klopsiki rybne na kwaśno w zalewie octowej

Klopsiki rybne na kwaśno, lub inaczej „w zalewie octowej” to znakomita zakąska szczególnie na tzw. domówki. W niniejszym przepisie proponuję klopsiki rybne ze śledzia, ale z dodatkiem wędzonej makreli i surowego dorsza. Takie zestawienie ryb gwarantuje całkowicie unikalny smak klopsików. Po ich uformowaniu należy je usmażyć, a następnie zalać kwaśną zalewą. Klopsiki rybne na kwaśno to doskonała przekąska na zimno – zamiast zajadać się chipsami i innymi niezdrowymi paskudztwami pogryzajcie „kulki rybne”. Trochę dłubaniny przy jej przygotowaniu jest, ale robiąc ją z podanych przeze mnie ilości otrzymacie klopsiki, którymi będziecie się zajadać kilka dni. O ile oczywiście nie zjecie ich wcześniej.

 

KLOPSIKI RYBNE NA KWAŚNO

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów surowego, niesolonego śledzia;
  • 200 gramów fileta z dorsza;
  • 1 nieduża makrela wędzona;
  • 2 cebule cebule;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 1 litr oleju rzepakowego do smażenia;

ZALEWA:

  • 1 szklanka octu spirytusowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 4 ziela angielskie;
  • 1-2 liście laurowe;
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry;
  • 1 łyżeczka białej ziaren gorczycy;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj ryby. Pamiętaj, że śledź ma stanowić bazę, dorsz uzupełnienie, a ryba wędzona ma stanowić o charakterystycznym posmaku. Oczywiście proporcje użytych ryb kształtuj według własnego upodobania (równie dobrze można użyć jedynie śledzi i makreli).

 

2. Zdejmij skórę ze śledzi, dorsza pokrój w mniejsze kawałki, a z makreli usuń skórę i ości. Obierz 2 średnie cebule i pokrój na kawałki. Wszystko zmiel razem w maszynce.

 

3. Zrób zalewę; do garnka wlej: 1 niepełną szklankę octu spirytusowego, 3 szklanki zimnej wody, wrzuć 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry, 1 łyżeczkę cukru, 4 ziela angielskie, liść laurowy, sól i pieprz „po dwie szczypty”. Dodatkowo wrzuć po jednej łyżeczce ziaren kolendry i białej gorczycy. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut (otwórz okna – zapach octu będzie bardzo intensywny!). Następnie pozostaw do przestygnięcia.

 

4. Do wcześniej zmielonych ryb i cebul dodaj: 1 jajko, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki bułki tartej, dużo soli i świeżo zmielonego pieprzu. Dobrze wymieszaj masę i uformuj niewielkie klopsiki.

 

5. Klopsiki rybne obtaczaj w bułce tartej i smaż w głębokim, nie za gorącym tłuszczu przez kilka minut, aż do uzyskania złocistego koloru. Odsącz je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

 

6. Pokrój w piórka dwie cebule, następnie zalej je wrzątkiem. Po minucie odcedź cebule i pozostaw na durszlaku. Dzięki temu zabiegowi cebula nieco skruszeje i nie będzie zbyt ostra w smaku.

 

7. W naczyniu układaj po kolei warstwy kulek i cebuli. Całość zalej wcześniej przygotowaną, ciepłą, ale nie gorącą zalewą. Odstaw do lodówki na minimum 12 godzin.

 

8. Klopsiki rybne smakują najlepiej na zimno.


Drukuj

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *