Klopsy cielęce w sosie grzybowym

Klopsy cielęce w sosie grzybowym można przyrządzić na kilka sposobów. Począwszy od wyboru rodzaju cielęciny (łopatka, karczek, udziec) po dodatki do niej i wreszcie sam sos grzybowy. Jesienią, gdy świeżych grzybów leśnych pod dostatkiem sos grzybowy zawsze winien być robiony właśnie z nich. W pozostałym okresie pozostaje nam korzystać z grzybów mrożonych lub np. przetworów grzybowych. Jednim z nich, który mogę z czystym sumieniem polecić jest pasta ze świeżych podgrzybków przygotowana na maśle z dodatkiem cebuli. Pomimo, iż jest to tzw. „gotowiec” skład ma bez zarzutu i smakuje naprawdę świetnie. W paście wyczuwalne są duże kawałki grzybów. Polecam zarówno tę pastę z podgrzybków, jak i moje klopsy cielęce w sosie grzybowym. Nie będziecie zawiedzeni.

 

KLOPSY CIELĘCE

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów cielęciny bez kości;
  • 150 gramów ryżu basmati;
  • jarzyny na wywar;
  • liść laurowy, ziele angielskie;
  • dymka;
  • 1 wiejskie jajko;
  • słodka papryka mielona;
  • Twoja ulubiona przyprawa do mięsa;
  • 2-3 łyżki pasty grzybowej;
  • kwaśna śmietana 18% tłuszczu;
  • skrobia ziemniaczana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE.

1. Przygotuj wszystkie składniki. Na wywar najlepszą będą jarzyny, jak do rosołu. Gdy jednak nie masz włoszczyzny użyj takich warzyw, które masz. Dodatkowo użyć możesz suszonych warzyw, jeśli nimi dysponujesz, o ile oczywiście nie zawierają żadnej chemii.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

2. Sos grzybowy do tego dania przygotuję z pasty przyrządzonej ze świeżych podgrzybków. Jest ogólnodostępna, skład ma bardzo dobry, a przede wszystkim smakuje świetnie. Polecam Wam ten produkt. Dwie łyżki takiej pasty nadadzą sosowi intensywnego, grzybowego smaku.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

3. Do ugotowania klopsów, a potem do zrobienia sosu potrzebny nam będzie wywar jarzynowy. Obierz warzywa, dopraw, zalej zimną wodą i gotuj 30-40 minut na wolnym ogniu.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

4. Mięso zmiel. Ryż ugotuj i odcedź. Oba składniki przełóż do miski.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

5. W moździerzu utłucz przyprawę i wsyp ją do miski z mięsem i ryżem.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

6. Do farszu dodaj posiekaną dymkę, sól, pieprz, słodką mielona paprykę oraz wbij jajko.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

7. Wymieszaj dokładnie składniki na jednolitą masę, a następnie przykryj miskę folią spożywczą i wstaw ją do lodówki na 30 minut.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

8. Gdy wywar jarzynowy jest gotowy odcedź go pozostawiając w garnku wrzący, czysty bulion.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

9. Wyjmij farsz z lodówki i formuj małe klopsy o wielkości orzecha włoskiego.

UWAGA: Im większe klopsy zrobisz, tym dłużej musisz je gotować. To oczywiste, ale lepiej o tym pamiętać.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

10. Wrzuć klopsy cielęce do gorącego wywaru jarzynowego i gotuj je na wolnym ogniu około 10 minut.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

11. Wyjmij ugotowane klopsy i odłóż na talerz. W garnku pozostaw trochę wywaru, w którym klopsy się gotowały. Dodaj do niego 2 łyżki pasty grzybowej. Wymieszaj i zagotuj całość.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

12. W szklance rozpuść płaską łyżeczkę skrobi ziemniaczanej i wymieszaj ją z 1-2 łyżkami śmietany. Zamieszaj dokładnie, wlej do sosu i mieszaj chwilkę, aż sos zgęstnieje.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

13. Gdy sos grzybowy jest gotowy włóż do garnka ugotowane wcześniej klopsy cielęce. Przykryj garnek pokrywką i odczekaj kilka minut, aż klopsy zagrzeją się od sosu.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

 

14. Klopsy cielęce w sosie grzybowym podawaj z dowolnymi dodatkami. Kasza pęczak i gotowany na parze brokuł będą jak najbardziej na miejscu.

Klopsy cielęce w sosie grzybowym

Wypróbuj koniecznie świetne KOTLETY WEGETARIAŃSKIE przepis <<TUTAJ>>.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *