klopsiki drobiowe w sosie koperkowym

Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym to danie, do którego zawsze chętnie wracam. Pośród wszystkich dań o charakterze europejskim, azjatyckim, czy „ogólnoświatowym”, jakie zdarza mi się nierzadko gotować, coraz częściej jednak goszczą na moim stole smaki polskie. Proste, polskie jedzenie takie, pyszne jak klopsiki drobiowe w sosie koperkowym. Cudów nie ma, oryginalności zero – za to smak przedni. I tylko zamiast zwykłego ryżu do klopsów dodaję ryżu arborio (tego do risotto) – jego konsystencja zapewnia świetną kleistość i poprawia smak klopsików. No i sos – jak trzeba, na zasmażce, po polsku.

 

KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 300 gramów kurczaka;
  • 60 gramów ryżu arborio;
  • pęczek świeżego koperku;
  • 1 litr domowego bulionu drobiowego;
  • 1 cebula;
  • mąka pszenna;
  • gęsta, kwaśna śmietana;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zmiel 300 gramów kurczaka (piersi albo jeszcze lepiej mięso z wyluzowanych udek) i wrzuć do miski. Dodaj 60 gramów ugotowanego ryżu arborio (pół szklanki ryżu wrzuć do garnka, zalej 1 szklanką wrzącej wody, doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie wyparuje. Następnie zdejmij garnek z ognia, przykryj i pozostaw na 4 minuty, aż ryż zrobi się kleisty i smaczny). Dodaj garść posiekanego świeżego koperku. Posól, popierz.

 

2. Masę kurczakowo – ryżową dobrze wymieszaj. W razie potrzeby wlej odrobinkę wody, aby masa lepiej się połączyła.

 

3. Zmocz w wodzie ręce i szybko formuj klopsiki. Nie muszą być równiutkie – nie idą na wystawę, tylko do garnka.

 

4. Do garnka wlej 1 litr domowego bulionu drobiowego, zagotuj i włóż klopsiki. Gotuj na wolnym ogniu około 20 minut.

 

5. Zrób zasmażkę – na maśle zeszklij cebulkę, dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej i lekko ją zrumień. Następnie rozprowadź bulionem, w którym gotują się klopsy. Dodaj pęczek posiekanego koperku, sól, pieprz. Gotuj 2 minuty i dopraw śmietaną. Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym podawaj od razu.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *