Klopsiki po turecku KOFTE w tym przepisie to jedynie zachęta. Zachęta i zaproszenie do niewyobrażalnie smacznej uczty w stylu tureckim. Do jagnięcych klopsików, pełnych przypraw i aromatów dokładam na stół: orzeźwiającą sałatkę z pomidorów, pieczone papryki (ostra i słodka), niezwykły w smaku dip jogurtowy z dodatkiem kminu rzymskiego i świeżej kolendry i pyszne lawasze, czyli placki z mąki i wody. Doprawdy obiad w iście królewskim, a w zasadzie sułtańskim stylu. Zapraszam zatem do Turcji.

 

KLOPSIKI PO TURECKU KOFTE

SKŁADNIKI:

  • 500 gramów gulaszu jagnięcego;
  • 200 gramów gulaszu wołowego;
  • 2 duże cebule;
  • mielony kmin rzymski;
  • 2 ząbki czosnku;
  • mielone ziele angielskie;
  • słodka mielona papryka czerwona;
  • ostra mielona czerwona papryka;
  • turecka mieszanka przypraw baharat (opcjonalnie – tylko, jeśli masz);
  • 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
  • świeża kolendry;
  • 1 cytryna;
  • harissa;
  • 300 gramów pszennej mąki;
  • oliwa z oliwek;
  • 3 podłużne, słodkie papryki;
  • 4 pomidory;
  • 2 czerwone cebule;
  • 2-3 małe, słodkie papryczki;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na klopsiki po turecku przygotuj 500 gramów gulaszu jagnięcego i 200 gramów gulaszu wołowego. Oba rodzaje mięs muszą mieć tłuszczyk, przecież to nośnik smaku. Bez tego ani rusz.

 

2. Przyprawy do klopsików: 2 duże cebule, mielony kmin rzymski, 2 ząbki czosnku, mielone ziele angielskie, słodka mielona papryka czerwona, ostra mielona czerwona papryka, turecka mieszanka przypraw baharat (opcjonalnie – tylko, jeśli masz), pieprz czarny.

 

3. Mięso zmiel, wymieszaj i zetrzyj do niego cebule.

 

4. Przypraw mięso: dodaj 1 łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę przyprawy baharat, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej mielonej czerwopnej papryki, pół łyżeczki zmiażdżonego pieprzu czarnego. Całość bardzo dobrze wymieszaj dodając odrobinkę wody (w razie potrzeby). Mięso musi być kleiste. Przełóż mięso do miseczki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

UWAGA: Jeżeli nie masz czasu macerować mięsa przez noc wstaw je do lodówki choćby na 1 godzinę.

 

5. W osobnej misce wymieszaj: 200 gramów gęstego jogurtu naturalnego, garstkę świeżej, posiekanej kolendry, wyciśnięty sok z cytryny, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, trochę soli i „czegoś ostrego” (tutaj harisa). Doprawiony jogurt wstaw do lodówki.

 

6. Rozmieszaj 300 gramów pszennej mąki z połową łyżeczki soli, 1 łyżką oleju i 200 ml letniej wody. Zagnieć ciasto, pokrój na kawałki i cienko rozwałkuj każde z nich. Smaż lawasze na bardzo gorącej patelni bez tłuszczu po kilkanaście sekund z każdej strony.

 

7. Usmażone lawasze przechowuj pod czystą ściereczką, aby pozostały miękkie.

 

8. Przygotuj warzywa: 3 podłużne, słodkie papryki, 4 pomidory, 2 czerwone cebule, 2-3 małe, słodkie papryczki oraz jedną cytrynę.

 

9. Papryki wrzuć na bardzo mocno rozgrzaną patelnię; wlej dosłownie odrobinkę oliwy. Smaż intensywnie warzywa podrzucając je co chwilę, aby się zbytnio nie przypaliły.

 

10. Do miski włóż pokrojone w „ósemkę” pomidory. Dodaj pokrojone w piórka cebule. Wlej 3 łyżki oliwy i dodaj wciśnięty sok z cytryny i sól. Zamieszaj i odstaw na bok.

 

11. Wyjmij mięso z lodówki, podziel na części i formuj małe klopsiki. Smaż mięso po max 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. TO BARDZO WAŻNE: kofte muszą się uginać pod naciskiem palca, a następnie idealnie sprężynować. KOFTE SMAŻONE DŁUŻEJ BĘDĄ SUCHE.

 

12. W międzyczasie pieczone papryki winny być już pięknie przyrumienione.

 

13. Klopsiki po turecku kofte podawaj z pieczoną papryką, lawaszem, sałatką z pomidorów i aromatycznym sosem jogurtowym.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *