Klopsiki cielęce w sosie koperkowym to kapitalne danie, które łączy w sobie delikatność cielęciny z pysznym sosem koperkowym. Oczywiście od dodatków zależy wzmocnienie smaku klopsików – u mnie tym razem do mięsa cielęcego dodałem trochę białej, surowej kiełbasy z czosnkiem niedźwiedzim oraz dosłownie odrobinę wędzonej słoniny. Efekt przeszedł moje oczekiwania zwłaszcza, że klopsiki cielęce w sosie koperkowym podaję tutaj z młodymi ziemniakami i mizerią z wiejską, kwaśną śmietaną. No nie wiem, czy może być lepszy obiad wiosną. W okresie zimowym takie klopsy można wypełnić i podawać z innymi dodatkami i warzywami przynależnymi tej porze roku.

 

KLOPSIKI CIELĘCE W SOSIE KOPERKOWYM

SKŁADNIKI:

  • 400 gramów cielęciny;
  • 200 gramów surowej, białej kiełbasy;
  • 30 gramów wędzonej słoniny;
  • 2 duże pęczki koperku;
  • 1 jajko;
  • słodka mielona papryka;
  • 1 łyżka bułki tartej;
  • 2 duże łyżki masła;
  • 2 łyżki mąki;
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej odlanego z gotujących się klopsików);
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany;
  • sól, pieprz;

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj wszystkie składniki.

 

2. Wyjmij z jelita kiełbasę, mięso pokrój w grubą kostkę, pokrój słoninę. Wszystko zmiel w maszynce do mięsa i przełóż do dużej miski. Z pęczka koperku odkrój niewielką garstkę zioła.

 

3. Do mięsa dodaj posiekany koperek, wbij jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki, sól, pieprz. Wyrabiaj mięso przez około 5 minut, aż uzyskasz gładką, lepką masę. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

 

4. Z masy mięsnej formuj małe klopsiki i układaj je na folii spożywczej – z mojej masy uformowałem 42 klopsiki.

 

5. W dużym garnku zagotuj domowy bulion warzywny i wrzucaj klopsiki. Gotuj je na małym ogniu 10 minut (czas gotowania uzależniony jest od wielkości klopsików).

 

6. Podczas, gdy klopsiki się gotują przygotuj sos koperkowy. Potrzebne będą: 2 duże łyżki masła, 2 łyżki mąki, 2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej odlanego z gotujących się klopsików), sól, wielki pęczek koperku.

 

7. Masło wrzuć do niewielkiego rondelka i pozwól, aby się rozpuściło – nie może się zrumienić.

 

8. Ledwie, gdy masło się rozpuści wsyp mąkę i ciągle mieszając rozpuść ją w maśle.

 

9. Przesmaż chwilę na małym ogniu, aby zasmażka lekko się zrumieniła (1-2 minuty).

 

10. Wlej bulion warzywny i rozmieszaj, aż uzyskasz gładki sos.

 

11. Wrzuć posiekany duży pęczek koperku.

 

12. Dopraw sos do smaku solą i pieprzem.

 

13. Na koniec wlej do sosu 1 dużą łyżkę kwaśnej śmietany i zagotuj sos.

 

14. Klopsiki cielęce w sosie koperkowym podawaj z młodymi ziemniakami i mizerią z kwaśną, wiejską śmietaną.


Drukuj przepis

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *