił się kleisty i smaczny.

Zmiel 300 gramów kurczaka. Dobre będą piersi z kurczaka, ale jeszcze lepsze będzie mięso z wyluzowanych udek z kurczaka. Zmielone mięso włóż  do miski. Dodaj do mięsa 60 gramów ugotowanego ryżu arborio, a także garść posiekanego świeżego koperku. Całość posól i popieprz do smaku. Masę kurczakowo ryżową dobrze wymieszaj. W razie potrzeby wlej odrobinkę wody, aby masa lepiej się połączyła. Zmocz w wodzie dłonie i szybko formuj klopsy drobiowe. A w zasadzie klopsiki. Nie muszą być równiutkie, nie idą przecież na wystawę, tylko do garnka.

Do garnka wlej 1 litr domowego bulionu drobiowego, zagotuj i włóż klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

Klopsy drobiowe sposób podania

Zrób zasmażkę. Na maśle zeszklij cebulkę, dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź bulionem, w którym gotują się klopsy. Dodaj pęczek posiekanego koperku, jak również sól, pieprz. Gotuj 2 minuty, a na koniec dopraw śmietaną (poznaj szczegółowy przepis na sos koperkowy). Podawaj od razu.


Wypróbuj także niezły przepis na klopsy w sosie koperkowym w śmietanie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *