Klopsiki z tofu wędzonego według poniższego, prostego przepisu to bardzo ciekawa propozycja, szczególnie dla wegetarian. Warto użyć wędzonego tofu, ale takie tradycyjne, zwykłe również będzie OK. Ważne, by tofu było dość twarde. Używam od dłuższego czasu sosu sojowego japońskiego, z obniżoną zawartością soli. Jest dużo łagodniejszy od tego „zwykłego” no i zdecydowanie mniej słony. Jest po prostu lepszy. Polecam. Całości dopełnia fasolka szparagowa. Pycha.

 

KLOPSIKI Z TOFU WĘDZONEGO

SKŁADNIKI:

  • 200 gramów twardego wędzonego tofu;
  • bułka tarta;
  • mały korzeń świeżego imbiru;
  • 1 jajko;
  • dymka lub szczypiorek;
  • 1 ząbek czosnku;
  • sos sojowy;
  • pasta wasabi;
  • olej arachidowy lub roślinny;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Tofu umyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, pokrój w małe kawałki, a następnie rozgnieć dobrze widelcem. Do miski z rozgniecionym tofu dodaj: posiekany szczypiorek lub dymkę, 3 łyżki bułki tartej, łyżkę startego świeżego imbiru, 3-5 łyżek sosu sojowego (w zależności od tego, jak słony masz sos sojowy), zmiażdżony ząbek czosnku, 1 żółtko jajka.

 

3. Masę wymieszaj dokładnie; jeżeli trzeba dopraw dodatkowo. Miseczkę z masą owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

4. Przygotuj 500 gramów żółtej fasolki szparagowej, a następnie wrzuć na wrzątek i gotuj około 10-15 minut, aż będzie „al dente”.

 

5. Z masy formuj małe klopsiki wielkości piłek do golfa – z podanej ilości składników powinno ich wyjść około 12 sztuk. Następnie rozgrzej na patelni olej arachidowy lub roślinny i wrzuć klopsiki. Smaż na średnim ogniu.

 

6. W międzyczasie przygotuj sos do klopsików – w tym celu do miseczki wlej kilka łyżek sosu sojowego i dodaj odrobinę ostrego wasabi. Wymieszaj, aż wasabi się rozpuści. Uważaj – zarówno sos sojowy, jak i wasabi są słone – nie przesadź z ilością !

 

7. Klopsiki z tofu wędzonego podczas smażenia obracaj, aby usmażyły się równomiernie. Powinny być gotowe po około 4-5 minutach. Odsącz je na ręcznikach papierowych z nadmiaru tłuszczu.

 

8. Klopsiki z tofu wędzonego podawaj z fasolką szparagową, posypaną dymką lub szczypiorkiem i polane ostrym sosem chili lub sriracha. Do tego obowiązkowo sos sojowy wymieszany z wasabi.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *