kiszony śledź surstromming

Kiszony śledź w Szwecji nie jest niczym nadzwyczajnym, podobnie jak u nas kapusta kiszona, czy kiszone ogórki. Ten dość tradycyjny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia śledzi pochodzi z XVI wieku. Wieki upłynęły, czasy i gusta się zmieniły, ale „surströmming”, czyli kiszony śledź nadal cieszy szwedzkie podniebienia. Jasne, że jego popularność jest już raczej symboliczna, ale dbający o tradycję Szwed ten choćby jeden raz w roku w trzeci czwartek sierpnia puszkę z takimi śledziami otworzy. A puszka ta to swoista puszka Pandory.

KISZONY ŚLEDŹ CO ZMARŁEGO OŻYWI

Śledzie łowi się w Bałtyku wiosną (gdy chudziutki, odwrotnie jak <<MATJASA>>), następnie zasypuje niezbyt dużą ilością soli i umieszcza w beczkach, w których następuje pierwsza fermentacja. Po kilku tygodniach śledzie puszkuje się. Tak przygotowany i zapuszkowany śledź zaczyna fermentować (kisnąć) po raz drugi, puszka więc zaczyna pęcznieć. Z czasem jest tak napięta tak, jak koszula na brzuchu otyłej osoby. Lepiej takiej puszki nie otwierać bez odpowiedniego przygotowania. Gdy również przewieźć gdzieś zamierzasz taką puszkę lepiej dowiedz się, czy nie uznają Cię za terrorystę. Powód jest jeden. Po otwarciu puszki z kiszonym śledziem uwalniany jest zgromadzony przez kilka miesięcy potworny odór, który jest nie do zniesienia. Absolutnie nie do zniesienia.

KISZONY ŚLEDŹ czyli szwedzka puszka Pandory
Panda. Pan da, otworzę tę puszkę…

PROCEDURY WAŻNA RZECZ

Szwedzi mają więc swoje procedury postępowania i konsumpcji tego gastronomicznego potworka. Bo sam śledź (solo) jest nie do zjedzenia, nie czarujmy się. Puszkę zatem na zewnątrz, najlepiej na trawie położyć należy. Przygotować w międzyczasie zimną wódkę lub piwo. Do tego najlepiej cienkie pieczywo o wyglądzie macy (tunnbröd), czerwona cebula, sałatkowe ziemniaki ugotowane w mundurkach, trochę szwedzkiego żółtego sera, masło, creme fraiche.

KISZONY ŚLEDŹ czyli szwedzka puszka Pandory
Fot. Instagram Ipatriciaskok

JEDZIEMY Z KOKSEM

Puszkę należy chwycić w dłonie lekko odchylając ją od siebie, jakby talerz zupy pod koniec wyjadać. Delikatnie otwierać szczególnie do pierwszego syknięcia, czyli pierwszego uwolnienia się gazów. Tak właśnie gazów (m.in. siarkowodór). Nie, zatkanie nosa nie pomoże. Trzeba to wziąć na klatę. Zalewę należy usunąć, śledzie w puszce pozostawić, na stół podać. Każdego śledzia trzeba pozbawić głowy i wnętrzności (chyba, że filety kupione), posiekać na mniejsze kawałki. Pokroić przestudzone ziemniaki, posiekać w piórka cebulę. Zimna wódka na stół.

NA MIĘKKIM LUB NA TWARDYM

Gdy pieczywa chrupkiego używasz nałóż wszystkie składniki i zrób klasyczną kanapkę. Gdy używasz pieczywa miękkiego po prostu nałóż wszystkie składniki i zawiń całość, jak wrapa. Teraz pozostaje już tylko męska decyzja – JEM! To tak, jak z lekarstwem. Nie ma co wąchać, zastanawiać się, dywagować. Rach, ciach, potem jeden kieliszek Absoluta, drugi… Da się? Jasne.


Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *