Klopsiki z dorsza według poniższego przepisu to kolejna już wersja klopsów rybnych. Jako głównej przyprawy użyłem mielonego curry oraz przyprawy tandoori. Klopsy serwuję z ryżem szafranowym. Zachęcam do wypróbowania. Jeżeli nie masz przyprawy tandoori użyj samego curry, klopsy i tak będą smaczne. Oczywiście zachęcam do eksperymentowania z różnymi przyprawami, użyj swoich ulubionych. Bo tak naprawdę to przesmażony por jest tutaj istotą smaku.
KLOPSIKI Z DORSZA
SKŁADNIKI:
- 400 gramów fileta z dorsza;
- 1 mały por;
- 200 gramów ryżu;
- szafran lub mielona kurkuma;
- 2 łyżki mąki kukurydzianej;
- wiejskie jajko;
- 1 łyżka świeżo startego imbiru;
- łyżeczka przyprawy curry;
- 1 łyżeczka przyprawy tandoori (lub innej, indyjskiej);
- olej arachidowy;
- sól, pieprz;
KLOPSIKI Z DORSZA PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotuj 400 gramowy filet z dorsza – dobrze go opłucz, osusz i wyjmij ości. Pokrój rybę na kawałki i zmiel w maszynce.
2. Zmieloną rybę przełóż do miski. Dodaj: 2 łyżki mąki kukurydzianej, 1 jajko, 1 łyżkę świeżo startego imbiru, 1 łyżeczkę przyprawy curry, 1 łyżeczkę przyprawy tandoori, sól, pieprz. Całość zamieszaj.
3. Jednego średniego pora posiekaj bardzo drobno i przesmaż na oleju arachidowym tak, aby lekko zmiękł, ale pozostał jędrnym.
4. Dodaj pora do masy, ostatecznie dopraw, wymieszaj. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
5. Trzy duże liście kapusty pekińskiej umyj pod bieżącą wodą.
6. Gotuj 200 gramów ryżu we wrzącej, osolonej wodzie. W połowie gotowania dodaj szczyptę szafranu. Dzięki temu ryż nabierze pięknego koloru i specyficznego smaku.
7. Wyjmij miskę z lodówki i formuj z masy klopsy. Obtocz je lekko w mące kukurydzianej.
8. Liście kapusty pekińskiej blanszuj przez 3 minuty we wrzącej wodzie, a następnie osusz je ręcznikiem papierowym.
9. Smaż klopsy z dorsza na oleju arachidowym po kilka minut z każdej strony. Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
KLOPSIKI Z DORSZA Z POREM I RYŻEM
Podawaj na liściach kapusty pekińskiej i ryżu szafranowym, polane tajskim sosem słodko pikantnym.
A może KLOPSIKI RYBNE na kwaśno? Przepis <<TUTAJ>>.